Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

fredag 28 december 2012

Snart ett nytt trädgårdsår!

 
Nu börjar trädgårds lusten komma krypande. Planer inför nästa år och förra årets påbörjade projekt börjar snurra runt i huvudet och skapa vällust och förväntan inne i kroppen!
2012-03-28
 
Krokusar i mars är så efterlängtade på våren (liksom alla andra tidiga blommor)  Crocus sieberi 'Firefly' blommade hos mej för första gången förra våren. Det var den av de nya krokuslökarna som jag tyckte bäst om. Så i höstas planterade jag lika många till på andra sidan gången, förhoppningsvis blir fint att se till våren.
 
2012-04-22
 
April då allt börjar komma upp på allvar, man hinner fortfarande med i svängarna och blir så glad över varje grönt blad, varje tulpan som kommer igång. Gullvivor som prunkar i andra rabatter och naturligvis vankar jag av och an för att se om det som planterades nytt förra året sticker upp några blad. Ljuv tid med mycket trädgårdsrelaterat!
 
 
2012-05-15
Jag satte ännu fler lökar i höstas så jag hoppas att jag få se en ännu rikare vårblomning 2013.
Här är det en bit den varma kanten (landet heter så) och Ameliarabatten som blommar.
Det är i maj allt händer här hos mej, man hinner inte längre med allt som sprutar upp ur rabatterna.
Kanske kan jag komma på ett bra sätt att kanta denna rabatten närmast.

2012-06-04
Jag hoppas att Violen 'Icy but Spicy' får lika mycket blommor 2013. De bildade ett blomsterhav av blå underbara blommor som förgyllde hela sommaren. Flera pioner är också planterade och kanske kommer några fler att blomma i år. Den här rabatten blev lite eftersatt framåt sensommaren, här behövs också en kant så inte gräsmattan tar över och gången in emellan behöver få markduk och grus. Borde kunna vara ett vårarbete!

  2012-06-27

Berberisrabatten gillar jag med mycket låga marktäckare, kanske är den finast på våren och försommaren då trift, rosenbräcka, vildtupaner och krokusar och revsugablommar för fullt.
Och bara det att Gullbågen, Chiastophyllum oppositifolium, blommade för första gången i berberisrabatten gör mej ju lycklig. Kanske hinner jag få till landet hela vägen runt berberisen i år och så hoppas jag att få dit grus i de små gångarna genom lunden. Det gör så mycket för helhetsintrycket.

2012-06-17

Eller kanske kommer kökslandet äntligen att bli av?! De 4 höga pallkragar är målade och om jag bara får ut markduk och flis mellan dem och lite jord i kragarna så kanske grönsakerna kommer längre än vad de gjorde förra året... dvs i sålådan skyddade från sniglarna uppe på soptunnan.. (:D


Annars är väl det stora projektområdet nästa år runt dammen, nedanför altanen. Min underbara familj och vänner har försett mej med två presentkort att starta med. Så med lite fortsatt hjälp av minigrävaren så kan jag nog få till resten av dammen här med den vita rabatten runtomkring.
Jag längtar så efter att komma igång men måste läsa på mycket mer, känner mej lite vilsen om hur man får till det hela som bäst. Det är ju så mycket med markduk mm som ska till innan det är dax att börja plantera och fylla på vatten. Även ett nerpackat växthuset ska upp på vänster sida (ej i bild) och en skuggig sittplats ska till under trädet ska så småningom. Men inte förän allt grävande är gjort. Bild från mitten november.

2012-08-03 En bit av blivande grusrabatten påbörjad.

Nåja, när det av olika anledningar inte gick att göra mer åt dammen förän nästa år (2013) så började jag plantera i blivande grusrabatten längs staket. Jag hade nog tänkt mej att göra en riktig grusrabatt från början men det blir nog en "fusk grusrabatt" med bara grus över. Jorden här är redan sedan innan stenig och mager så jag tror det kan funka. jag hann sätta en hel del torktåliga växter som jag köpt. Staketet behöver en omgång också.. Det finns en hel del att göra här, få se om jag hinner med mer av det 2013.

Och naturligtvis finns ytterligare en hel del påbörjade och tänkta projekt som jag inte nämt ännu, jag är en mästare på påbörjat!(:D
Men jag njuter av det och ser det som en resa som inte nödvändigtvis behöver blir färdigt direkt.

Hoppas ni får ett underbart nytt trädgårdsår 2013

Kram på er!
Blomkärringen


 


7 kommentarer:

 1. Skrattar högt och igenkännande i soffan :-) Jag är också en hejare på projekt...påbörjade!
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 2. Hej!
  Åhh...våren, jag längtar sååå... och frökatalogen skall snart inventeras och planerna radas upp i tanken åtminstone :)
  Ha det gott /bea

  SvaraRadera
 3. Har saknat dig och dina härliga inlägg! God fortsättning!
  Vilken vårlängtan du bjuder på.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Vilka fantastiskt fina rabatter du har med mycket blommning.
  Visst är det roligt att gå och titta efter det som planterades förra året och se om det kommer upp.
  Jag har gjort en del förändringar i planteringarna i höstas och det kommer säkert att bli lite mer i sommar.
  Bara jag får lite hjälp med lite byggnationer. Jag har planer på en pergola som jag skulle vilja ha,jag hoppas att det blir.

  När jag ser dina fina bilder så längtar jag riktigt mycket efter våren.


  Önskar dig en riktigt fin avslutning på det gamla året.
  Och ett riktigt fint Nytt År.

  SvaraRadera
 5. Åhhh, vad dina härliga bilder och alla planer inför 2013 får mig att längta efter VÅREN!
  Tiden går fort och vi är snart där igen :=)

  Önskar dig ett Gott Slut och ett Gott Nytt Trädgårdsår!
  Må väl!

  SvaraRadera
 6. Det är verkligen helt galet vackert hos dig!!! Man blir nästan nipprig av längtan... Och vilka härliga projekt du har på gång sen... Vill ha vår nu!!!
  Kram!

  SvaraRadera
 7. Det händer mycket på ett trädgårds år! fint!!
  Gott nytt trädgårds år
  Mariana

  SvaraRadera