Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 25 september 2011

Höstsilverax, Actaea simplex 'Pink Spike' från vår till höst


Idag har det varit en perfekt dag för trädgårdsarbete, lite sol och inte för blåsig.
Dela växter, plantera om. Tag bort markväv som under ett antal år förhoppningsvis tagit död på en del av kers och annat elände (:D
-----------------------

Det känns som om det är lite brist på fotoobjekt här just nu. Jag har visat det förut men just nu är jag så förälskad i höstsilveraxet 'Pink Spike' att jag nog får ta en kavalkad från vår till nu, när den blommar.
Den köptes in i mitten av augusti förra året, svindyr var den stora plantan men jag hade sett den i tidningen Allt om trädgård och jag ville verkligen ha den. På etikettens baksida står att den ska bli 200 cm hög med blommorna (annars 100 cm) trivs i något fuktig jord och placeras i halvskugga-skugga. Den fick lite rosjord i botten på gropen för fuktens skull. Men eftersom Rosa Lapponica på trädgårdsriket sagt att norrut måste den stå soligt för att ha en chans att hinna blomma hamnade i den ny gjorda Ameliarabatten i full sol.


Nyfiken är man ju, hoppas den kommer upp tänkte jag på våren 2011, å jodå, belåtet kunde jag se den sticka upp i mitten av april, lite senare i maj hade både tulpaner och silverax växt till sig så de verkligen gjorde sig fina i övre hörnet på rabatten.I juni har de växt upp till fina blad som i sig själva känns som små mörka konstverk i motljuset.
Lite senare i början av juli har det underbara höstfloxet Phlox paniculata 'Blue Paradise' slagit ut. Stammen har en liknande färg mot silveraxet i bagrunden, lite tur ska man ju ha (:D

Framåt slutet av juli är floxen utslagna för fullt och doftar ljuvlig Både Höstsilveraxet och Klippståndsen Ligularia dentata "Desdemona" blad gör sig fint i bakgrunden. Att sen en av dagliljorna från Anette på Boängs "Grill och gräv" förra året blommar med sina fina aprikosa blommor tycker jag bara är ett plus.Nu äntligen blommar den för fullt, jag är så glad att de hann att blomma hos mej i år. Har förstått att så inte alltid är fallet. Förmodligen har en riktigt solig placering hjälpt till lite. Den doftar ljuvligt, lite som hägg tycker jag.Humlorna har också fått en ny älskling att hämta godsaker hos så här på senhösten.
Hoppas ni får en riktigt härlig start på nya veckan!

Kram på er alla! (:D

13 kommentarer:

 1. Riktigt fina bilder. Växter med mörka blad är alltid en tillgång i rabatten. Att denna dessutom sluta säsongen med blomprakt är bara så härligt!/Anja

  SvaraRadera
 2. Åh, vilka bilder!!! Underbart, du beskriver så bra. Lyckade samplanteringar som vanligt. Mitt 'Pink Spike' blommar för första gången nu, lycklig:)).
  Kram Maria

  SvaraRadera
 3. Tack, ja visst är det snyggt med mörkbladigt (och brokbladig) i rabatten.
  Maria vad härligt att den hann att blomma, visst doftar den underbart! (:D

  SvaraRadera
 4. Det är allt lite svårt att få fart på silveraxet men vackert är det. Floxen var fin den med

  SvaraRadera
 5. Vilket härligt inlägg! Ibland tänker jag också på den där rekommendationen om skuggig växtplats. Här på Västkusten regnar det numera så ofta att det är skugga även på soliga ställen;)))! Alltså: Numera planterar jag allt blommande så soligt det bara går....för att få en chans att se lite blommande växter under den s.k. sommaren;))))!/Anja

  SvaraRadera
 6. Snygga bilder. Silveraxen är sååå ståtliga o fina...särskilt de mörkbladiga. //Helen

  SvaraRadera
 7. Flitig Lisa, Ja den floxen är helt underbar, verkligen en hit, köpte 3 plantor från Odla.nu förra året. Kan verkligen rekomenderas!
  Anja, ja det är nog klokt om sena höstblommor ska inna med (:D
  Helén, ja de mörkbladiga gör sig så bra redan innan de blommar.

  SvaraRadera
 8. En fin svit med foton! Silveraxet hamnar nog också på min "vill ha"-lista. Ha en fortsatt bra vecka.

  SvaraRadera
 9. Hej!
  Vilken underbar bildberättelse!
  Ett silverax HAR funnits i vår trädgård, men blev förflyttad till vildare ställen i trädgården, för jag var däremot inte så förtjust i doften...Däremot kan jag hålla med om att blomorna och bladverket på denna mörka variant är vacker...
  Ha det!
  hälsn
  AnnA

  SvaraRadera
 10. Hej Anna, jag tror att det ena silveraxet (om det är det gröna?) som faktiskt luktar riktigt illa. Det var en tråd om det på AoT en gång.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 11. Nu har jag hittat tråden jag pratade om, så här skriver Kenneth K i Aot tråden:

  A racemosa kommer från Nordamerika där den kallas bugbane (ungefär lusdräpare) och har i ursprungsformen mörkgröna blad och stänglar med vita blommor i juli-augusti. Blommorna har en ganska obehaglig lukt.

  A simplex kommer från bl a Kina och har även den i ursprungsformen mörkgröna blad. Den formen tror jag knappast man träffar på i handeln utan det rör sig i stället om olika rödbladiga sorter i vad som kallas Atropurpurea-gruppen. Brunette är känd men det finns flera. Även den har höga stänglar med vita blommor men den blommar senare i augusti-september. Den doftar mycket gott och doften kan sprida sig långa vägar.

  SvaraRadera
 12. Fina bilder på dom vackra blommorna.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 13. Underbara bilder på ditt Silverax!
  Vackra växtkompisar har den också fått.
  Önskar dig en trevlig kväll!

  SvaraRadera