Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

torsdag 27 oktober 2011

Kalla kanten av lunden del 2 (juli-oktober)

Fy vad förkylt jag börjar bli, det går lite fram och tillbaka men nu verkar det vara kört, hoppas ta mej igenom fredagen också.

Nåja, om man inte ska gå ut och bli mer förkyld i trädgården är ju det näst bästa att kolla tillbaka på det som varit.

Här kommer del 2 av kalla kanten av lunden nu i juli har det växt till sig ordentligt, en vägg av höga växter hjälper till att skugga torvpartiet bakom. 2011-07-28
Den övre delen är till viss del ett väntrum för växter till "det vita rummet" som det finns planter att göra något åt till nästa år.


 Ovan ser du några av de långblommande som står och väntar på sin nya plats.
I övrigt i kanten växer ett par vita löjtnandshjärtan, fänrikshjärta 'Ivory Heart', en vit toppklocka, vit daglilja 'Arctic Snow'. Den vitblommande kaukasiska förgätmigejen, Brunneria macrophylla 'Mr Morse' och 
Carex morrowii 'Ice Dance' ska delas för den tycker jag är har så vackra blad med 
vita kanter.


2011-07-26
Bakom och faktiskt i bakkanten på torvartiet växer Spirstånds Ligularia przewalskii, den lyser upp med sina gula lyktor. Längst upp på kanten är den japanska spirean. Just vid den här tiden är den inget vidare men det uppvägs av den fantastiska färgen på bladen vår och höst.


2011-07-28
Vi hoppar vidare ett steg neråt till, här är det ett gytter av växter.


2011-08-30
En bit längre ner växer dagliljor från Anette på Boängs grill och gräv.


2011-06-28
Här var det ett riktigt "hie" helt  ihop växt, kolla får ni se här ovan. Rosen Bay, den Mongoliska nävan geranium wlassowianum och kärleksörten Sedum 'Purple Emperor' mfl slåss om minimal plats. Åtgärdas i höst.


2011-06-26
Bakom i bakkanten är en favorit Digitalis 'Rosmari', en perenn digitalis som inte ger frön (steril) Den är smäcker och väldigt blomvillig. Den är framtagen av Åke Truedsson. Först trodde jag att den skulle klara sig utan uppbindning men lite stöd rekomenderas.


2011-06-26
Blommorna är lite åt varmrosa och inte så stora som de vanliga. När de började se överblommade ut klippte jag ner dem och vipps kom det massor av nya stänglar sen fortsatte den hela hösten.

2011-07-24


I framkanten kommer den tidigaste av alla kärleksörter jag har, det är Hylotelephium telephium Emperor's Waves-Gruppen som fått en gloria av Gyllenfetblad Phedimus aizoon i bakgrunden (fd sedum)


Här ska till en båge med rosor och klematis... nästa år ska jag få upp den.. suck, vart tar tiden vägen (:D


2011-07-11
Fortfarande i framkanten kommer vi fram till ytterligare en favorit växt,
kranssalvia Salvia verticillata 'Purple Rain' omgiven av lammöron Stachys byzantina 'Silver Carpet' och japansk krypmalört (troligen Artemisia schmidtiana ´Nana´) Redan i slutet av juni börjar knopparna synas på kranssalvian och i slutet av september blommar den fortfarande om man bara klipper bort lite överblommat. Inte lika fyllig i september men ändå (:D2011-07-09
Det är inte bara jag som gillar kranssalvian (:D det var gott om nässelfjärilar som gottade sig i den , det var skönt att sitta där och fota dessa små underbara varelser i motljuset.


2011-08-08
I bakgrunden blommar stormhatten, den var 2,30 hög i år och verkligen översållad av blommor (kameran ger lite för blå blommorna) Den ljusgröna-gula bladen på anisisopen Agastache rugosa 'Golden Jubilee gör sig så himla fint mot det mörkgröna bladverket på stormhatten.


2011-06-29

Vi hoppar ner till sista delen,  som är fin men lite vild känns det som på denna bilden. Men det ska vi reda ut (:D

2011-07-04

Det vita är Näva Geranium pratense 'Double Jewel' som har sällskap av Dysterpenstemon Penstemon whippleanus. Nävan ska vara rosa i mitten fast se det har den inte blivit ännu. Vacker ändå tycker jag men den har riktiga storkben som jag måste hitta något som döljer. Försökte med hjärtklocka men den räckte inte till.... något att fundera över i vinter.

2011-09-11

Senare på hösten när nävan och pestemon är nerklippt tar den fina röda solhatten Echinacea 'Ruby Giant' över tillsammans med olika kärleksörter.

2011-08-08

'Ruby Giant' har troget återkommit och den är så fin tillsammans med Smällspirean 'Diablo' i bakgrunden.
2011-08-09

Det tog flera år innan Daglilja Hemerocallis 'Sammy Russel'  började blomma och när jag planterade den visste jag inte att detta skulle bli en rabatt i rosa-lila-silver.... Jag tänkte... bara den är felmärkt!!!!!! Men det blev inte så illa som befarat, det var 'Sammy Russel'  men tack vare den oranga mitten på solhatten bredvid så funkar det hjälpligt.. (:D Här är den i motljus och i år var det tokmånga knoppar på plantan.


