Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

tisdag 27 mars 2012

Vilka härliga dagar det varit!

Det har verkligen varit fantastiskt väder! Precis så man önskar de första vårkänningarna men visst är det med skräckblandad förtjusning (:D
Fjärilarna tackar också att det är fint med krokusar och lite extra sött i en bunke med bommul och stenar med sockervatten (har jag läst ska vara bra någonstans) Men naturligt är nog bäst!


Jag har gått runt i trädgården och förmanat perennerna att inte ha för bråttom upp trots att jag klippt ner gammalt ris. Julrosorna har inte kommit så långt som hos er söderut men nu börjar knopparna slå ut. Här är en från Peter K som heter Julros Helleborus × ericsmithii 'Winter Sunshine' Sen ser nog inte så ovanlig ut men vad jag ser är bladen väldigt mörkgröna och håller sig fina om man jämför med övriga jag har. Här med en lite botaniska krokusar.Förra sommaren flyttade jag en röd julros från pallkragarna på baksidan som numera mest är överväxta med gräs. Den verkar inte ha misstyckt och blommar fint i år och dessutom den som blommar först.


Tror den heter 'Red Lady'


Jag oroar mej för plommonträdet Komet som är toktidigt för det mesta. Förra året blommade det slutet av april men som tur var blev det ingen frost så det blev ett gott plommonår. Kanske tur att det blir lite svalare väder nu (även om snö till helgen inte låter lockande). Så det kan hålla sig och inte slå ut redan.


Krokusen Crocus sieberi 'Firefly' som enligt Botanicus är en Grekisk krokus som jag köpte förra året från Odla nu blev en hit tycker jag, kom upp tidigt redan första året med en vacker ljus syrenlila färg. Bilden gör den inte riktigt rättvis. Den är planterad på två ställen, här kommer vitt ormöga så småningom och på andra stället vit vårstjärna (fast jag har inte sett skymten av den ännu)


Här kommer en närbild, Crocus sieberi 'Firefly'

Jag har försökt att inte köpa för mkt utplanteringsväxter till ute krukorna. Det är sådant riv efter penseér mm att man undrar om det kommer finnas några kvar senare.
Ett litet arrangemang som är lätt att ta in fick det i allafall bli, man är ju så sugen!! (:D

Idag är det mulet ännu, det skulle sola upp lite så småningom men det ser dåligt ut med det. Ytterligare en dag med fint väder ska det bli sen är det regn, snö och runt nollan som väntar ett tag, brrrr, vill inte!! Men vet att det är ju faktist bara i slutet av mars ännu..

Ha en underbar dag!

Blomkärringen

12 kommentarer:

 1. Dina krokusar ser fina ut.Ska gå sedan och fota lite fler som har slagit ut nu.Har även Julrosor som är på G.MVH

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är kul att se allt som kommer upp!

   Radera
 2. Så vackert så. Måste ta en fika snart. Jag har lite vintergäck i kruka till dig. Stavas det så?
  Jag hade besök av tjuvar i helgen. Koppar tjuvar. Så min stora koppargryta är ett minne blott. Jävla skitfolk som ränner runt och stjäler. Men mig får dom inte att tappa trädgårds humöret ändå. 3 skopor flis är beställt. Hoppas det kommer i veckan så jag kan börja täcka den blivande Rosträdgården. Framförhållning är A och O. Ska ligga täckt till hösten 2013 är min tanke för att kväva allt. Och sedan gräva hål bara där rosorna ska vara. Ritningen är klar, så känner jag mig själv rätt... Är jag väl där redan i höst och härjar,haha. Vem kan hålla sig 1,5 år;) Kram/fia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag läste det, trist när folk inte kan låta saker vara. Har också en gryta som jag inte har vågat ha ute. Ha, ha om jag känner dej rätt så är nog rosenträdgården nästan klar till hösten (:D
   Ja, vi tar en fika snart!
   Ha det gott!

   Radera
 3. Oj så långt våren kommit hos dig, lite avundsjuk blir man:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 4. Lite kyla förlänger våren och det är bra!
  Fina Julrosor!!
  Mariana

  SvaraRadera
 5. Så mycket fina bilder du bjuder på.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Idag hade vi försommarvärme. Kanske är det bara bra att det skall bli kyligare fram mot helgen.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 7. Vilka härliga vårbilder.
  Och julrosen är så fin.

  Krokusarna har just börjat titta upp i rabatten hos mig , inga blommor ännu men de kommer så småningom. kanske lagomt till påsk.. Vi har ju inte snöfritt ännu.
  Och att fjärilarna redan har börjat komma det är ju fantastiskt.

  Ha en riktigt fin fortsättning på veckan
  Gunilla

  SvaraRadera
 8. Åhh... här bjuds man på riktig vår med blomster i mängd, ljuset som speglas och tom fjärilar, vad mer kan man begära!?
  Ha en fin vårdag /Bea

  SvaraRadera
 9. Ja, det är härligt men nu kommer bakslaget strax, måste nog ut och täcka lite av det som kan tänkas vara upplurade för snabbt. Så mycket som -4 under natten har de lovat nästa vecka.. hoppas de har fel.. Sen vill jag ha vår igen!! (:D
  Tack för alla snälla kommentarer (:D
  Ha det fint!

  SvaraRadera
 10. Ja, idag är det ruskigt väder. Lite snö i luften, blåsigt och kallt. Jag tror att jag stannar inne i värmen!
  Du har så mycket fint som blommar!
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera