Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

måndag 30 juli 2012

Jag blir alldeles varm inombords...

28 juli Rosa Linnaeus (denna bilden är softad och har fått vinjetterade kanter)

Ameliarabatten (döpt efter rosen Amelia som dock passerat till växternas himmel) består i juli mest av varma toner. Men vi börjar väl i början av månaden.

3 juli Pion Paeonia 'Coral Sunset'
(P. Lactiflora "Minnie Shaylor" x P. Peregrina "Otto Froebel")
Pionen 'Coral Sunset' glädjer mej med lite varmrosa blommor i början av månaden.

6 juli Digitalis grandiflora
 Den gula fingerborgsblomman, Digitalis grandiflora, flyttade jag till Ameliarabatten hösten 2011. Den ser ut att gilla läget och har kommit med flera stjälkar i år. Digitalis grandiflora är en perenn fingerborgsblomma.

Pelargonium 'Angeleyes orange' och  Lantana camara 9 juli
Pelargonen 'Angeleyes orange' har också den lite varmrosa-orange toner och växer här med den ettåriga Eldkrona

Lonicera brownii 'Dropmore Scarlet' 9 juli
Eldkaprifolen som jag köpte förra året stendog under vintern som var men blir ett nytt försök med nyköpt planta. Jag tycker inte att färgen är lika stark på årets inköp, hoppas det blir snö i vinter så den får ett skyddande täcke. (funderar på att lägga den ner och täcka också)

Ligularia dentata 'Desdemona' och Berberis thunbergii 'Admiration' 18 juli
I slutet av juni flyttade jag Dvärgberberis 'Admiration' till fötterna av Klippståndsen den tog sig fint och pryder sin plats. Hur hög den blir återstår väl att se men någonstans mellan 30-50 cm ska den bli.

Ligularia dentata 'Desdemona' och Actaea simplex 'Pink Spike' 21 juli
Fina blad på Klippståndset 'Desdemona' och Höstsilveraxet 'Pink Spike' (innan hette höstsilverax Cimicifuga men numera Actaea) dessa två har ett underbart bladverk hela året.


Sedum kamtschaticum 'Variegatum' 21 juli
Det brokbladiga Kamtjatkafetblad växer på flera ställen runt fötterna på de lite högre perennerna. Från de brokbladiga bladen till de nästan aprikosfärgade knopparna som sen slår ut som gula blommor har de nu förvandlats mot röda fröställningar. Så här långt är de helt underbara, men snart kommer de se lite trötta och bleka ut. Klipp då ner dem för det kommer frächa blad från botten!

 
Rosa Linnaeus 28 juli
Nu till rabattens lilla prinsessa, det är rosen 'Linnaeus' en Cottage ros (torpar ros) med lite marktäckande växtsätt. Knopparna är alldeles oranga när de kommer fram.

Rosa Linnaeus och Geranium wallichianum hybrid 'Shocking Blue'  28 juli
Blommorna är inte så stora och de slår ut i orangegult med aprikos en ton. Här tillsammans med nävan 'Shocking Blue' som ska vara en  Geranium wallichianum hybrid (parnäva). Färgen är lite åt syrenlila och fin till rosens färger.

Rosa Linnaeus 28 juli
När sedan blommorna åldras övergår de till rosa-aprikos, snygga då också!

Hylotelephium hybr. 'Lajos' 24 juli
Den brokbladiga kärleksörten lyser upp trots att den inte blommar. Kärleksörten 'Lajos' har verkligen skött sig fint medan den brokbladiga på andra sidan ('Elsie's Gold') verkar växa bakåt.

Phlox paniculata 'Blue Paradise' 28 juli
Höstfloxet 'Blue Paradise' har precis börjat blomma. De kommer att förgylla hösten med sin underbara färg, doft och underbar blommor en lång tid framöver. Ett måste i rabatten, inte konstigt att jag köpte en omgång till att ha på andra sidan Ameliarabatten!! (:D Även denna växt förgyller tillvaron med sina blad hela säsongen.


