Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

fredag 21 september 2012

Blad och blommor som lyser upp i höstregnet

Tiden rullar iväg och nu är verkligen hösten här. Idag silar regnet ner och det är ca +8 ute och inatt ner till ca +3 så ingen frost här ännu. Det är nu man behöver något som lyser upp i mörkret..

2012-09-21
Den vita onamnade aklejan med de brokiga bladen lyser upp fint i rabatten.

2012-09-21
Den största brokbladiga kärleksörten Hylotelephium (Sedum hybr) 'Lajos' har växt till sig bra och lyser upp i Ameliarabatten. Den har inte heller blivit angripen av de larver som gått på den grönbladiga kärleksörten. En tillfällighet eller beroende på bladen? Någon som vet vad det är för gröna larver som älskar kärleksörten?

2012-09-15
Nu är det höstruffs i lunden och zebragräset, Miscanthus sinensis Zebrinus börjar få gula blad. Nu är busken av klasespirea borttagen bakom gräset så här borde en buske med mörkgröna blad in. Kanske en rugrosa ros? Någon härdig i zon 5 som har rätt mörkt gröna blad?

2012-09-21

Solidago cutleri, dvärggullris, är en liten söt buske ca 25 cm hög och sprider sig inte alls lika livligt som den vanliga.
Det är första året den ska till att blomma. Kul och lättplacerad i sol-halvskugga.


2012-09-12
En och annan blomma på kaprifolen syns till och sprider lite väldoft vid trappen.

Ha det fint alla trädgårdsvänner
och
håll tummarna för att frosten håller sig borta
ett tag till! (:D

Blomkärringen




söndag 9 september 2012

Busig liten 'Magnus' och några till..

 
 
Jag är inte riktigt på hugget nu, kanske är det hösten som fått tillfälligt grepp om mej (:D



Men äntligen har jag planterat vänster klöverblad (det vänstra landet av tre) Ja, det ser väl inte så märkvärdigt ut just nu men förhoppningsvis blir det fint med tre pioner, skuggnepeta x 4, primula, blodnäva mm i bakre kanten ska en spalje upp för 2 rosor Mamma mia och Clematis 'Miss Bateman' mm
De lite för starkrosa nävorna längst bak ska flyttas.
Markduken runt om ska täckas av marktäckare och grus.

8 september 2012
En nyköpt lite busig är den röda solhatt Echinacea purpurea 'Little Magnus' som ska hålla sig till 60 cm hög (just nu är den säkert bara 40 cm)


9 sept 2012
Jag vet inte om den "ska" vara lite så här rufsig men jag gillar det, lite busigt.
 

20 augusti 2012
I bakre kanten på trapprabatten har en härlig kombination råkat bli till. Vitt franskt kungsljus, Verbascum chaixxii album, vanlig rosenmalva, Malva alcea och Smalt fackelblomster, Lyrhrum virgatum 'Dropmore Purple' ger en lagom vild känsla för att passa in. vill ha en grupp till av denna kombination.
 
24 aug 2012
 
Jag är glad för att det brokbladiga höstfloxet, Phlox paniculata 'Rubymine', har växt till sig med flera stjälkar i år och blommar med fina rosa-vita blommor som doftar starkt och gott. 
 
24 juli 2011 bladen lyser verkligen upp i rabatten
 
Bladen lyser verkligen upp i rabatten
(bild från förra året)
 
7 september 2012
 
Hm, nä, det här är inte Phlox paniculata 'Blue Paradise' som det var tänkt/köpt som, men söt är den allt ändå. Få se hur den artar sig.


17 aug 2012
 
En annan kombination som jag hoppas ska bli bra är Kärleksörten, Hylotelephium 'Jose Aubergine' och Indisk fingerört,  Potentilla nepalensis 'Ron McBeath.
 
Jag ser att det kommit till några nya följare, välkomna hit till mej! (:D Min målsättning är ett inlägg i veckan men ibland är det fler och ibland färre.
 
Hoppas vi får en fin höst och många
fina trädgårdsdagar.

Ha en fin vecka

Blomkärringen