Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 25 september 2011

Höstsilverax, Actaea simplex 'Pink Spike' från vår till höst


Idag har det varit en perfekt dag för trädgårdsarbete, lite sol och inte för blåsig.
Dela växter, plantera om. Tag bort markväv som under ett antal år förhoppningsvis tagit död på en del av kers och annat elände (:D
-----------------------

Det känns som om det är lite brist på fotoobjekt här just nu. Jag har visat det förut men just nu är jag så förälskad i höstsilveraxet 'Pink Spike' att jag nog får ta en kavalkad från vår till nu, när den blommar.




Den köptes in i mitten av augusti förra året, svindyr var den stora plantan men jag hade sett den i tidningen Allt om trädgård och jag ville verkligen ha den. På etikettens baksida står att den ska bli 200 cm hög med blommorna (annars 100 cm) trivs i något fuktig jord och placeras i halvskugga-skugga. Den fick lite rosjord i botten på gropen för fuktens skull. Men eftersom Rosa Lapponica på trädgårdsriket sagt att norrut måste den stå soligt för att ha en chans att hinna blomma hamnade i den ny gjorda Ameliarabatten i full sol.


Nyfiken är man ju, hoppas den kommer upp tänkte jag på våren 2011, å jodå, belåtet kunde jag se den sticka upp i mitten av april, lite senare i maj hade både tulpaner och silverax växt till sig så de verkligen gjorde sig fina i övre hörnet på rabatten.



I juni har de växt upp till fina blad som i sig själva känns som små mörka konstverk i motljuset.




Lite senare i början av juli har det underbara höstfloxet Phlox paniculata 'Blue Paradise' slagit ut. Stammen har en liknande färg mot silveraxet i bagrunden, lite tur ska man ju ha (:D





Framåt slutet av juli är floxen utslagna för fullt och doftar ljuvlig Både Höstsilveraxet och Klippståndsen Ligularia dentata "Desdemona" blad gör sig fint i bakgrunden. Att sen en av dagliljorna från Anette på Boängs "Grill och gräv" förra året blommar med sina fina aprikosa blommor tycker jag bara är ett plus.



Nu äntligen blommar den för fullt, jag är så glad att de hann att blomma hos mej i år. Har förstått att så inte alltid är fallet. Förmodligen har en riktigt solig placering hjälpt till lite. Den doftar ljuvligt, lite som hägg tycker jag.



Humlorna har också fått en ny älskling att hämta godsaker hos så här på senhösten.




Hoppas ni får en riktigt härlig start på nya veckan!

Kram på er alla! (:D

onsdag 21 september 2011

Höst här också, men rätt fint ändå på sina ställen




Jo nu känns det att hösten har kommit, regnigt och mulet. Men en tur med kameran fick det bli. Här är berberisrabatten som mest består av olika gröna färger men här och där lite blommor. Den inre halvan är nyplanterad i år och jag får väl så småningom ta bort lite växter. Tanken var att hinna göra land runt hela busken men tiden räckte inte till.


Jag är så glad för att jag hann se Actaea simplex 'Pink Spike'  blomma.
Det planterades i ameliarabatten förra året och har jättefina mörka blad.
Det är inte alltid som silveraxet hinner blomma innan frosten men den här plantan står soligt och har nu börjat slå ut. På lite avstånd ser den vit ut men så här lite närmare ser man att den har lite rosa i sig. Den doftar underbart, lite åt hägg hållet tycker jag.





I samma rabatt finns det brokbladiga kamtjatkafetblad, Phedimus kamtschaticus 'Variegatus'. Den blommade i juli och när den började se skräpig ut i slutet av juli klippte jag ner den. Redan då fanns nya skott på väg upp och även de hann att blomma. Lite udda/rolig färgförvandling: aprikosa knoppar, gula blommor och röda fröställnngar... Kan vålla problem för den färgkänslige men jag gillar den skarpt!



En söt näva som jag tror är rätt ny och heter Geranium wallichianum 'Crystal Lake', den har blommat sedan mitten av sommaren. Här är blomman lite närmare, visst är den lite söt?


På tal om långblommare, den är visserligen nyköpt i år men  Viola (Cornuta-Gruppen)  'Icy but Spicy' bara blommar på, i bakgrunden har den purpurviolens mörka blad.


Jo, hösten är här och cyklamen är fortfarande ok trots att det varit frost men lite skydd över så var det ok.




