Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 9 oktober 2011

Första riktigt hårda frosten inatt!Jo det har varit frost några gånger innan men väldigt lätt även om dahliorna rök,  men jag behövde landet för plantering så det var med flit de inte blev täckta då. Hoppas nu bara knölarna som står på altanen för att torka till inte är förstörda efter nattens som mest 4,6 grader.. 

Dahlia i solnedgång 31 juli, brr, dagens bilder ser ännu kallare ut nu...

Det har varit fina dagar att gräva och plantera sedan sist, konstigt att man alltid får eld i baken så här på hösten. Bästa möjliga gräv väder och en rejäl plantkö bidrar nog. (:DJag tror att dagens arbete får bestå i att sätta en ring till i torvpartiet. Området har varit täckt i 1,5 år så det bör nog vara smidigt att luckra upp när jag tar bort duken under. Igår lade jag dit lite torvblock för att se om de räckte till. Måste bara se till att jag inte får upp jorden högre än vad purpurapeln är planterad. Jag har härliga växter som vill växa där och så får jag nog jordslå lite annat där så länge också. Å så trädgårdmöbler och grillen..


Frostiga hälsningar från mej och Linnaeus..

12 kommentarer:

 1. Ja... hrrrmmmm... jag ska inte plantera trädgårdsmöblerna och grillen i torvpartiet.... utan sätta dem i förrådet. (:D Glada hälsningar Blomkärringen!

  SvaraRadera
 2. Oj, -4,5. Burr! här var det +0,7 som kallast. Vilka vackra frostiga bilder hos dig!
  Ha en skön söndag i trädgården!
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 3. Huga så kallt.Tror vi hade runt nollan inatt.Såg lite frost på taket till uterummet.Men inte något på marken.Tur man hade burit in allt.

  SvaraRadera
 4. Usch ja. Jag har inte varit ute och kollat läget än, men det är ju inte första frosten här sådet är sig väl likt ;-) Men jag täckte över fuchsiorna, hoppas dom kan blomma på ett tag till.

  Den där dahliabilden är ju helt underbar!

  SvaraRadera
 5. Haha, jäklar du skrev ju det för sent. Följde ditt råd och planterade grillen och möblerna i väntrum 2. Hahaha... Nädå. Men visst väntrum 2 är nu på gång. Och ojski någon snäll människa har varit oh lämnat en Rosa Asterplanta utanför här idag. Kan det vara min vän Blommkärringen;)??? Du vi hann köpa allt till växthuset.Men tyvärr inte börja idag. Kram/Fia.

  SvaraRadera
 6. Livsnjutaren, Ha, ha, ja men det kanske blir bra, du har ju många fina sittplatser nu så det gör ju inget om både trädgårdmöblerna och grillen hinner föröka sig till nästa sommar (:D Nä, det är nog någon annan blomkärring som kom med astern (:D

  Fia, hoppas det gick bra med fuchsiorna.

  Gunsan, ja här är det bara dahliaknölar och montbretia i växtväg att bära in nu, men nu ska det nog vara lugnt någon dag..

  Maria, tack, det är roligt att fota frostbilder, blir oftast vackra även om man ryser vid tanken på lång vinter. Det blev en skön dag i trädgården och ett torvpartie till ha blivit verklighet, kul, när de blivit blöta ska jag såga till kanten så den blir lite rundad.

  Ha det gott och tack för era kommentarer (:D

  SvaraRadera
 7. Aj...det låter kallt. Men fina bilder blev det! Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 8. Hejsan Blomkärringen!
  Vilken tur att du förklarar det hela;)! Jag som blev så nyfiken i vilket syfte du hade med planteringen av trädgårdsmöblerna....;))))!
  Nädå. Jag försöker va' rolig ;)!
  Ditt torvparti kommer att bli kalasfint! Linnaeus har även jag och när jag ser att du odlar den i zon 5 blir jag lite nyfiken: Hur länge har du haft den? jag som hade fått för mig att den knappt klarar zon 3./Anja

  SvaraRadera
 9. Tack Hasse, ja det är ruggigt, men det är roligt att fota när det är frost och man vet att solen är på G.

  Anja, Ha, ha (:D ja man försöker ju vidga sina vyer och tänka framåt, nu gäller det bara att korsa däckstolen med soffan och se vad man får.. (:D Linnaeus köpte den 2010 och den växer i en upphöjd rabatt som kanske hjälper den att överleva. Jag tyckte den kom upp fint i år men den hade ju god täckning av snön. Däremot fick jag några larver som åt upp bladen och klippte därför ner den mitt i sommaren. Ska nog försöka täcka dem lite mer ifall det blir kallt innan snön lägger sig. Hortogreen klassar den som zon 1-4 men de kan är lite optimister fast hittills har det gått bra. Rosen Amelia däremot för en tynande tillvaro i år även den inköpt förra året.

  SvaraRadera
 10. Här har det varit frost för första gången natten mot söndag.
  Har precis som du riktig arbetslust under hösten, då grävs och planteras det för fullt. Tycker att under våren är det så mycket annat som ska hinnas med.
  Usch, nu är det bara att förbereda sig för en lååång mörk vinter innan vi får gräva igen :=)
  Ha en fin vecka!

  SvaraRadera
 11. Vad vackert det är när frosten kantar blommorna! fina foton!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 12. Vilka vackra frostiga bilder. Jag får nog ställa väckerklockan och gå ut och fota lite. Igår morse var bilrutan alldeles vit med jag behövde tack och lov inte skrapa den. Solen är snabbt igång än så länge.

  SvaraRadera