Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

tisdag 15 november 2011

Amelia rabatten

Amelia Renaissance (modern buskros)
Amelia rabatten är döpt efter en fin ros som jag tror är stendöd efter förra vintern... Så vad gör jag nu? Försöker med en ny planta eller ger upp och döper om rabatten? Men den är ljuvlig så kanske blir det ett försök till.


Ameliarabatten blir till 15 aug 2010

Rabatten började sitt liv i maj 2010 med grästuvor som grävts upp på andra ställen i trädgården och staplades på hög. Gropar med fin jord för rosorna och daglilja mm sen tidningspapper över och foder för groparna innan det blir lite fin jord för att hålla ner tidningarna och för utseendets skull. Kanten ska bli en grusgång mot det blivande landet till höger. Där lägger jag markduk.


Det är främst vintergröna växter som är planterade här i kanten 15 maj 2010

Kanten kantas av vanliga lite större stenar, jag vet att många föredrar platta stenar men här är det vanliga som gäller (:D 
Jag vill ha mycket vintergröna växter här i kanten, kolla gärna in rosenbräcka i övre raden.


Utsikt från trappen 22 maj 2011

Jo, rosenbräckorna trivdes jättefint så här såg den ut våren 2011 

Blå vit kombination 22 maj 2011

Lite längre bak är en lite mer blåvit kombination. Vit rosenbräcka, Ajuga reptans 'Valfredda'  och violen 'Rebecka' blev en underbar kombination i Ameliarabatten (i bakgrunden har inte varma kanten på lunden grävts ännu)




Tulpan 'Black Parrot' och ev ' Ballade' (köpt som Sonnet) 5 maj 2011


Jag har visat tulpanerna och växterna under dem flera gånger så det får räcka med denna bilden.

Så här efter vårens färg prakt så dominerar varmrosa mot aprikos och får sällskap av lila blått så småningom.




okänd primula 26 juni 2011

En liten onamnad primula hittade jag som passade in fint i denna rabatten.
Även min primula som ändrar färg från gult till rosa harfått en plats här.



Rosa 'Linnaeus' 23 juli 2010


Två andra rosplantor som klarat sig lite bättre är 'Linnaeus' gruppen Cottage rosor (Torparrosor) Den börjar i orange knoppar och slutar i rosa-aprikos-gult.
Den har blivit en favorit. Ska bara hålla ögonen efter de små odjuren som åt upp bladen i år....



Paeonia 'Coral Sunset' 29 juni 2011

En pion planterade jag också 2010 och faktiskt redan i år  blommade den med en liten blomma i varm rosa-aprikos toner, söt och passade in precis (:D Den heter Paeonia 'Coral Sunset'.


Daglilja i aprikos 26 juni 2011


I bakre kanten finns en fin daglilja från Anette på Boängs grill och gräv Den blommar som sjutton med fin-fina blommor här i tidigt morgonljus


'Dropmore Scarlet' nyköpt i år 2 juli 2011

Kaprifol Lonicera 'Dropmore Scarlet' finns i överkanten och under den växer den ettåriga eldkrona som fint tar upp de oranga färgerna


Vy från Ameliarabatten ner mot varma kanten av lunden 6 aug 2011


Klippstånds Ligularia dentata "Desdemona" och Höstflox Phlox paniculata 'Blue Paradise',  Har också varit med innan så det får räcka med denna bilden ner mot varma kanten av lunden.


Nävan 'Shocking Blue' och Höstflox 'Blue Paradise' 3 aug 2011


Jag köpte en ny näva från Odla i år, Geranium wallichianum 'Shocking Blue'. Den växer ihop med och floxen, Phlox paniculata 'Blue Paradise'
Båda ändrar färg med ljuset, ibland ser den blå ut ibland mer åt lila. Här finns också en viol som troligen är 'Black Molly' den blev fin till hoppas den klarar sig.



Här är ett kort upp mot altanen och den numera klara varma kanten av lunden
28 juli 2011


Gott och blandat i Ameliarabatten

Ja vad är det mer jag har i rabatten? Den gul Digitalis grandiflorum, Sedum kamtschaticum 'Variegatum', svart akleja, vårkrage, Campanula pulla, Bergormrot, Persicaria affinis 'Darjeeling Red', Aruncus aethusifolius, Rosenflockel 'Chokolate' Ageratina altissima 'Chokolate' (som alltid sargas av sniglarna så den lägger sig ner) En liten Sibirisk vallmo Papaver croceum (onamnad) två olika brokbladiga kärleksörter (se tidigare inlägg), Sedum Hylotelephium spectabile 'Elsie's Gold'  och Sedum hybr 'Lajos'.


Lite tidiga lökar i gult har rabatten också fått Narcissus 'Tahiti' 35 cm hög och Tulpan 'Flamenco' 40 cm. Kanske kommer jag ångra mej men ofta tycker jag det känns ok på våren med en blandning av alla möjliga färger (:D


20 september 2011

Ja just det, jag har ju fyllt på i kanten där rosenbräckorna finns.  Nu har det kommit till grönlandsfingerört, Potentilla tridentata 'Nuuk' och lite taklök.


Fjällbrud Saxifraga cotyledon ´Southside Seedling´ 13 oktober 2011
Sedan innan fanns också gullgröna främst för sina fina blad och en vit backnejlika. Och inte minst Fjällbrud Saxifraga cotyledon ´Southside Seedling´ som hänger ner mellan stenarna.


