Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

lördag 17 mars 2012

Är våren här?


Ja, nog känns det så när solen skiner men sen blir det kallt när den försvinner.
Idag är det mulet och nästan lite regn i luften här, råkallt och ca +4 så här vid kl 9 på morgonen.

Men visst är våren här, Jippie!!! Även om ett och annat bakslag väntar runt hörnet.


Vid väggen kommer de riktigt tidiga snökrokusarna (tror jag det är)

Det är ljuvligt och de första vårblommorna här eftersom jag saknar både snödroppar och vintergäck, måste åtgärdas.

I höstas satte jag lite mer än 300 krokusar men de nyplanterade sorterna  'Fire Fly', några till 'Vanguard' och 'Spring Beauty' och ett gäng blandade botaniska krokusar har inte börjat blomma ännu bara skickat upp blad. Inget är som väntans tider (:D


Ska man våga klippa ner alla gamla perenner sen i höstas? Ja, det är nog bäst för det börjar titta upp både det ena och det andra vid botten.Berberisrabatten som är mkt vintergrönt i ser lite tråkig ut nu men ändå inte så skräpig som de vanliga perennrabatterna. I år lade jag faktiskt på ett skuggnät och jag tror att det gjorde nytta. Bäst som det var stack det upp krokus även där! Lycka (:DIgår när solen sken var de utslagna jag har för mej att det är Snökrokus, Krokus 'Tommasinianus', rätta mej om jag har fel.
Här i de upphöjda landen är tjälen nästan borta, snart släpper den taget helt och man kan få börja gräva.


Jag är så glad att Spansk ramonda Ramonda myconi och Haberlea, Haberlea Rhodopensis som jag köpte i sommras har klarat sig. Kanske ska tacka dem milda vintern. Jag har den emellan torvblocken i halvskugga få se om den kommer att blomma här annars får det bli i stenparti när jag kommer dit. Jag läste ett intressant inlägg på STA forum att det går att föröka dessa med bladsticklingar, det måste jag försöka.
Hur går det då med det månskensrabatten?
Jo då, flera växter är beställda och en stund då och då har jag beskuret äppelträdet som ska få månskensrabatten runt om sig.
Det var ruskigt igenvuxet och jag tycker jag tagit rätt mycket men ändå lämnat lite uppåtgående grenar kvar.

Forsythian som blommade så fint första året jag flytta in bröts ner rätt mkt av de snörika vintrarna och den stackarn har jag klippt ner alla gamla grenar på så några blommor i år lär det inte bli. Tanken är att binda de nya grenarna mot blivande nätet på baksidan och hålla den lite kortare på framsidan så det blir någon rabatt kvar att plantera i framför. Ibland får man vara lite radikal.


Idag ska jag gå ut och ta tillvara de finaste grenarna och driva både äppelblom och forstythia. Resten av grenarna får jag fundera över om det går att göra något kul av....

Bakom detta trädet finns Rodde rabatten. Än så länge är det lite blandad med olika jord i groparna. Förra året flyttade jag hit de två Dvärghemlock Tsuga canadensis 'Jeddeloh' (Nana) från framsidan. På våren blev de verkligen fula på framsidan, tappade barr (kanske torka i vårsolen) men även av blåsten skulle jag tro. Här på baksidan har de varit jättefina.Vid foten av Rodden (Rhododendron Lee's Dark Purple) växer sedan 2009 en brokbladig murgröna som varit krukväxt från början.
Roligt att den har klarat vintrarna. I min zon växer den inte så mycket men gör sig fint som underplantering tycker jag.
Det här landet är lite under uppbyggnad men får så länge vara som det är
Bakom roddarna står det gamla vita bondsyrenerna och platsen är rätt skyddad, jag hoppas hinna stamma upp syrenen en aning och få lite mer plats för fler roddar och lite annat längst bak. Men resten av jobbet får bli en annan gång.


Nu är det dax för lite mellanmål, sen ut för att ta in grenar att driva och kanske lite till någon dörrprydnad. Ikväll ska jag kolla på alla era härliga inlägg jag missat senaste tiden.


Ha det så gott!

Kram Blomkärringen
31 kommentarer:

 1. En del dagar känns det som om våren är här för att nästa dag vara så attans gråkall att man inte vill sticka ut näsan.Vi har en sån kall dag här idag.Hu.MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja tusan vad kyligt det var ute idag, brrrr! Hoppas på sol i morgon!

   Radera
 2. Hej, blomkärringen! Vilken underbar vårblomning du bjuder på! Ingen av mina krokusar har tittat upp än, men jag har inte planterat så mycket som dig heller! Det ska det nog bli ändring på! Kul att din murgröna verkar leva och frodas! Jag har 2, som ser väldigt lika ut och de har faktiskt klarat vintern ute i stora urnor, de ska bara putsas lite - men det gör jag när krukan tinat lite mer och jag kan sätta i lite vårfägring, tror jag! Ha en riktigt trevlig helg i trädgården! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad roligt att de brokbladiga murgrönorna verkar klara sig. Den har nog nytta av snöiga vintrar men i år var det ju inte så kallt. Man är ju så sugen på lite penseér mm i krukorna, nästa helg ska det bli om det ej blivit kallt! (:D

   Radera
 3. Tjo, jag har några ytte oytte Vintergäck som k'ämpat sig upp i gräsmattan. Där ska dom inte vara. Så jag krukar någon till dig när jag flyttar dom. Tar väl något år innan dom växer till sig.Kram/Fia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Livsnjutaren! (:D Det är en bra början till en matta av vintergäck.

