Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

lördag 1 oktober 2011

Strax 800 lökar planterade, men säg inget till rådjuren....


Ja nu är de snart planterade, alla lökar som förhoppningsvis ska förgylla våren 2012. Det vill säga om inte de djur som också gillar lökar över och under jord kommer på det... Hittills har inga rådjur gjort någon skada i trädgården, men tala inte om för dom vad jag har planterat..


Jag saknade att jag inte hade fler krokusar i våras, så det har blivit många av dem bland andra den lilla botaniska och tidiga isblå botaniska 'Fire fly' som ska vara först ut och den lite större Spring Beaty men även en massa i blandade färger. Även övervintrande fjärilar tackar för den tidiga födan som de inte har så gott om. Krokus 'Vanguard' på bilden ska få fler kompisar av samma sort.Allium får det också bli några till även om jag blir helt tokig på bladen som blir så fula, men det är svårt att låta bli för bollarna är ju så vackra. Det blev ett Alliumpaket 'Lila & Vitt' Allium aflatunense, Purple Sensation och Nigrum. Sen var det ju fullständigt omöjligt att låta bli den nya Allium 'Amplectens' som faktiskt bara ska bli 30 cm hög och har vita blommor med lite lila i, helt underskön! Hoppas det kommer att bli fint med den vitblommande kaukasiska förgätmigejens blad och blommor. Det finns lite olika uppgifter när alliumen ska blomma, får väl se. När jag planterar tar jag alltid ett kort och skriver in var och när de ska blomma för man kommer ju aldrig ihåg var tusan man satte lökarna när väl bladen vissnat ner... Bra tips om man gillar att fota. Markväven mot gräsmattan får vara tills jag vet om det blir grus eller gräs på gången upp.

Fler tulpaner också, man blir så glad och det gör inget om de har riktigt starka färger, det känns som om man behöver det efter en förmodad kall och lång vit vinter, vackert men man bara skriker ju efter lite färg på våren!! Jag köpte ju Lidellökar förra året och även om det var lite fel bild och lite annat så blev lökarna väldigt fina så i år blev det att komplettera så hela bakre kanten får brinna till våren med Tulpanerna 'Ballerina'  som kommer först och 'Prinsess Irene' som tar över.

I framkanten på samma rabatt så blommade den tidiga 'Corona'. En Kaufmanniana tulpan som blev ca 20 cm. Och riktigt tidig var den också den började blomma i mitten av april, lite senare 22 april har de slagit ut och här ser de ut som lyktor i motljuset. Man kan nästan hoppa jämfota av glädje när lökarna börjar blomma. Skulle köpt fler hos Jennys fröer och sånt men glömde, det får bli nästa år. I stället blev det i överkanten Tulpanen City Flower  som har lite samma färgskala, vi får se om det blir som jag tänkt..I mittenklövret har inner cirkeln en blandning av 'Blushing Lady' och höga Allium som kommer senar och vars blad gör mej tokig. I våras klippte jag ner alliumbladen rätt tidigt få se om de kommer igen. Precis utanför cirkeln fanns den underbara 'Magic lavendel'. Ladyn är lite blek framför allt när solen inte lyser upp den men jag upptäckte att den något senare 'Magic lavendel' gjorde under för rabatten så i år har jag kompletterat med 40 Magic Lavendel lökar precis innanför kanten. Hoppas att det gör susen.

I Ameliarabatten finns redan lite lökar i övre kanten här kommer föreligga risk för färg krock eftersom det är svartlila och rosavita tulpaner där. Kanske måste sätta upp en skärm för att inte bli tokig i vår.... Trots det kunde jag  inte låta bli att sätta Tulpanen 'Flamenco' och Narcissen 'Tahiti' bland nävans blad i mitten av landet, förhoppningsvis kommer dessa blomma lite samtidigt men det är så många lökar att det blir nog bra vilket som. Hoppas det blir bra trots allt..

I Schersminrabatten i blivande lunden har jag fyllt på med fler Balkansippor, de verkar klara konkurrensen fint mellan olika marktäckare och blommar så vackert. Nu har jag satt fler så det blir hela vägen en bit. Bladen som lyser i solen i framkant är spetsmössans som är vintergrön och blir så här lite brunröda innan de nya kommer.Så småningom fylls det på med nya blad och pärlhyacinten verkar också klara sig rätt bra och är fina tillsammans med spetsmössans blommor

I brevlåderabatten hoppas jag mycket på en tänkt kombination av Söttörel och Tulpan 'Ballade' Kände direkt att detta skulle jag nog gilla, vi får se hur det blir till våren.


Ja sen är det alla andra inköpta lökar av vit vårstjärna, honungslök, Narsiss 'Pepit' Tulpan Purple Prins ihop med Queen of Night, Spansk klockhyacint, 150 lökar blandade krokus, Tulpanen 'Helmar' och en hel del till men det tar vi till våren (:D


Ha det riktigt bra i lökplanterartider, jag hoppas hinna få ner lite mer plantor i plantkön och klippa gräsmattan innan snön kommer...

Ha en härlig vecka!

8 kommentarer:

 1. Oj vilket jobb med att gräva ner så många men tänk så vackert det blir.

  SvaraRadera
 2. OJOJ,,,det var mååååååånga :)


  B
  L
  O
  G
  G
  P
  A
  R
  T
  Y
  T

  fortsätter.......
  Ta en titt......det är kul:)
  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera
 3. Vilken blomsterprakt du kommer att ha till våren.Visst är det härligt att gå runt då och bara njuta av allt fint som poppar upp.Kram

  SvaraRadera
 4. Hihi, jag lovar att inte säga något till rådjuren om restaurangen som du planterat:)). Det kommer bli så fint, så fint hos dig!! Söttörel och Ballade var en jättesnygg kombination!
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Jag borde nog åka och hälsa på dig till våren, så jag får se all denna blomsterprakt IRL. Jag har också planterat Allium 'Amplectens Graceful', som jag verkligen fastnade för. Tulpanen 'Shirley' blev det också och narcissen 'Triandrus Thalia' plus lite annat.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 6. 800 lökar planterade, milda makter! Det skall bli spännande att se din trädgård till våren. Tack för besöket på min blogg. Visst är det underbart med bär. Hallonen kommer från affären. Jag har hösthallon men de har satt frukt otroligt dåligt i år.

  SvaraRadera
 7. Oj vad många! och fina.
  Jag satte 100 krokuslökar och dom ligger nog i sorkens skafferi.
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Åååå vad du har planterat :-)

  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera