Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

onsdag 1 maj 2013

Plantbytarträff på Fobo i Eksjö

Idag är det plantbytarträff på Fobo (Förbundet organisk-biologisk odling) i Eksjö. Det brukar vara både grönsaker, kryddor och perenner.
Funderar på vad jag ska med mej... det är ju inte mycket som har kommit upp ännu.. Får bli dessa..


 Den här lilla växten är köpt som Fingertandrot men jag har fått reda på att det ska vara en Cardamine glanduligera, Ungersk tandrot. 
Den blommar hos mej nu, bladen är rödaktiga när de kommer upp och växten blir ca 15-20 cm hos mej.
Bladen är lite glansiga och vissnar ner under försommaren. Jag har den rätt soligt men bäst lär den tycka om Väldränerad fuktig jord i halvskugga, så lundmiljö låter som en bra växtplats.


Campanula persicifolia 'Beau Belle' har satt flera sidorosetter förra året, den kan jag ta någon av.
En dubbel blåklocka, vit-isblå dubbla blommor.
Hos mej är den inte så hög kanske 35-40 men ska kunna bli 60 cm. Blommar i Juni-juli men kommer igen med fler blommor framåt hösten. Läget är bäst i sol-halvskugga.


 Några rosetter av denna lilla primula, jag har tappat bort namnet men har för mej att det är Primula 'Groenekan's Glorie', tror att det är en violviva. Ruskigt söt är den i allafall, bilden är från förra året men det är massor av knoppar på gång just nu. 


Favoritviolen, Viola 'Icy but Spicy' ser ut att ha satt lite små plantor vid sidan av. Den har blommat så oerhört tacksamt hos mej, från vår till höst. Den kommer också tillbaka snällt vart år.

  Nävan, Geranium 'Sirak' är så söt. På etiketten kallas den Smaragdnäva, men det finns inte med i SKUD. Höjden är ca 40 cm och blommar i Juni-Juli. Soligt läge men inte supertorrt.

 Den halvdubbla gulsippan, Anemone ranunculoides 'Semiplena' är på g med knoppar men har inte slagit ut ännu. Funkar bra i halvskugga, lite lundmiljö. Blommar i april-maj och är ca 15 cm hög.

Den Japanska starren,´Carex morrowii 'Ice Dance' i bakgrunden av kärleksörten är ett tålig och fin perenn hos mej. Måste med några års mellanrum tas upp och delas/fixas till men annars kommer den bekymmersfritt tillbaka vart år. Höjden är ca 45-50 cm och har vita kanter på bladen. Lite fuktigare läge i skugga-halvskugga lär vara bäst men den verkar fungera lite var som helst hos mej.

                         --------------------

Det är ju inte optimalt att dela det som ska blomma nu men jag hoppas att det ska gå bra (:D

Alltid lika roligt att träffa trädgårdsvänner och tack för alla fina växter jag fick!

Tillsammans med Marie J och en kompis till henne åkte vi till en fin ek skog, satt en stund och kollade den vackra sjöutsikten och småpratade.
Blå himmel, glittrande vatten och vackra blå- och vitsippebackar i solskenet. Kan det bli så mycket bättre en varm vårdag? 
Sen när vi ändå åkte förbi Granskattehult måste vi ju kolla in vilka fina perenner som kommit in... det fanns flera jag ska köpa..

Marie J i Hattsjöhult (utanför Grimstorp) har otaliga sorter av fina tomatplantor så har ni inte sått, ta en sväng och köp hos henne! Jag köpte några till som några kompisar beställt.

Ha en fortsatt härlig 1 maj nu tänker jag springa ut i solen och till trädgårdslanden!

Blomkärringen 

1 kommentar:

  1. Ps! är det någon som vet varför det blir understrykna ord/länkar utan att man tänkt sig det?
    Vad gör man åt det?

    SvaraRadera