Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

måndag 5 september 2011

Kärleksört en perenn att älska!

Idag var det ruskigt och regnigt men det passar rätt bra för jag har rumsterat om i en av rabatterna så den här typen av smidig bevattning är välkommen!
Vi värmer oss med lite "kärlek" i stället.


Tycker ni att kärleksört är gamma trist och tråkig? Då ska jag försöka att ändra er uppfattning i frågan.

Jag roade mej att leta lite fakta om kärleksört på nätet. Visste ni att:
Det svenska namnet kärleksört har den, enligt Nyman (1868), fått för att den ansågs kunna spå i kärleksfrågor. Jag kan säga att det har inte hjälpt mej än så länge så frågan är hur mkt det ligger i det... (:D

Artnamnet telephium ska syfta på Telefos, kung i Mysien, som då han sårats svårt av Akilles botade sig genom att lägga blad av kärleksört på såren. (undrar om det är Akilles, han grabben med den sårbara hälen?)
Sedum kärleksörten är i folktron en betydelsefull växt. För att skydda mot blixten planterades den på taken, om örten vissnade togs det som ett tecken på att någon människa skulle dö en för tidig död. Den har också används som medicin mot brock och hudinflammationer. Andra användningsområden har varit mot liktornar och brännsår.     (http://www.nordeg.se/nnn/)Den vilda kärleksörten är grön-gul (tror inte jag sett någon, måste kolla mer om det) kan vara bra att veta för den är ätbar, om ni skulle gå vilse i skogen... (:D läs mer här:     http://www.overlevnad.se/vaxter/karleksort.html


Vad jag vet är även våra "trädgårdskärleksörter" ätbara men jag har inte smakat och det kanske är bäst att ta reda på det lite närmare innan ni gör middag..
---------------------

Förut tillhörde kärleksörten Sedum men numera har den fått en egen släkt, Hylotelephium. Hos mej älskas kärleksörten (främst de vanliga sorterna) av fjärilar och humlor mm


För några år sedan började det komma massor av nya sorters kärleksörter. 

Här är några av namnsorterna.

                             

Här är det kärleksörten Hylotelephium telephium 'Munstead (dark) Red' som stöttar sig på lammöron, japansk malört (krypmalört) och en vitrosa ölandstok


Vi tar en närmare titt på blommorna, har ni sett vilka stora "stjärnor" de har!Men nu går vi i förväg för först ut av mina kärleksörter är den här, Hylotelephium telephium Emperor's Waves (Gruppen) som började slå ut i mitten av juli och är nu överblommad. Den har lite mer avlånga och lite annorlunda blad än övriga hos mej. Stjälkarna är brunröda. Jag hittade den på Capellagården, Öland. Här har den fått en gloria av en annan fd sedum, Gyllenfetblad som nu heter Phedimus aizoon.Purpurkärleksört (Atropurpureum-Gruppen) har röda blad. En av de som allra mörkast är Hylotelephium telephium 'Postman's Pride'. Så här ser den ut i slutet av maj. 


Sommaren 1999 gick brevbäraren Jose De Buck ut för att kolla till sina frösådder mellan de två mörkbladiga ''Purple Emperor' och  'Lynda et Rodney' han hittade denna mörkbladiga sort och man kan förstå att detta blev  'Postman's Pride' Jag kan inte påstå att det är någon snabbväxande kärleksört men den kommer troget tillbaka. Växtsättet är väldigt upprätt.Nyinköpt ur denna gruppen för i år är Hylotelephium telephium 'Xenox' de mörka bladen och de lite ljusare blommorna gillar jag skarpt!
-----------
Jag har två "stora" rödbladiga till i trädgården och det är dessa. Båda är fina men jag föredrar 'José Aubergine' (bild till höger) framför 'Purple Emperor'
(bild till vänster) på grund av att JA blir mkt finare efter blomningen medan PE tycker jag ser mer skräpig ut när blommorna börjar falna, se bilden nedan .
.


Ytterligare en fin sort är Hylotelephium 'Matrona', jag har en rätt ny liten planta och jag tycker detta är en väldigt vacker och kraftfull sort. Jag har sett många vackra bilder hos er på denna, här är min än så länge smått blygsamma planta:
Nästa gång blir det lite brokbladigt, vita och små kärleksörterna (:D

Ha det gott!8 kommentarer:

 1. Jo det är en tacksam växt. tyvärr bli det så jättestora tuvor här, men på försommaren ser dom ut som silvriga formklippta bollar, och nu är humlorna glada :-)

  SvaraRadera
 2. Inte är den trist och tråkig. Tålig och vacker om du frågar mig. Har faktiskt "planterat in" lite vild kärleksört också, men ska prova några av de nya mörka, de är läckra.
  Eva

  SvaraRadera
 3. Såg att trolldruva var en önskeväxt för dig, vilken färg?? jag har nog både röda och vita småplantor till dig om du vill ha.
  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 4. Trist och tråkig!!??? Verkligen inte, jag tycker jättemycket om kärleksörten.
  Min helg på torpet blev precis så skön som man kan önska sig.....
  Må så gott!

  SvaraRadera
 5. Fia, blir de rödbladiga lika kompakta och stora hos dej? här är de mer upprätta och mindre kuddformade/kompakta (:D

  Eva,ja visst är den rödbladiga fin men missa inte de brokbladiga eller den vita båda är ursnygga tycker jag! (kommer så småningom bilder)

  Åh Berit, vad roligt! Det är nog den vita som är mest (men gillar alla) Vad kan jag skicka till dej? Maila mej (AoT adressen)

  Billan, så härligt, precis vad man behöver! (:D

  SvaraRadera
 6. Vilket inspirerande inlägg om kärleksört. Du har verkligen fått upp mina ögon för denna växt. Tack för inspirationen, jag vill ha många nya sorter nu till nästa år.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 7. Kärleksörten är vacker och trofast. Jag ha svårt att tänka mig hösten utan den. Välkommen tilbaka efter bloggsemestern.

  SvaraRadera
 8. Tack! Det är en tacksam växt den vanliga har så fin form även innan den blommar. De rödbladiga hos mej är mer rätt upp och inte så mycket kuddform men fina ändå.
  Tack Flitiga Lisa, det är kul att vara tillbaka!

  SvaraRadera