Men visst finns det de som inte vill inse att det är höst... Mossfloxet i kanten av mittenklövret Phlox subulata 'Purple Beauty' har bestämt sig för att hoppa över vintern och börja blomma nu.. önsketänkande..

Höstfärgernas tid är här men jag väntar lite med de fotona, vill sega ut lite innan det är dax... Jag ska smita ut en stund och plantera lökar om det blir lite uppehåll.

Ha det gott!

måndag 19 september 2011

Blåaste blått!

Finns det något så blått som den blå höstgentiana, Gentiana sinoornata?
(SV Kina)


I år hade jag bestämt mej, nu ska jag banne mej ha en och den ska växa där jag går så här års (eftersom den blommar sent) så det fick bli på väg ner mot bilen.

Plantan jag köpte har inget sortnamn men den är så fin med sin blå färg och de vackra ränderna på utsidan, för flera år sedan såg jag en liknande på bild i tidningen och tänkte en sådan ska jag ha. 





Lite runt om kringsnack:

Släktet Gentiana anses vara uppkallat efter den siste illyriske kungen, Genthios 
(180-168 f. Kr.). Han sägs ha upptäckt att vissa gentiana kunde användas som medicinalväxt  (http://linnaeus.nrm.se/flora/di/gentiana/genti/welcome.html)

Gentianor innehåller bitterämnen och lär var bland det bittraste man kan hitta. Det är den torkade roten från främst tre arter som mals till krydda, Gullgentiana, Baggsöta och Vårgentiana. Gentianarot anses aptitstimulerande och magstärkande och används inom folkmedicin.
I "magstärkande" syfte flitigt använd i aperitifer t.ex. Angostura Bitter och Esping Bitter. (http://www.spisa.nu/3.19164/varufakta/gentianarot/)

Gillar ni Gentiana får ni inte missa att gå in på HanneLottes hemsida här kan ni läsa allt matnyttigt om gentiana och se bilder på massor av sorter, såråd ja, allt ni kan önska er. http://www.abc.se/~m8449/Gentiana.html#G2

Denna vecka finns äntligen tid för lite trädgård igen, så gott!!

Ha det bra och hoppas vi slipper mer regn (önsketänkande) på ett tag!

måndag 12 september 2011

Än blommar det allt lite i rabatterna, här år några av blommorna..

Så här snart mitt inne i september börjar man inse att det snart är slut på årets trädgårssäsong för denna gång. Men än blommar det lite i trädgården.



Helianthus 'Lemon Queen' reser sig högt upp mot himlen med sina små söta blommor, varje höst är jag lika glad för dem.




Kaprifolen Lonicera 'Dropmore Scarlet' är nyköpt för året och har blommat hela tiden, sånt uppskattas! Nu är blommorna lite mindre och något mindre intensiva men de pryder sin plats. Nästa år ska jag skaffa en fin klätterställning till den. Vid fötterna har den Eldkrona som går i samma färger, det får det nog bli nästa år också.



I det vänstra treklövret (ett av tre land som bildar ett klöverblad) satte jag
bl a dahliorna i år. Det är egentligen fortfarande en kompost med upp och nervända grästuvor och diverse klipp från trädgården sedan förra året och i våras.
I år planterade jag i gropar med jord som var fodrade med tidningspapper. Nästa år ska det bli ett kantat land av det. Solrosorna som tar uppmärksamheten kom från skräpet under fågelbordet.



Solhattarna börjar avta lite men Magnus och Echinacea 'Ruby Giant' (bilden ovan) är fortfarande i full gång.


Några av nävorna t ex Geranium 'Shocking Blue' håller igång och blommar för fullt. Den är köpt på Odla och skulle vara rätt blå, nja, det kanske den inte var men den passar in fint så det gör inget.

Spirståndsen, Ligularia przewalskii har ju blommat över men nu börjar bladen anta höstfärger. Särskilt så här när solen lyser igenom bladen är de jättevackra!


Ett av nytillskotten från Hortogreen

Sen blev det en fotorunda för att dokumentera lite rabatter, vad ska göras och flyttas i höst? (före-efter bilder). Även lite bilder på kommande projekt som t ex höger treklöver som ska bli en spännande rabatt för både stora och små tänkte jag. Ja och så förstås lite bilder på nytillskott i planteringskön, jag tar alltid en bild på plantan och etiketten för att komma ihåg när jag köpte plantan mm jättepraktiskt för en fotonörd. (:D

Annars har förmiddagen gått åt att ta hand om lite äppel, göra äppeldricka igen (ett sånt där ursmidigt recept som när man gör som typ fläderdricka) och lite äppelchips i ugnen.