   Radera
 4. JA hos dig är det vår, det ser jag ju på dina krokusar :-) Här var det vår iveckan, men idag tror jag det har blivit november eller något!
  Ha en bra helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brr, ja, det är attan så kallt men det kommer snart mer krokus och sol! (:D

   Radera
 5. Ja, det vore bra om det verkliegn är våren som kommit.. och inga bakslag tack:-) Förra året kom det snö i maj men det är ovanligt för oss här....

  Lila krokusar, varför har jag inte planterat flera hundra sådana?? Nu vill jag också ha många fler när jag ser din lila driva där! Underbara nyanser aalihop!

  Ha det gott, kram H.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Man blir verkligen glad av tidiga vårblommor, jag ser verkligen fram mot de nya sorter som är planterade. Vill ha fler drivor! (:D

   Radera
 6. På fråga A svarar jag... JA! Fast idag känns det rätt kallt och solen har gömt sig. Kanske laddar hon - eller är det kanske han, för säkerhets skull kanske en hen =oP - inför morgondagen. Härliga bilder du visar!

  Brokbladig murgröna - så fint det ser ut! Inspirerande! Är den kanske inte lika aggressiv som "den vanliga"? (Ja, iallafall är den - minst sagt - "pigg på tillväxt" härnere i zon 1.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hen laddar nog inför måndagen för här ska det bli mulet och regn i morgon (:D
   Ja murgrönorna är nog piggare hos dej, bäst du håller den under uppsikt men brokbladigt är ju många gånger lite snällare (tja, inte randgräs förstås..)

   Radera
 7. Du har ju riktigt mycket på gång och många tankar om hur du vill plantera. Det är toppen när man har en plan.
  Här ligger ju snön ca 40 cm djup ännu och 20 cm tjäle men får vi bara ha kvar vårvärmen så försvinner den nog också.

  Jag har mycket att se framemot och förhoppningar om att det som är nyplanterat ifjol skall ha överlevt vintern, jag håller tummarna.

  Ha en riktig fin helg
  Gunilla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller tummarna för att snön ska förvinna fort hos er och att ni får lite vår snart!
   Det är ju jättekul att se hur det man gjorde i fjol artar sig! Ser jag också fram emot.
   Ha det bra!

   Radera
 8. Ja men så skall jag ju göra.. plantera ljusa och mörka krokusar tillsammans det var ju super fint!
  Jag planerar en månskensrabatt jag också fast det blir under trädgårdslampan hi hi...
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ha, ha, det är ju perfekt! Fullmåne varje natt! (:D

   Radera
 9. Vilka fina krokusar du har. Här är så märkligt dåligt med dem i år.
  Tack för erbjudandet, tror faktiskt jag nappar. Sista försöket i så fall med Carex Ice Dance.
  /Anette

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skickar när tjälen gått ur, mailar innan.
   Ha det bra!

   Radera
  2. De kom idag. Uppackade och planterade. Jag är så glad över dem!
   /Anette

   Radera
 10. Åhhh, vad våren har hunnit långt hos dig, ser härligt ut med barmark.
  Underbara krokusar som blommar så fint.
  Kul att den varigerade Murgröna klarar sitt liv från krukväxt till rabattväxt.

  Önskar dig en fin helg!

  SvaraRadera
 11. Vilken härlig vårrapport från dig!! Så fina dina snökrokus är. Mycket spännande du har på gång. Här har det varit duggregn och dimma idag, sådär kul. Det blev inget trädgårdsjobb idag.
  Ha en fortsatt skön helg.
  Kram Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Efter några riktigt ruggiga dagar lovas det tvåsiffrigt på dagen, helt underbart! Helst skulle man inte jobbat men man kan ju inte få allt (:D

   Radera
 12. Vilka härliga saker du har på gång! 300 krokusar måste vara en fröjd att se.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med tiden ska det nog bli riktigt fint. Men det är konstigt vad 300 krokusar kan kännas glest när man delat upp det på ett antal ställen! Förhoppningsvis kommer de att trivas och föröka sig så småningom.

   Radera
 13. I början av veckan fick man riktiga vårkänslor, men sedan blev det kallare. I torsdags var det riktigt kallt och blåsigt. Men det är i alla fall en härlig tid vi har framför oss! Vilka fina krokusar du har!
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu längtar man efter riktigt fina trädgårdsdagar! (:D

   Radera
 14. JAAAA! Nu ÄR våren här! (hoppas jag) Underbart med krokusar och den där förökningen av ramonda har jag hört om och också provat men misslyckats. Var inte tillräckligt noga men ska absolut prova igen!
  Ha en bra vecka! /evab

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det får man absolut testa! (:D

   Radera
 15. Trevligt med en ny följare, välkommen Inger R

  SvaraRadera
 16. Men så fint.Snökrokusen är ju helt bedårande. Tänk att det kommit så långt hos dig vi bor ju ändå ganska högt.

  SvaraRadera
 17. Vad härligt med krokusar. I min trädgård är det bara julrosor som blommar ännu men det får bli ändring på det till nästa år. Några snökrokusar skulle jag absolut vilja ha!

  SvaraRadera