Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

onsdag 12 oktober 2011

En underbart solig dag!


Här har solen lyst från klarblå himmel, verkligen härligt höstväder! fortfarande är det lite gräv jobb som är på tapeten men också lite dokumentation av trädgården. 
Som ni minns så började jag göra en ring till i torvpartiet och den 9 nov tog jag denna bilden, nu är det fullsmockat med div växter med "torvbehov" både sådana som ska vara där sedan och sånt som ska flyttas till andra rabatter såsom vindruvor och blåbärsbuskar mm Kul ändå att ha fått till det så långt och att torven jag hade kvar räckte till. I vår ska jag runda av kanterna och innan vintern fylla i lite skarvar.
Hela hösten har gått åt till att flytta och dela växter i de allra flesta rabatterna så det ser ut rätt likt en krigszon i växtvärlden. Gräset oklippt, högar med grästuvor fr nygrävda land, olika delade växter som ännu inte hittat sin plats, rabatterna ser nu rätt rufsiga och fula ut efter delningen men kommer att må jättebra i vår när de fått mer plats och näring. Det bra LindaLunda tricket med vattenslang för att kolla nya rabatters form kommer väl till pass. (:D
NÄ, den delen av trädgården struntar vi i nu, tråkigt och rörigt.. Den delen som inte är härjad är blivande lunden, så här när solstrålarna söker sig dit tidigt och sent på kvällen får jag en förnimmelse av det som jag från början velat åstadkomma. Trots att gångarna som börjar växa sig gröna av gräs (markduk under så det ska dit grus i gångarna så småningom) så finns det något visst för mej här, vi tar en titt så här års. (fortfarande bara halva berberisrabatten gjord men nästa år ska jag hinna.... )I Berberisrabatten är mycket av växterna vintergröna, jag gillar det för en snöfattig vinter (jo jag minns att det varit det en gång...) lyser det upp med sina olika gröna och färgade blad. Den brokbladiga gullbågen lyser upp fint och vid sidan har den spetsmössan 'Pink Skyrocket' som fortfarande envisas med att blomma. På andra sida lyser samma sort med får hjälp av den brokbladiga Kejsartraven.
I framkanten växer en kattfot och en söt liten stenparitväxt med små silvriga rosetter, som små rosor, bakom är trift och till vänster rosenbräcka. Hm, vad heter den lilla silvriga nu då.. får gå tillbaka i mina bilder men det hinner jag inte nu.Fortfarande väller den lilla sedumen över kanten (ja, ni såg den ju i kärleksörts inlägget) men nu får den komma med igen i full blom.Vid kanten mot garaget har jag varit och härjat, borta är markduken på det mesta av partiet (som nu gjort sin nytta att kväva en massa ogräs under)
Jag tror det kommer att bli fint även om duken hänger ner mot kanten än så länge tills jag vet hur det ska bli där. Här i framkanten fick duken vara kvar eftersom det blivit en fin matta av diverse marktäckare under den brokbladiga kornellen.


Om man kollar över till andra sidan, rakt över rondellen som är nyplanterad och rätt ful (nederkant) är det lite förvuxet men tätt som attan, flocknäva, myskmadra och spetsmössa mm och min onamnade lila alunrot i framkanten.


Extra roligt är det att jag äntligen börjar förnimma en känsla av hur den blivande lunden kommer att bli, träden börjar så smått ge en föraning. Fotot ovan är taget med teleobjektiv därför ser träden ut att vara planterade tätare än de är. Till vänster en purpurapel 'Hopa' främst till höger stammen hos en hösthortensia och längre bak en ginnalalönn. Mitt i blickfånget samlas alla krukorna som ska ställas in för vintern. Jag ser att väggen där trappan så småningom ska flyttas kommer att bli ett blickfång härifrån. Kanske en stor spegel som kastar illusion av det blivande "vita rummet" nedanför.... nåja... det blir kanske något annat, men ett blickfång kommer det att bli.


Schersminrabatten som ni ser är ett av mina käraste foto objekt med sina bladverk. Även nu vid denna tiden pryder de sin plats tycker jag.


Gulbladiga växter gör sig fint lite här och där, som en liten solstrimma som lyser upp även de dagar det är mulet.

Till vänster om dessa bilder ligger en liten gång som jag inte riktigt vet vad jag skulle göra av. Schersminen som var gräsligt risig blev nerklippt till marken i våras så vi får se hur mycket som blir kvar när den växt till sig. 


Det såg i allafall gräsligt tråkigt ut så dit med lite jord över markduken och in med lite skuggtåliga växter och se, det blev ju mycket bättre i allafall. Jag börjar så sakta att fundera om man ska ha en liten, liten moss tjärn där med lummig omnäjd.. tål att tänkas på...

Ännu mer till vänster ligger den första terassen med torv (se första bilden), det är väl ingen vacker syn just nu men det finns ljusglimtar.


en av dem är fransgentianan som blommar sött just nu, den är rätt sen men lite har jag ju fått njuta av den.


och så är jag glad för att kanten äntligen börjar bli överväxt av bland andra den rosa revsugan 'Rosea' som faktiskt får lite höstfärger åt rosa även om den säkert fått sitt namn efter de rosa blommorna på våren. Lite mossa har letat sig dit också, älskar det!


Det amerikanska hönsbäret som egentligen är planterat längre in i torvpartiet vill själv bestämma var det ska växa... i torvkanten.. välkommen säger jag även det får lite fina höstfärger.

Nu hoppas jag på ytterligare fina dagar att ta tillvara på innan rusk, regn och snö tar överhanden. 

Ha en riktigt härlig dag i morgon alla trädgårdsvänner!

6 kommentarer:

 1. Åhhhh vad du har massa fint. Kan vi inte bara hoppa över vintern och gå direkt på alla vårprojekt;)

  SvaraRadera
 2. Nej men vilka underbara rabatter! Särskilt den med alla fetbladsväxter blir jag grön av avund på! Jag har aldrig fått till något liknande men nu blir jag inspirerad att försöka iaf! Tack för det!

  SvaraRadera
 3. Åhh så mycket fint du hunnit få till på bara några år, imponerande! Men det känns väl lite si och så med det där om snöfattiga vintrar...jag har gett upp hoppet:(
  Tack för fina bilder och inspiration och ha en fin morgondag du med!

  SvaraRadera
 4. Suck vad snyggt! Du är bladformsproffs:)). Tack för så vackra bilder.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Tack! roligt att ni gillar denna delen, det är den som kommit längst och som jag är mest nöjd med. Ska bli roligt den dagen när gångarna får grus och det känna som ett "färdigt" projekt. Det är ju ofta det sista som ger pricken över i:et.
  Livsnjutaren, Ja så kan det kännas, här finns också en hel del att hinna med innan.
  Fia, Tack! (:D Det roliga är att just berberisrabatten består av så mycket vintergrönt att stora delar håller sig fin det mesta av året men det är vår och försommar det är mest blomning där.
  Billan, Ja, lite lagom med snö skulle ju sitta fint! (:D
  Maria, Tack, det är kul med bladformer och Variegerade växter mm

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 6. Så supersnyggt det blir!/Anja

  SvaraRadera