Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

måndag 25 juni 2012

Mycket bladverk, fint som varar länge

Som jag skrivit många gånger innan, tiden bara rusar iväg. Jag upptäckte (lite irriterande är det allt) att jag inte hade så mycket som blommade i juni. Så jag har köpt både japansk akleja och lite andra som kan tänkas ordna till det på en del platser.

Men det finns förståss lite som blommar och dessutom en hel del växter med fina bladverk.

I rabatten på baksidan började min buskpion/trädbion blommar i början av månaden. Tack vare den kalla våren höll blomningen i sig rätt länge. Genom sitt fina bladverk är den en tillgång i rabatten även efter blomningen
Pionen heter Paeonia 'Hei xuan feng' köpt på mässan i Malmö 2009
(Gansu-gruppen) Som nyköpt fick den ingen bra start efter att ha stått i en kruka och gulnat under första året. Till slut förstod jag äntligen, det var inget hål på plastkrukan!!!, den var i det närmaste död och helt drängt i vatten. Slängde ut den på gräsmattan utan knappt någon jord alls och trodde att den inte skulle klara sig. Men planterade pinnen ändå ifall ifall... gissa att jag är glad över det idag.

Den slår inte ut mer än så här men det syns att den har purpurfärgade fläckar i sitt inre. Riktigt många blommor i år, hoppas den kommer växa till sig ordentligt med åren. 8 juni. Gissa om man var sugen på fler buskpioner!!???


Tänk vad man blir berusad av allt klorofyll som finns vart man än ser! En buske som fanns från när jag flyttade hit är någon typ av japansk spirea och dess stora värde ligger i bladen så här i början av året med ljus gröngula blad och röda toppar. Även höstfärgerna brukar vara fina. 2 juni



När det gäller brunnävan Geranium phaeum 'Samobor' är det väl egentligen också bladen som är det fina i kråksången, men jag tror inte kompisen ovan tycker som jag (:D 3 juni


Härliga blad och vackra blommor har även getramsen Polygonatum odoratum bilden är från den 3 juni


Vid den brokbladiga kornellen i kanten mot garaget har jag en annan favorit blad kombo. Den är egentligen som finast när nejlikan i överkant blommar, Dianthus deltoides 'Leuchtfunk', tillsammans med den lilla kärleksörten Hylotelephium 'Bertram Anderson' och penningbladet lyser gult. Men även nu när det bara är blad gillar jag kombinationen väldigt mycket. I vänstra hörnet är det Alunroten Heuchera 'Tiramisu' som lyser gult. Rosenbräckan och triften i rosa längre bort i berberisrabatten.


I Schersminrabatten i lunden är det marktäckare som gäller. Det är inte lätt att få en bra fördelning mellan de vildar (sprider sig hejdlöst) som ju marktäckare är och ska vara. Här är det flocknäva, spetsmössa, blodnävor, myskmadra och några sorters ådernäva som slåss om det mesta av platsen. De vita gammeldax violerna verkar inte heller klagar (de har inte slagit ut på denna bild). Ännu är det så ljust här (träden är inte så stora ännu) att blodnävan tar för sig över myskmadran, kanske hjälper det till att blodnävan har ett djupt rotsystem och kanske därför inte störs så mkt av myskmadrans täta matta av rötter. Det är lite fint när myskmadran liksom bildar mönster runt övriga växter. På två ställen har jag satt ner stora krukor utan botten nu i juni Där satte jag ner två violer som jag inte trodde skulle klara konkurensen med myskmadran. Men det ser ut som om det är spanska skogssnigeln som tar död på den i stället.. ska byta ut dom mot något mindre smaskigt.. 16 juni


I torvpartiets kant skickar Sockblomman Epimedium 'Amber Queen'  ut sina små dansande blommor. Jag inser att den nu har hamnat för långt in under Ginnala lönnen för att riktigt komma till sin rätt, man får böja sig ner för att överhuvudet taget se den och eftersom sockblommans bladverk också är värt att ha synligt blir det flytt efter blomningen. Visst är blommorna söt! 13 juni


På tal om bladverk, nu är vi uppe vid den japanska spirean igen. Jag gillar dessa kombinationer. Det är en rosa stormhatt, Aconitum napellus 'Rubellum' till höger och en vit knutflox Phlox carolina 'Miss Lingard' framför. 18 juni


Till vänster om den växer den vitblommande Kaukasisk förgätmigej, Brunnera macrophylla 'Mr Morse' som också har fina bladfärger. 18 juni



Ännu mer bladfärger, på Sthlms mässan fick jag tag i ett klöver med härlig bladteckning. Klövret heter Trifolium repens 'Spring'.


Om man lyfter blicken lite finns här också bladen på Höstsilverax Cimicifuga Höstlilverax 'Pink Spike' som får vara fin kombo till Akleja Aquilegia vulgaris 'Black Barlow'. Jag ska försöka få tag mer av den! 19 juni.

Här har regnet bara öst ner hela dagen, hoppas på en fin dag i morgon
har inte kollat prognosen ännu..