Ha en riktigt bra dag och njut av solen när den dyker upp!

torsdag 8 september 2011

kärleksört, små, brokbladig och vita mm

Nu tar vi några kärleksörter till, vi börjar med några små.



En stor favorit hos mej är Hylotelephium 'Bertram Anderson' en favorit. Den har växt lite i skugga under bladen på den brokbladiga kornellen på försommaren. Hade den varit mer i sol skulle jag tro att bladen varit lite mer rött i.
Här växer den tillsammans med penningört och en nejlika Dianthus deltoides 'Leuchtfunk' Bilden tagen 4 juli.




Nu blommar den för fullt och visst är den lite fin! (:D De växer på en kant som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Men en sak är säker, denna kombinationen kommer att finnas kvar.


Hylotelephium cauticola 'Lidakense', liten kärleksört, är rätt lik den ovan men hos mej lite mer kompakt och bladen mer åt det blågrådaggiga. Här växer den över kanten på berberisrabatten som har betongtegel kant. Den har inte slagit ut ännu.




Brokbladiga växter gillar jag ju, kärleksört är inget undantag (:D så här såg Hylotelephium 'Lajos' ut 11-07-17 (kallas också  'Autumn Charm') Ev är denna också gulare i sina vita delar på våren, blir spännande att se.



Så här ser knopparna ut nu, blommorna är bleka i början men ska mörkna till magenta framåt senhösten.




En annan jag har är den kinesiska kärleksörten Hylotelephium spectabile 'Elsie's Gold'. Hos mej har den växt långsamt och är mycket mindre än 'Lajos', vi får väl se om den hinner ikapp (ska bli 50 cm) När den kommer upp på våren har den gulgröna blad som senare bleknar i cream vit. Blommorna ska mörkna till magenta.

De brokbladiga är troligen lite mindre härdiga så jag ska täcka dem till vintern.
Väldränerat är en förutsättning.







Vita blommor och "vanliga" blad har i allafall den kinesiska kärleksörten Hylotelephium spectabile 'Stardust'. Den är så vacker med sina gröna blad och de vita stjärnbeströdda blommorna. Ska bli fin i månskensrabatten så småningom.


Gula kärleksörter då? jo, jag har en. Finsk kärleksört, Hylotelephium telephium ssp. ruprechtii. Gulare i början men går sen lite åt rosa, den är lite, tja, spretig hos mej. Kanske inte tillräckligt med sol eller så har den bara sånt växtsätt. I år blev den uppäten av någon larv också stackaren. Jag får nog ge den en bättre plats att bo på.
Nå, hur var det nu igen med kärleken? På odla.nu hittade jag denna förklaring.
Nedan Hylotelephium 'José Aubergine' (:D



Bra för kärleken?

Enligt folktron ska kärleksörten fungerat i kärleksdrycker men användes mest till spådom. Traditionen är att hänga upp två plantor och se hur de böjer sig. Om de dras till varandra, böjer sig från varandra eller om bara den ena tyr sig mot den andra, ska visa hur känslorna kommer att utvecklas. Man försökte också spå vilket väderstreck en friare skulle komma ifrån.

Så ser ni en massa hängande kärleksörter eller får något konstigt te så är jag väl förmodligen kärlekskrank... Men jag tror jag håller mej till att odla dess (:D



'Postmans pride'

Så vill jag bara skicka lite kära hälsningar till er alla som läser och bloggar här!
Ha en riktigt bra helg!

Hälsningar Blomkärringen

måndag 5 september 2011

Kärleksört en perenn att älska!

Idag var det ruskigt och regnigt men det passar rätt bra för jag har rumsterat om i en av rabatterna så den här typen av smidig bevattning är välkommen!
Vi värmer oss med lite "kärlek" i stället.


Tycker ni att kärleksört är gamma trist och tråkig? Då ska jag försöka att ändra er uppfattning i frågan.

Jag roade mej att leta lite fakta om kärleksört på nätet. Visste ni att:




Det svenska namnet kärleksört har den, enligt Nyman (1868), fått för att den ansågs kunna spå i kärleksfrågor. Jag kan säga att det har inte hjälpt mej än så länge så frågan är hur mkt det ligger i det... (:D

Artnamnet telephium ska syfta på Telefos, kung i Mysien, som då han sårats svårt av Akilles botade sig genom att lägga blad av kärleksört på såren. (undrar om det är Akilles, han grabben med den sårbara hälen?)