Hemerocallis (ej sortnamn)
En daglilja från Grill och gräv hos Anette på Boäng 2010, har just slagit ut. Den är helt underbar i blomningen (det finns ytterligare en rugge med nästan likadana blommor strax bredvid) Tyvärr är många av bladen fula, vet ej om det är sniglarna eller om det är något annat som gått på dem.
Anette brukar sälja sina fröplantor som hon inte tänker förädla vidare vid en jättetrevlig träff där man just grillar, pratar växter och får plantorna man pekar på uppgrävda. Gå gärna in på denna länken och kolla mer http://daylily-potager.blogspot.se/2012/07/grill-och-grav.html

Nej nu får det vara bra med bilder från denna gång. I morgon blir det till att fortsätta att gräva.
Inga helbilder på trädgården är tänkbara på någon månad eftersom jag har haft lyckan att ha en grävare här. Just nu väldigt rörigt men å vad fint det kommer att bli på lite längre sikt! (:D

Ha en riktigt fin vecka!
Blomkärringen


fredag 27 juli 2012

Vita vackra blommor och lite snack..

Solen lyser från klarblå himmel, väl varmt att jobba så jag var på utflykt till några kompisar igår.

Det blev en sväng till Klockaregården trots att jag inte behöver något just nu. Men det är klart att man inte kan låta bli... fast jag tycker jag var lite duktig..

Det blev ett kungsplister 'Sylva'. Har aldrig hört talas om det innan men jag älskar ju "ogräsväxter" på rätt ställe.

Två plantor smulgubben 'Rebecka' eftersom de jag köpte från Odla.nu tvärdog.

Gladast är jag för den tredje växten jag köpte ett vitt Blåflox Phlox divaricata 'White Perfume'. Jag har köpt några av de blå innan i år men lite vit parfym till månskensrabatten blir ju fint (:D


Nu till lite vita blommor

Förra året fick jag en planta av en vit riddarsporre från Anna-Lenas Rum på en plantbytarträff. Den är väldigt vacker tycker jag.


Jag tror det är praktriddarsporre 'Delphinium cultorum 'Percival' men jag ska fråga Anna-Lena
Den ska förstås vara i den vita rabatten så småningom.


Ännu är inte plantan så stor och hög men vacker så här i kvällssolen

17 juli 2012

Ännu en stjärna, den dubbla nävan Geranium pratense 'Double Jewel' med smällspirea Diablo som bakgrund. Den kändes lite "rörig" innan men med denna bakgrunden känns den fin. Den sak vara 50 cm hög men hos mej är den 1 m hög och har "storkben". Måste hitta något bra att sätta framför, då kommer det att bli fin-fin i rabatten.




Mitten på blomman är lila. Blomman är lite rufsig men fin. Nu har blommorna börjat blomma över och ska snart klippas ner.



Mer eller mindre spontant har den vita malvan dykt upp bakom kranssalvian Salvia verticillata 'Purple Rain' .


Kritvit och mycket vacker nästan som små hibiskus blommor.


Knutflox Phlox carolina 'Miss Lingard' har jag visat bladen på innan, de är så fina i sin form i början av sommaren. Nu har blommorna slagit ut. Den ska vara 80 cm hög men i år är den 1,10 blomklasarna mäter ca 30 cm, riktigt maffiga. Älskar knutfloxen och vill gärna ha flera men har inte hittat fler varianter i handeln. Blommar i juli-aug.


Blommorna i närbild, de doftar underbart! Skaffa knufflox om ni hittar dem.


Den sista för idag är en liten dubbel blåklocka. Jag är så glad att den verkar trivas och det blir fler rosetter trots en halvtaskig jord (eller kanske på grund av det? ) Det är Campanula persicifolia 'Beau Belle'.

Hos mej är den lite vit-isblå, en fin sval färg tycker jag. den ska vara 40-50 cm höga men än är den bara ca 30 cm.
Framåt hösten ska de få flytta in i månskensrabatten.

Jag tycker det är rätt rörigt i trädgården just nu både i befintliga rabatter och så har jag haft lyckan att ha en minigrävare som grävt för damm, till växthuset och skrapat av ytor där det ska vara grus mm.
Trots rörighet är det allt lycka det, att få så mycket grävt på en gång! Även om det,som sagt, inte känns som den vackraste stunden i trädgården just nu...

Fast när jag sitter i skuggan och njuter ser jag förstås allt som det ska bli... med ett leende på läpparna (:D

Ha en soligt fin dag!
Blomkärringen








fredag 20 juli 2012

Sommarvivans förlovade land och så blir man ju "dammsugen"! (:D


Ja, just så är det när man åker till Granskattehult! Dessutom brukar jag komma hem med ex antal kassar med växter..