Gullgröna,Waldsteinia ternata har fina blad här har en liten rödbladig revsuga smygit sig in. Bilden är från 2011-10-08

Jaha, hoppas det inte blev alltför rörigt. Det är bra att ha lite översikt vad som hänt i rabatterna.


Begagnade böcker med posten, toppen!
Idag fick jag en begagnad bok med posten. Trädgård för entusiaster av Gunnar Jansson. Verkar vara ett trevligt köp med mycket bra beskrivningar och jordblandningar för olika rabatter. Fick tipset på AoT forumet.
Förra boken jag hittade var Tasha Tudors Trådgård den läste jag från pärm till pärm under två dagar. En märklig och fantastisk kvinna om man gillar den vilda stilen.
Nu väntar jag på en bok till  Chatto Beth,The Damp Garden som jag hoppas kommer att bli inspirerande även om det är ett bra tag till det är dax för damm. 

Ha det riktigt gott!
vi hörs!

Blomkärringen





13 kommentarer:

  1. Oj vilken blomsterprakt.
    Riktigt fina tips ochså.

    Det är första gången jag är inne hos dig men jag återkommer.

    Ha det gott
    Gunilla

    SvaraRadera
  2. Visst är det mysigt att minnas sommarens rabatter och titta tillbaka på sina bilder. Så blommigt och vackert det var.Jag tycker om rosenbräckor de är väldigt fina även när de inte blommar. Tyvärr trivs de inte så bra hos mig.

    SvaraRadera
  3. så vacker rabatt!!
    Ha en underbar dag!!

    SvaraRadera
  4. Ja det är lite kul att se hur en rabatt växer fram, man tycker ju oftast själv att man inte hinner med något.
    Flitig Lisa, mina verkar trivas bäst med lite upphöjd placering gärna med lite stenar och sol-halvskugga, de som hamnar lite "bättre" och lite skuggigare verkar bli glesare.
    Gunilla, välommen in till mej! Jag var inne på din blogg och den verkar jättespännande, så även jag återkommer (:D
    Berit, kul att du gillar den (:D

    SvaraRadera
  5. Vilken härlig rabatt med många fina godingar i.

    På tal om din Amelia så kan det ju vara värt att pröva en gång till. Du hade kanske oturen att få ett dåligt ex den första gången?
    Jag har också en favvo, Ilse Krohn Superior, som gav upp efter några år. Nu har jag köpt en ny och planterat den på ett nytt ställe och den har stortrivts. (Istället för Ameliarabatten heter min rabatt Engelskarosrabatten även om Ilse inte är en Austinros, men resten är det)./Anja

    SvaraRadera
  6. Tack Anja, ja, det får nog bli ett nytt försök för den var väldigt söt. Det är bra att ha namn på sina rabatter, blir så mycket enklare att namnge bilder och sedan söka på dem (:D Ha det gott!

    SvaraRadera
  7. Det är kul att se en rabatt växa fram och förändras med tiden! Fint växtval. Lite nyfiken på vad tidingarna gör för något?
    Kramkram H.

    SvaraRadera
  8. Hej Hillevi, Jo, rabatten eller rättare sagt de upp och nervända grästuvorna som hela landet är uppbyggt av (år 1) vill gärna börja växa om det får ljus. Första året planteras bara de större perennerna i groparna(som också fodras med tidningar men med lite dräneringshål i botten) De får fin näringrik jord att växa i. (Det blir nästan ingen rensning detta året) Resten får vara till år 2 då jag gör lite hål i tidningarna, ev lite jord och i med de lägre perennerna. Till nästa år (år 3) bör det vara förmultnat under och blivit jord av både gräs och tidningar. Eftersom jag skadat ryggen i en bilolycka gör jag gärna upphöjda land så varje år gräver jag på ett ställe och på köpet får jag ett nytt land med grästuvor på ett annat ställe.
    För att undvika tråkig ogräsrensning täcker jag med gräsklipp och ett tunt lager jord över. Jobbigt på våren men skönt att klara sig undan någon större rensning fram till sensommaren. Har testat utan tidningar och med en dm jord över men det räcker inte för att undvika att gräset börjar växa till sig. Ha det gott!

    SvaraRadera
  9. Jag misstänkte detta, men var ej säker, tack för svar! kram H.
    PS bra att veta att det inte räcker med ens 1dm jord... för det trodde jag. Antar att det är rotgräsen som har en sån kraft.

    SvaraRadera
  10. Nu vet jag var jag kan sitta och drömma mig bort till våren och sommaren här hösten och vintern blir för lång och tråkig. Vid din blogg. Du tar ju så fantastiska foton att man nästan får kännslan av att man har en doft dator. Kram på dig.

    SvaraRadera
  11. Hillevi, ja det är inte omöjligt att det är gott och blandat i gräsmattan (:D Kan det påverka om det är lerjord eller min sandjord?
    Helle, doftdator vore något det! (:D Tack för de orden! Vi syns!

    SvaraRadera
  12. Vilken bra pedagog du är Inger! Kommer o prova din tidningsmetod på nästa rabatt jag gör 8-)
    Ha´t himla gôrgôtt
    Nina

    SvaraRadera
  13. Välkommen hit Nina! Ja, det har funkat fint för mej att bygga upp länd, man får bara ha lite tålamod! (:D

    SvaraRadera