Sedum kärleksörten är i folktron en betydelsefull växt. För att skydda mot blixten planterades den på taken, om örten vissnade togs det som ett tecken på att någon människa skulle dö en för tidig död. Den har också används som medicin mot brock och hudinflammationer. Andra användningsområden har varit mot liktornar och brännsår.     (http://www.nordeg.se/nnn/)



Den vilda kärleksörten är grön-gul (tror inte jag sett någon, måste kolla mer om det) kan vara bra att veta för den är ätbar, om ni skulle gå vilse i skogen... (:D läs mer här:     http://www.overlevnad.se/vaxter/karleksort.html


Vad jag vet är även våra "trädgårdskärleksörter" ätbara men jag har inte smakat och det kanske är bäst att ta reda på det lite närmare innan ni gör middag..
---------------------

Förut tillhörde kärleksörten Sedum men numera har den fått en egen släkt, Hylotelephium. Hos mej älskas kärleksörten (främst de vanliga sorterna) av fjärilar och humlor mm


För några år sedan började det komma massor av nya sorters kärleksörter. 

Här är några av namnsorterna.

                             

Här är det kärleksörten Hylotelephium telephium 'Munstead (dark) Red' som stöttar sig på lammöron, japansk malört (krypmalört) och en vitrosa ölandstok


Vi tar en närmare titt på blommorna, har ni sett vilka stora "stjärnor" de har!



Men nu går vi i förväg för först ut av mina kärleksörter är den här, Hylotelephium telephium Emperor's Waves (Gruppen) som började slå ut i mitten av juli och är nu överblommad. Den har lite mer avlånga och lite annorlunda blad än övriga hos mej. Stjälkarna är brunröda. Jag hittade den på Capellagården, Öland. Här har den fått en gloria av en annan fd sedum, Gyllenfetblad som nu heter Phedimus aizoon.



Purpurkärleksört (Atropurpureum-Gruppen) har röda blad. En av de som allra mörkast är Hylotelephium telephium 'Postman's Pride'. Så här ser den ut i slutet av maj. 


Sommaren 1999 gick brevbäraren Jose De Buck ut för att kolla till sina frösådder mellan de två mörkbladiga ''Purple Emperor' och  'Lynda et Rodney' han hittade denna mörkbladiga sort och man kan förstå att detta blev  'Postman's Pride' Jag kan inte påstå att det är någon snabbväxande kärleksört men den kommer troget tillbaka. Växtsättet är väldigt upprätt.



Nyinköpt ur denna gruppen för i år är Hylotelephium telephium 'Xenox' de mörka bladen och de lite ljusare blommorna gillar jag skarpt!
-----------
Jag har två "stora" rödbladiga till i trädgården och det är dessa. Båda är fina men jag föredrar 'José Aubergine' (bild till höger) framför 'Purple Emperor'
(bild till vänster) på grund av att JA blir mkt finare efter blomningen medan PE tycker jag ser mer skräpig ut när blommorna börjar falna, se bilden nedan .
.


Ytterligare en fin sort är Hylotelephium 'Matrona', jag har en rätt ny liten planta och jag tycker detta är en väldigt vacker och kraftfull sort. Jag har sett många vackra bilder hos er på denna, här är min än så länge smått blygsamma planta:




Nästa gång blir det lite brokbladigt, vita och små kärleksörterna (:D

Ha det gott!



fredag 2 september 2011

Dax för nya tag - krukor och lådor har fått höstfina växter!

Jag har haft lite bloggsemester, men nu är det dax att ta nya tag igen.
Härliga trädgårdsfrämmande har jag haft i min trädgård och då ser man ju helt plötsligt allt som man måste fixa innan (precis som om man skulle hinna det)..


Men lite höstfint i krukorna vill jag ha, på trädäcket vid ingången har jag en vit trälåda, några av sommar blommorna fick vara kvar i bakgrunden. I år blev det cyklamen och ljung, gillar dem och de verkar klara sig mycket bättre ute än inne var min erfarenhet från förra året.



Blomkorgen på samma trädäck fick liknande uppryckning


Jaha ja, vad ska jag göra med de två krukorna som står på andra sidan då! Jomen, doftliljorna som stått (eller rättare sagt ramlat omkull varje gång det kommit en vindpust) i plastkrukor skulle ju kunna hamna där. Det blev lite ostadigt även här, får hitta något snyggt att binda upp dem med men de är vackra och doftar otroligt gott tycker jag.


Ha en härlig kväll alla trädgårdsvänner!

Blomkärringen