Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

tisdag 27 mars 2012

Vilka härliga dagar det varit!

Det har verkligen varit fantastiskt väder! Precis så man önskar de första vårkänningarna men visst är det med skräckblandad förtjusning (:D
Fjärilarna tackar också att det är fint med krokusar och lite extra sött i en bunke med bommul och stenar med sockervatten (har jag läst ska vara bra någonstans) Men naturligt är nog bäst!






Jag har gått runt i trädgården och förmanat perennerna att inte ha för bråttom upp trots att jag klippt ner gammalt ris. Julrosorna har inte kommit så långt som hos er söderut men nu börjar knopparna slå ut. Här är en från Peter K som heter Julros Helleborus × ericsmithii 'Winter Sunshine' Sen ser nog inte så ovanlig ut men vad jag ser är bladen väldigt mörkgröna och håller sig fina om man jämför med övriga jag har. Här med en lite botaniska krokusar.



Förra sommaren flyttade jag en röd julros från pallkragarna på baksidan som numera mest är överväxta med gräs. Den verkar inte ha misstyckt och blommar fint i år och dessutom den som blommar först.


Tror den heter 'Red Lady'


Jag oroar mej för plommonträdet Komet som är toktidigt för det mesta. Förra året blommade det slutet av april men som tur var blev det ingen frost så det blev ett gott plommonår. Kanske tur att det blir lite svalare väder nu (även om snö till helgen inte låter lockande). Så det kan hålla sig och inte slå ut redan.


Krokusen Crocus sieberi 'Firefly' som enligt Botanicus är en Grekisk krokus som jag köpte förra året från Odla nu blev en hit tycker jag, kom upp tidigt redan första året med en vacker ljus syrenlila färg. Bilden gör den inte riktigt rättvis. Den är planterad på två ställen, här kommer vitt ormöga så småningom och på andra stället vit vårstjärna (fast jag har inte sett skymten av den ännu)


Här kommer en närbild, Crocus sieberi 'Firefly'

Jag har försökt att inte köpa för mkt utplanteringsväxter till ute krukorna. Det är sådant riv efter penseér mm att man undrar om det kommer finnas några kvar senare.




Ett litet arrangemang som är lätt att ta in fick det i allafall bli, man är ju så sugen!! (:D

Idag är det mulet ännu, det skulle sola upp lite så småningom men det ser dåligt ut med det. Ytterligare en dag med fint väder ska det bli sen är det regn, snö och runt nollan som väntar ett tag, brrrr, vill inte!! Men vet att det är ju faktist bara i slutet av mars ännu..

Ha en underbar dag!

Blomkärringen

lördag 17 mars 2012

Är våren här?


Ja, nog känns det så när solen skiner men sen blir det kallt när den försvinner.
Idag är det mulet och nästan lite regn i luften här, råkallt och ca +4 så här vid kl 9 på morgonen.

Men visst är våren här, Jippie!!! Även om ett och annat bakslag väntar runt hörnet.


Vid väggen kommer de riktigt tidiga snökrokusarna (tror jag det är)

Det är ljuvligt och de första vårblommorna här eftersom jag saknar både snödroppar och vintergäck, måste åtgärdas.

I höstas satte jag lite mer än 300 krokusar men de nyplanterade sorterna  'Fire Fly', några till 'Vanguard' och 'Spring Beauty' och ett gäng blandade botaniska krokusar har inte börjat blomma ännu bara skickat upp blad. Inget är som väntans tider (:D


Ska man våga klippa ner alla gamla perenner sen i höstas? Ja, det är nog bäst för det börjar titta upp både det ena och det andra vid botten.



Berberisrabatten som är mkt vintergrönt i ser lite tråkig ut nu men ändå inte så skräpig som de vanliga perennrabatterna. I år lade jag faktiskt på ett skuggnät och jag tror att det gjorde nytta. Bäst som det var stack det upp krokus även där! Lycka (:D



Igår när solen sken var de utslagna jag har för mej att det är Snökrokus, Krokus 'Tommasinianus', rätta mej om jag har fel.
Här i de upphöjda landen är tjälen nästan borta, snart släpper den taget helt och man kan få börja gräva.


Jag är så glad att Spansk ramonda Ramonda myconi och Haberlea, Haberlea Rhodopensis som jag köpte i sommras har klarat sig. Kanske ska tacka dem milda vintern. Jag har den emellan torvblocken i halvskugga få se om den kommer att blomma här annars får det bli i stenparti när jag kommer dit. Jag läste ett intressant inlägg på STA forum att det går att föröka dessa med bladsticklingar, det måste jag försöka.




Hur går det då med det månskensrabatten?
Jo då, flera växter är beställda och en stund då och då har jag beskuret äppelträdet som ska få månskensrabatten runt om sig.
Det var ruskigt igenvuxet och jag tycker jag tagit rätt mycket men ändå lämnat lite uppåtgående grenar kvar.

Forsythian som blommade så fint första året jag flytta in bröts ner rätt mkt av de snörika vintrarna och den stackarn har jag klippt ner alla gamla grenar på så några blommor i år lär det inte bli. Tanken är att binda de nya grenarna mot blivande nätet på baksidan och hålla den lite kortare på framsidan så det blir någon rabatt kvar att plantera i framför. Ibland får man vara lite radikal.


Idag ska jag gå ut och ta tillvara de finaste grenarna och driva både äppelblom och forstythia. Resten av grenarna får jag fundera över om det går att göra något kul av....

Bakom detta trädet finns Rodde rabatten. Än så länge är det lite blandad med olika jord i groparna. Förra året flyttade jag hit de två Dvärghemlock Tsuga canadensis 'Jeddeloh' (Nana) från framsidan. På våren blev de verkligen fula på framsidan, tappade barr (kanske torka i vårsolen) men även av blåsten skulle jag tro. Här på baksidan har de varit jättefina.



Vid foten av Rodden (Rhododendron Lee's Dark Purple) växer sedan 2009 en brokbladig murgröna som varit krukväxt från början.
Roligt att den har klarat vintrarna. I min zon växer den inte så mycket men gör sig fint som underplantering tycker jag.
Det här landet är lite under uppbyggnad men får så länge vara som det är
Bakom roddarna står det gamla vita bondsyrenerna och platsen är rätt skyddad, jag hoppas hinna stamma upp syrenen en aning och få lite mer plats för fler roddar och lite annat längst bak. Men resten av jobbet får bli en annan gång.


Nu är det dax för lite mellanmål, sen ut för att ta in grenar att driva och kanske lite till någon dörrprydnad. Ikväll ska jag kolla på alla era härliga inlägg jag missat senaste tiden.


Ha det så gott!

Kram Blomkärringen