Ha det fint alla blomstervänner!

Blomkärringen

 

fredag 22 juni 2012

Önskar er en härlig Midsommarafton!


Oj, vad tiden bara rusar iväg! Tycker inte jag hinner någonting just nu (känns det igen?)

Det ska bli ljuvligt skönt med semester snart och få vara i min älskade trädgård för att njuta o förverkliga planer. Nåja, än är det lite tills dess och nu är det Midsommarafton.

Så jag önskar er en riktigt härlig Midsommarhelg och var rädda om varandra! (:D



I lunden blommar just strandirisen, Iris sibirica 'Silver Edge', som jag fick från växtkompisen Monica i Nässjö i höstas. Den fick en liten minivåtbädd längst ner i botten i form av en uppsprättad jordsäck som jag fyllde med grus så den får en liten vatten reservoar när jag vattnar eller när det regnar. Det ser ut som om  den uppskattat tilltaget. Älskar de blå fjärilslika blommorna! Tack Monica!


Nu måste jag rusa, ska fixa till jordgubbstårtan (:D

Ha det fint!

Blomkärringen

lördag 16 juni 2012

Både nytt och återanvänt..

Oj, vad det finns mycket kul att sysselsätta sig med i trädgården!

Penséerna var fortfarande rätt fina i vårkorgen så de återanvände jag i trädgårdslandet ett litet tag till.



Här är det den lilla ljuslila pensén som går bli sällskap till Hylotelephium 'Xenox' (sedum) mörka fina blad ett tag tills den växer sig stor.

I ett annat hörn av trädgården är det den lite större blå-vita pensen som får sällskapa schersminrabattens marktäckare.


Egentligen är den lite för stor i blommorna, men inte har man hjärta att slänga den när den blommar så fint!? Här tilsammans med blodnäva och myskmadra.

PS! Myskmadran må se fredlig ut men den sprider sig som attan (ja, det är ju liksom vitsen med marktäckare) och bildar med tiden en matta som inte är lätt för varken växter eller spade att komma igenom om man inte har koll på den. På rätt plats är den underbar, få fel ställe en plåga (:D

´

Lite mer till höger kommer min alunrot med lila-sivriga blad 
(vet ej namnet) som fyller hela kanten i rondellen, myskmadrans vita blommor tittar upp mellan bladen.


På andra sidan klarar den vita gammeldax violen att hålla marktäckarna tillräckligt mycket ifrån sig i alla fall om den får lite hjälp i början av säsongen.

Det nya då?


Sommarkorgen på trädäcket är planterad, det blev stjärnöga med blålila mitt, två Salvia nemorosa 'Sensation Deep Blue', en stäppsalvia som sen ska ut i rabatten och en liten lila milion bells. Korgens kant var nu så dålig att det mest stack upp pinnar så jag lade lite säckväv runt en bit ner.

Tänkte binda om ett rep eller ett knippe bast för att det skulle se snyggare ut.... Men nu vet jag inte längre... För det verkar som om sniglarna inte riktigt fattat hur de ska ta sig in när tyget hänger löst.... Nåja, de hittar säkert lösningen snart men tills vidare, Inget rep!


Gammeldax iris som jag fått från Anna UV på Aot trädgårdsforum blommar, i bakgrunden den rödbladiga söttöreln, Euphorbia dulcis 'Chamelon' i kanten på brevlåderabatten.


Den blekgula smörboll,  Trollius × cultorum 'Alabaster' blommar fint även den i brevlåderabatten.



Favoritföda för mina spanska skogsniglar är just nu alla violer, vissa klarar sig bättre än andra. En hjälte bland violer just nu är Violen, Viola 'Columbine' som kämpar med att hela tiden skicka upp nya blommor som de rackarna kan äta på.. Funderar på att koka vitlöksvatten och spreja på dem.. ja, violerna alltså, ska inte vara så populärt hos sniglar sägs det...

I morgon ska jag på växtbytar träff hos Fia med bloggen Livsnjutaren, en tjej med energi till tusen och som håller på att fixa sin trädgård med allt möjligt kul på nolltid. Jisses, hoppas hon kan smitta mej lite (:D Ska bli jättekul!

Ha det fint och hoppas ni får en härlig morgondag!

Blomkärringen










lördag 9 juni 2012

Utflykt - Åsens by (kulturreservat)

Nu har pysselgänget varit i farten igen, denna gången med en utflykt till Åsens by en bit från Haurida kyrkby i Aneby kommun (Småland)


Det visar hur man bodde och levde i Småland för ca 100 år sedan, känns väldigt typiskt Smålänskt med sina röda och vita stugor, små åkrar och smålands gärdsgårdar.



Här finns också gamla lantraser av alla möjliga djur. Det är ett samarbete med lantrasföreningarna och en anledning är att bevara rasernas fortlevnad. Jag vet inte vad rasen heter men dagens populäraste djur var griskultingarna. Det kommer mer bilder.