De har en underbar visningsträdgård med dammar och massor av växter och just nu är det verkligen sommarvivans (Primula florindae) förlovade land.
Den kantar många av dammarna och som ovan bäckarna.

På ena sidan ringlar sig trampstenar upp för jordkällarens tak...

 och en bäck porlar längs med stigen.

På andra sidan en stor damm med perenn plantering.

Jag var så in i tankarna på vattenfall och olika varianter på det att jag glömde ta en bild av dammen men här ovan är en bild från i början av juli tagen från jordkällarens tak.

Ett stimm med Koi karp kommer fram och undrar om det inte kan vankas lite mat nu när det finns gäster (:D

Men som sagt, idag har jag mest ögon för olika varianter av vattenfall. Trädgårds kompisen Monica står längst upp och tänker på växter kan jag tro!
Vy från kullen och bakom ryggen finns massor av plantor till salu mycket mer än vattenväxer även om det finns sådant också.

Stenpartiväxter på första bordet och sen blir det alla möjliga växter. Det finns ett och annat i växtväg som man inte hittar i en vanlig plantskola. (bild 4 juli) Nu finns ju inte allt kvar men en hel del tycker jag.

Nere i butiken finns lite allt möjligt kul, pynt, lyktor, spaljeer och så förstås olika dammprodukter.

Så har ni vägarna åt Nässjö hållet tycker jag att ni ska ta en avstickare hit. Väl värt att besöka och inspireras av miljön och se vad som finns i växtväg.

Här är hemsidan med mer bilder, öppet tider, väg-beskrivning och tips när man ska göra en damm.

http://www.dammtrivsel.se/gallery/view/?id=8

Ha det så gott å så håller vi tummarna för fint väder!

Blomkärringen


söndag 15 juli 2012

Clematis 'Sunny Sky' passande namn idag!


Äntligen har det varit rätt fint väder, skööönnnt!

Jag har inte så många klematis men en av dem är Clematis 'Sunny Sky' den är ur Viticella-gruppen.

 


Bara nu för några dagar sen slog de första blommorna för året ut, den är så fin tycker jag. Extra vackert blir det när kvällens sista strålar får visa färgskiftningarna i blommorna.



Naturligtvis är växtstöden jag köpte alldeles för små så i år skulle jag sätta på stålrör på benen så den kom upp lite, men inte kom jag ihåg det inte! inte förän det var för sent i allafall.

 


Så i år blev det ett grövre rep som får hänga mellan växtstöden och grenar från gamla äppelträdet som jag stuckit ner i backen. Nöden har ingen lag...

Annars har det mest varit att härja runt och klippt bort gräs, hallonsnår och gamla vinbärsbuskar där det ska grävas. Har fått rätt mycket gjort idag och dessutom flyttat en stor hög med virke som också var i vägen. Nu börjar jag få en känsla över hur området ser ut, det är härligt!

Nu tror jag den krångliga ordverifieringen när ni kommenterar är borta!
Ha det fint alla vänner!

Blomkärringen

lördag 14 juli 2012

Snart ska det sluta regna...... funderingar...

Jag har varit och handlat och bakat en tårta med jordgubbar (ska bara läggas ihop också). Jag sitter och tänker på hur jag vill ha det med alla nya projekt och vad jag ska be om för jobb med minigrävaren som kommer nästa vecka. Så spännande! Tänk att jag ska få så mycket gjort på en gång!




Jag går och sätter mej under äppelträdet där vita rummet ska ta form under semestern. Det har blivit lite ändrade planer. Rummet kommer att vara längre in under trädet för att få fin skugga. Men precis här ska det stå några stolar vid stammen så man kan kolla in över lunden.




Berberisrabattens bakre halva ska göras färdig under hösten (höger nederkant) och gräset ska bort och det ska bli grus i gångarna.


Men sista veckan har jag funderat över om det inte vore mysigt att förbereda en liten damm här framför mina fötter.. ja... kanske inte så nära utan några meter fram.. jo... sådär så det glittrar i vatten först innan blicken far bort i lunden.
Kanske någon liten groda som låter och någon fågel som tar ett fotbad..


Jag tror faktistk att det skulle kunna gå.. Det blir inte klart i höst, men jag måste passa på att få det grävt nu. En damm med månskensrabatten runtom..
Lite ljuslyktor i trädet och fullmånen som speglar sig i vattnet...




