Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

tisdag 18 oktober 2011

Tema gult: Årets nya kombinationer att hoppas på!

Idag är det regnigt och blåsigt här, jag har ingen lust att gå ut men det får väl bli en sväng ändå efter middagen... Jag sitter och funderar på vad som kan värma en frusen själ idag..


Här är några av de kombinationer i gult som jag hoppas på!


Det är inte alltid det lyckas men ibland blir det så där bra som man tänkt sig. Här är några grupper som jag satt ihop i år, jag vet inte om det kommer att bli bra ännu men det är de jag ser fram emot nästa år.
Här är (en chansning i min zon 5) Hypericum calycinum, Prakthyperikum och Alunrot Heuchera 'Melting Fire' det var nog mest tur att det blev som det blev men visst klär de varandra?! Få se om jag får se det igen, hoppas med lite granris över...
******

På bilden alldeles nyplanterat så det blev ingen tjusig bild:

 Min tanke är att Gullbandsgräs Spartina pec 'Aureomarginata'  längst bak och som växer som en fontän ska bli en ridå i bakgrunden framför den skira Höstöga, Coreopsis verticillata 'Moonbeam' i sin blekgula ton.

Alunrot Heuchera 'Rachel'  framför höstögat har härlig färg på bladen när solen lyser på den (visserligen får den rosa blommor men det tror jag jag överlever ihop med det blekgula)

Ytterligare e
n zon chansning är Gulbrokigt Hakonegräs, Haconechloa marcra 'Aureola'  jag har provat innan men det gick åt skogen.. Nu mer väldränerat och de ska få ett lager luftigt vintertäckning över sig får vi se hur det går.
Jag avgudar detta gyllene vattenfall i ytterkanten när det växt till sig, nåja, få se om det blir att ersätta med någon carex till nästa år... Håll tummarna!


******

Den tredje och sist för denna gången är en rätt "besvärlig" gul färg, riktigt starkt ägggult. Men en riktig primadonna med fjäderboa och allt!! (:D
Förra året grävde jag upp den Kinesiska smörbollen, Trollius chinensis 'Golden Queen' ur ett annat land, det blev bara "för bra" bland allt det andra som var rosa... den hamnade bakom landet på gräsmattan och där fick den vara över vintern bortglömd och utkastad den stackaren. 

På våren suckade jag lite över mej själv men ärligt talat var jag lite glad att slippa problemet... Men se, det kom upp skott ur den stackars jordklumpen och en sådan överlevare måste ju få en andra chans, eller hur?
(jag tror att ljuset gjort den lite för orange här)

Så den får växa först tillsammans med någon ev sen tulpan i orange och några små oranga vallmo och senare med Röllika 'Teracotta' (knoppar från' Agastache 'Black Adder') och Clematis 'Sunny Sky'. Det kändes bra och den ska få finnas i bak kanten på min varma rabatt i lunden.


Ha det riktigt bra!

Vi hörs!

5 kommentarer:

 1. Gult är inte fult i rätt kombination. Jag tycker att du lyckats bra. Min Trollius chinensis blommar förresten nu och verkar inte bry sig att det varit rejält med frost några nätter.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 2. Ja, det var så förra året med min kinesiska smörboll, det kallar jag sen blomning (:D
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. Vad intressant att få ta del av dina "projekt". Roligt att få höra hur du tänker och planerar. Det brukar bli väldigt bra.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 4. Du har fått ihop vackra kombinationer mellan växterna tycker jag.
  Gult är inte fult, det är en färg man blir glad av :=)
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 5. Vilka fina färgkombinationer.

  tillsammans med passande färger det lyser uppp i rabaterna.


  Ha en fin dag
  Gunilla

  SvaraRadera