I det här huset bodde Tekla tillsammans med sina bröder Birger och Lennart.
Det var Tekla som skötte markservicen i det lilla huset som varken hade el eller vatten.


Men en rejäl spis fanns det med bakugn och allt för matlagningen förr i tiden.
Huset är i stort bevarat så som det såg ut när Tekla flyttade därifrån.


Man kan lätt se framför sig hur bröderna satt här och diskuterade dagens arbete över frukosten. Medan Tekla ordnade med hushålls slysslorna. Någon el kom det aldrig in i huset men en handpump för att få in vatten installerades (syns till vänster i bilden) Den fungerade dock inte de sista åren men trots detta bodde Tekla kvar i sitt älskade hus tills hon var 87 år (1989) då hon flyttade till ett ålderdomshem i Aneby. Man kan förstå att hon älskade omgivningarnas vackra vyer trots att det måste ha varit ett tungt liv.

Utsikt över åkrarna


Det finns många stigar att gå. Både natur- och kulturstigar och vandringsleder.
Man kan t ex välja att gå till naturstationen vid sjön Ruppen där det finns ett rikt fågelliv väl värt att beskåda. Tror det skulle behövas en dag bara till detta. Det finns ju både vandrarhem och grillplats med små övernattnings "stugor" att hyra. Grillad korv och god sockerkaka blev det här vid grillplatsen (:D


Men vi måste ju kolla in vägen till kaffestugan (får bli att provsmaka en annan gång för vi har ju redan fikat, någon ordning får det ju vara... ) så vi går vidare ner till lite fler djur.



Det här kan vara Ölandshöns men helt säker är jag inte.


Hästarna är inte gårdens egna utan lånas in, visst ser de ut att ha det härligt!

Åh, jag älskar arbetshästar, tycker de är så vackra!



Man kan också titta på konst, just nu är det Konstnärsgruppen höglandet som visar allt från akvareller till akryl och blandade tekniker. Roligt att se!
Idag är det Anna Lena Fridlund och Kerstin Johansson som var där och berättade om gruppens konstverk - Tack för titten!

Det blir flera fina utställningar (se länk längst ner) En fotograf som ni inte ska missa är sista utställningen för året som heter Svensk Natur med Lennart Gustavsson från Tranås. Jag har sett många av hans bilder och de är alltid vackra! Hans utställning är den 19 juli-29 juli.



Fina böcker, hantverk, egentillverkad honung och andra godsaker kan man köpa i Handelsboden.


Visst är det mysigt inrett! En trevlig expedit hjälper till vid disken.

Jag lovade ju lite mer grisbilder.
Kan det bero på Emil och hans grisaknoe som det här känns riktigt smålänskt (:D


Kan man vara sötare? Ett gott liv ser det ut att vara.


Matdax


De i pysselgänget som var med på dagens utflykt!

Extra tack till Ann och Anita med make (vår kunnige guide)
 för denna fina utflykt!

Vill ni åka och titta på detta fina ställe så hittar ni info här:


Ha det fint!

Blomkärringen

måndag 4 juni 2012

Mitt emellan blomningar

Just nu är det lite mitt emellan blomningar. Vårfägringen är i stort sett över och perennerna är inte i full gång med blomningen ännu. Jag passade på att göra en liten jämförelse av de fänrikshjärtan ur Rokujo-Gruppen jag har och de två löjtnantshjärtanen.


Det ser inte ut att vara någon större skillnad på Fire Island och Burning Hearts men jag upplever Fire Island vara lite mörkare röd.


 Viola (Cornuta-Gruppen)  'Icy but Spicy' har jag ju visat många gånger förut men jag är fortfarande lika fasinerad över dess blomrikedom!


Träd-/buskpionen ur (Gansu-gruppen) "Hei Xuan Feng slår strax ut sina blommor. Underbart är kort men eftersom vädret är rätt svalt så får jag passa på att njuta. Från en liten pinne har nu denna blivit en stor buske, den får gärna fortsätta att växa (:D


Men visst finns det mycket på väg upp och nu innan nävor och annat tar över passar jag på att njuta av fina bladverk t ex Rödbladig klippstånds Ligularia dentata 'Desdemona'.

Vad blommar finast i era trädgårdar just nu?
Ha det fint!
Blomkärringen

fredag 1 juni 2012

Passionerade och svala blommor!

Idag blir det en kortis!
Här är en passionerad blomma med fin färg!


Namnet är Nejlikerot, Geum 'Flames of Passion'

Färgen är åt tomathållet men mildare och med mer orange i sig. Snygg tycker jag! Köpt på Rångedala förra året.

Ett mer kylskagen passion är det nya Fänrikshjärtanet Dicentra 'Fire Island'
den är lite mer röd än Burning heart (tänkte göra en jämförelse om jag kommer ihåg det - återkommer om det)

Det gulbladiga Löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis 'Golden Heart' ser väl ännul lite svalare ut trots gula blad, istappsvarning, om än vacker (:D

Ha en fin kväll!
Blomkärringen