Och ett litet växthus till höger.. hm.. skönt med semester.. och att man hinner sitta ner och drömma lite..
Från Altanen ser man ner på trovpartiet, det gamla som börjar växa till sig och den nya ringen som än så länge har mest tillfälliga gäster. Gräset ska bort i nedernkant och ytan jämnas till så det inte lutar hitåt. Skönt att kunna ha en grill och ett par stolar utan att riskera att välta omkull (:D (nä, lyktstolpen har inte krockat med någon stor fågel, bara vidvinkeln som ställer till det (:D   )



Väl tilltagna gropar vid altanen och någon slags spalje till två staketdruvor ska det bli. Och till nästa sommar blir det tre byrålådor på "stege" med kryddor lutat mot väggen.
Ni ser väggen där borta, hm... man skulle ha en spegel där.. typ ett gammalt fönster med spegelglas som speglar månskensrabatten härifrån...


När jag står här nere surrar det som vanligt i blåelden, kan inte låta bli att fundera över hur ledsna mina kompisar humlorna kommer att bli när blåelden försvinner... Måste hitta ett snyggt sätt att behålla en del.. kanske stora cirklar med gatsten runt .. nåja... det får bli till nästa år.



Nä, nu tittar solen fram och jag måste ut och klippa gammalt hallonsnår så jag kan märka ut var jag vill ha hela köret!

För en minut kändes det som om allt redan var verklighet och redan klart
men än återstår en del jobb. Men snart, snart är jag på god väg! (:D

Ha det gott och dröm era bästa trädgårdsdrömmar!

Blomkärringen

söndag 8 juli 2012

Lunden i början av juli


Lunden kallar jag det område där jag planterat träd och buskar. Ännu är de inte så stora att det redan är en lund, men det blir så jobbigt att skriva blivande lunden varje gång. Jag har satsat mycket på bladformer och marktäckare, jag vill ha en vild känsla fast med perenner.

I lunden är det rätt lummigt och fint nu. Min lila alunrot, Heuchera, har fått en frisering av blommorna som i detta fallet inte tillför något.

Mitten "Rondellen" är rätt nyplanterad så den är lite gles ännu, men ska nog bli fint så småningom. Nu är det stjärnklocka, Campanula poscharskyana och jungfrunäva, Geranium sanguineum var stritatum som blommar. Även Italiensk klocka är satt i andra kanten, som stjärnklocka fast mindre blommor.

Bakom Smällspirean 'Diablo' har jag gjort om lite. Jag har flyttat lite växter som krävt mer soligt läge. Nu finns några grönvita hostor som inte syns på bilden och två ruggar med silverfryle, Luzula nivea, som jag haft på baksidan. Den får fina "blommor", som fluffiga moln! (:D


I kanten på Schersminrabatten blommar fortfarande blodnävan, Geranium sanguineum  'Max Frei', den gammeldax vita violer och penseer från vårkorgen.


Om man ser schersminrabatten från andra hållet ser det ut så här, mest gröna bladkombinationer. Men jag gillar det väldigt mycket.
De sista blommorna av Strandirisen, Iris sibirica 'Silver Edge' lyser dock blått i mitten.

Kanten på andra sidan är omplanterad förra hösten och har ännu inte växt till sig. Däremot den delen som jag lät vara, den under kornellen är ett av favorit ställena just nu. Jag älskar denna samplantering i alla tillstånd men nu när backnejlikan, Dianthus deltoides 'Leuchtfunk' och penningbladet, Penningblad Lysimachia nummularia, blommar är det kanske som finast.  Den lilla kärleksörten, Hylotelephium 'Bertram Anderson' (sedum) , har sådan fin färg på bladen.


 Svartlök, Allium Nigrum, blommar även den i kanten. Jag tycker inte bladen vissnar på så tidigt stadium på denna, hoppas den förökar sig fint.


Garageuppfarten, på andra sidan kantlandet är en riktig skamvrå (en av flera)
Men just nu blommar blåelden som ni såg skymta i blått på bakgrunden av svartlöken. Jag kan inte låta bli att älska denna blå växt som så gärna sprider sig i gruset. Det finns fler än jag som älskar den dessutom, det är ett väldigt surrande där borta nu. Här kommer en av dem för inflygning (:D

Ha en riktigt fin vecka!

Kram Blomkärringen