2011-10-07
Den siste som inte ger upp förän efter hård frost (och knappt då) är den perenna solrosen Höstsolros Helianthus 'Lemon Queen' som mäter 2,40 i år.
Ha det så gott och tack för ni följde med mej! (:D********

Omplantering i höst (kom ihåg anteckningar)2011-09-22

Här kommer ett gäng bilder som inte är så kul att titta på. Som ni sett är det väl tätt nu så i slutet av september började jag rumstera om i hela kanten, plantera massor av lökar eftersom det ser så tomt ut på våren. Lika bra att få med dessa "anteckningar" annars har jag väl glömt till nästa år. Den nedre delen m Ruby Giant och den vita geraniumen 
'Double Jewel' gruppen har jag inte gjort något men där måste jag byta växt framför till våren.


Bilden ovan, Bergenia 'Baby Doll' får kanta övre delen efter blivande portalen, markduk mot gräset tills jag vet hur det blir med gången. Även lätt att täcka bergenian eftersom inte blommorna klarar frost nättern.Blandade krokus runt kranssalvian honungslök i bakkanten och spansk klockhyacint vid sidan om japansk malört kommer antagligen bli tokig på bladen så ev flytt efter blomning. Plantorna: Den brunbladiga nävan Expresso flyttad (gett bort) de två kärleksörterna mer synkat på sidorna och krypmalörten i mitten.
Här var det toktätt med växter så det fick bli rätt hårda tag:
Flyttat fram rosen bay och har en av dagliljorna längst bort (den ovan, den med mer gult gett bort) kärleksörten PE mitten med brokbladiga ajugan runtom framför Rosenginsten som flyttats bak på var sida om dagliljan, kantat med berbenia babydoll. Fullt med Krokusen spring beaty runt om kärleksörten och emellan ajugan. Den röda tulpanen Couleur Cardinal 30 cm april-maj i hela bakkanten någonstans här bakom ska även den transylvanska blåsippan vara bakom Carex Icedans tror jag.Liten omflyttning, satte in de vita violerna och den dubbla tovsippan finns mitt emellan och framför dagliljan. Framför den vita löjtnandshjärtanen är fullt med krokus spring beaty 10 cm mars-april. Till höger vid phloxen ska de två vita fänrikshjärtanen finnas om de överlet även den rosa stormhatten i bakkanten planterade jag den fina vita riddarsporren  med svart mitt som jag fått från Anna-Lena även den vita blåsippan med blå mitt finns någonstans framför riddarsporren.

lite flytt på fågelfotstarren carex till var sida om den kaukasiska vita förgätmigejen. 


Troligen vitt ormöga runt kanten på den japanska spirean med de blå tidiga krokusarna firefly emellan, ska nog bli fint.

9 kommentarer:

 1. Så mycket fina växter du har i rabatten! Nu har jag fått flera nya favoriter som jag ska kolla upp. Jag håller på att byta ut daggkåpa (som inte bara ramar in flera rabatter utan tar över dem också:)), mot andra bra kantväxter som är mer ödmjuka. Kranssalvia 'Purple Rain' verkar intressant. Och hur snygg är inte din perenna digitalis!!! Och LemonQueen...mmmm så snygg!
  Ha det gott och lycka till med omplanteringarna.
  Krya på dig!
  Kram

  SvaraRadera
 2. Jeg kom tilfældigt forbi din blog.
  Gode billeder.
  Hvor har du en smuk have og mange skønne blomster.
  Tak for kigget.

  SvaraRadera
 3. Det var mycket vackert i den rabatten.Den perenna digitalisen är fin.Jag har en brun som kommer igen år efter år.Små söta blommor och bladen får en vit kant.Så snygg.Hoppas din förkylning går över snabbt.Ha det gott.

  SvaraRadera
 4. Maria, jag älskar daggkåpan men håller med att det lätt blir för många plantor av den (:D och 'Purlple Rain' är helt underbar, rekomenderas verkligen!
  Landbohaven, Tack och välkommen hit! så kul att du tittade in! (:D
  Gunsan, 'Rosmari' är söt och visade sig vara riktigt tacksam, Är din bruna variegerade blad på? låter fint! (:D
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Oj, vad det växer hos dig! Jag skulle väl inte känna igen mig om jag kom förbi. Bra idé att ta kort och planera omplanteringar. Jag brukar ta kort på rabatter för att jag ska granska dom under vintern och fundera på ändringar. Eller så tar jag kort bara för att komma ihåg vad som är planterat just där.

  SvaraRadera
 6. Så mycket fint du visar. föll pladask för den perenna fingerborgsblomman.
  trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Det måste vara väldigt vackert i din vita rabatt! Digitalisen föll även jag för!/Anja

  SvaraRadera
 8. Så många vackra växter du har i rabatten, supersnyggt.
  Fina kombinationer i växtvalet.

  Önskar dig en trevlig helg!

  SvaraRadera
 9. Tack! Ja det blir spännande att försöka få ihop en vit rabatt. Jag kommer troligen ha med isblått (ljusblått) och vitgult också. Rabatten blir troligen uppbyggd av torvblock i kanterna eller sten och grova trädgrenar... lutar mest åt det sista just nu. Så i höst och vinter blir arbetet att se över vilken grön färg olika vita perenner har på bladen. Lite skissa och teckna (:D

  Visst är den fin 'Rosmari'! Gillar den verkligen.

  Eva, ja det växer så det knakar (:D Visst är det bra att fota och kolla planera över vintern. Ha, ha, ja till och med så mycket att jag är så trött på rabatterna innan våren att jag måste börja med en ny rabatt så snart det går att börja gräva.. (det är alltså därför det blivit så många nya rabatter (:D

  SvaraRadera