Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

onsdag 8 augusti 2012

Hälsa på Marie & Ronny i Hattsjöhult, Tusen trädgårdar den 11-12 aug

I detta inlägg tänker jag göra reklam för ett ställe som jag ofta besöker.

Här i Hattsjöhult någon mil utanför Nässjö bor Familjen Johansson. De driver ett ekologiskt jordbruk och säljer ekologiskt odlade grönsaker till allmänheten. Jag åker hit många gånger per år för att prata växter, handla ekologiska grönsaker och hälsa på familjen.
Jag gillar Maries rabatter, naturliga där frösådda perenner får komma upp men med mild hand tillrättavisade om de blir alltför dominanta.
Även intill huset prunkar det i rabatterna, det riktigt väller ut över kanten av frodighet. En del av rabatterna är sandbäddar och andra med jord, dock är samtliga täckta med gräsklipp vilket både gödslar och håller fukten. Dessutom behöver man inte rensa ogräs så ofta.
Klematis och mattram gör sig fint mot den röda väggen.

På andra sidan härskar grönsakslandet, men inte är det tråkigt och enehanda för det! Nejdå, här prunkar blommorna för fullt. Just här är det mycket franskt kungsljus som ramar....

...fina rader av morötter, i bakgrunden ser ni kompostlimpan som i år är pumpa och squash berg.
Extra lämpligt eftersom de vill ha så mycket näring.
Här odlas allt med organisk-biologisk odling vilket innebär att man har marken täckt av organiskt material. Kan ni tänka er att hela ytan på 2000 km2 grönsaksland inte grävs men har lucker och fin jord. Me Like!!

 Vill du veta mer om detta sätt att odla kan du läsa mer här se vänster spalt.
http://www.fobo.se/kunskap/index.shtml

Marie har under vinterhalvåret kurser via Vuxenskolan om hur man odlar grönsaker enligt metoden och den är verkligen intressant vill jag lova. Hoppas nu jag kommer ihåg det jag lärt men när jag väl får till det där grönsakslandet..


Montbretian 'Lucifer' har precis börjat blomma med sin intensivt röda färg. Jo, jag har också en planta i kruka och får njuta av blomningen

Men här handlar det om stora ruggar! De är 4 meter i omkrets och har stått där de senaste 9 åren. I zon 5 ska de helt enkelt inte överleva vintern utan att tas upp. Men här täcks de av mycket halm varje vinter och det har funkat utmärkt!

Marie värnar extra mycket om gamla kultursorter, just den här är en Gotländsk blåärt som egentligen är en spritärt. Men den är god att äta som sockerärt om man bara tar dem tidigt. Jag ska tigga till mej frön nästa år. Tänk vad härligt med gula, lila och gröna baljor i salladen!
Dessutom har de ju så vackra blommor att bara det gör dem värda att odla. Eftersom de inte är F1 hybrider går de utmärkt att samla egna fröer av och få lika fina nästa år.
Grönsakslanden kantas av allehanda sommar blommor som kantar odlingsbäddarna. Här är det snokört, ringblomma, vallmo mm

Gården har mjölkes kor som fridfullt går och betar i hagarna utanför grönsakslanden.

Här är kål landet, idag har jag spetsat in mej på broccoli och majrovor det är super härligt när man får gå och plocka den själv så här!
Jo, just broccoli tänker jag odla själv när kökslandet blir klart hemma men vitkål, blomkål och mycket annat som tar så stor plats tänker jag fortsätta köpa här! och bara ha storfavoriterna hemma.
I bakgrunden bildar ett staket med sockerärter och spritärtor rumsavdelare. Snyggt och gott!

Vallmon håller på att blomma över nu, kan tänka mej att det var en underbar syn när alla blommade. Men även frökapslarna pryder sin plats och blir som en andra blomning.

Ytterligare en sort troligen är det Visingsö blåärt med fina blommor!
Mer vallmo, den här var också jättesnygg! undrar vad den heter?

Jag gillar det här gamla sättat att odla bönor, visst är det fint! Måste få tag på lite störar bara..


Här finns massor med gamla örter, myntor, kryddväxter och en del av dem finns till salu uppe vid växthuset. Passa på att handla med hem för en mycket rimlig peng! Jag tror knappt jag har sett köksträdgården vackrare än just nu.


Jämtgeten Eddie håller normalt till bredvid sina tjejer, men han gillar dem lite väl bra och hoppar gärna över staketet för att ... tja... ni vet... och det är mer praktiskt att få killingar på sommarhalvåret. Därför får han tillfälligt gå här i lina tills staketet blivit lite högre mellan dem, ja se karlar... (:D Men det är en herre med fina horn må mag säga!
Guldfasanen 'Kråkan' är i allafall en favorit (ursäkta påfågeln som ligger där bakom) Här tycker ha att det där jädrans knäppandet med kameran kanske kan vara en konkurent? eller?? och burrar upp sig värre!


Nåja, hon verkar inte ha något att komma med konstaterar han  och spatserar lite vaksamt omkring med ett öga på vad jag gör..


Marie har massor med olika hönor och tuppar, det här är en Brahma tupp


Vad gillar ni denna frissan, punkigt snyggt eller hur! Eller kanske lite fransk toutch? förnäma herrar? Det är i allafall två Holländska vithättor, far och son (:D

Här är det en kycklingunge av sorten dvärg Kochin som får komma ut en stund. Marie säljer höns, ankor mm om du blir sugen och har rätt förutsättningar för att ha dem.


Ilska tuppar.. har du hört talas om det? Nä, inte de som är här i allafall, säger de och kollar på varandra.
Conrad och Flax är två av 13 i tuppagänget som håller sams.

Djuren här klappas om och pratas med dagligen så de är tama och är riktigt kelna av sig. Det var allt mysigt att hålla en tupp i famnen och klappa de fina fjädrarna och den verkade verkligen mysa.


Förutom hönor av alla möjliga slag finns det 4 sorters ankor, kaniner, kor, hästar, getter och marsvin.
Ett riktigt paradis för barnen som kommer hit för att titta.


Du har väl inte tänkt glömma att nämna oss kattor! tänker katten "Katastrofen"... Hm, nä, varför den heter så får ni fråga Marie när ni träffar henne...

Kan du inte åka dit i helgen går det att handla även andra dagar, men ring gärna innan.

Mer info och vägbeskrivning hittar du på deras hemsida http://hattsjohult.ekogardar.se/Ha nu en riktigt härlig vecka!
Hälsningar Blomkärringen


9 kommentarer:

 1. Vilket härligt ställe.Och så vackra hönor och tuppar.Där vara mycket att titta på.MVH

  SvaraRadera
 2. Så mysigt! Måste få följa med dit någon gång! Kram på dig!

  SvaraRadera
 3. Det låter som ett underbart ställe. Såna frodiga och vackra köksodlingar och rabatter och vackra djur... ett paradis helt enkelt.

  Kram

  SvaraRadera
 4. Vilken mysig trädgård. Synd att jag inte kan åka dit i helgen. Jag har ju öppen trädgård själv. Till och med dottern hade nog gärna velat åka dit... men inte för blommorna utan för djuren.

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 5. Åhhh..det verkar vara ett underbart ställe! Sååå mycket fint det finns där!
  Ha en skön dag!

  SvaraRadera
 6. Rena paradiset på jorden,vackra planteringar inte tala om de underbara djuren.Dit får jag verkligen åker någon gång.

  SvaraRadera
 7. Vilket fantastiskt ställe!!!
  Den där Kråkan är underbar!!!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 8. Ja visst är det en underbar trädgård. Vi var där en sväng i lördags. Kunde inte låta bli att köpa ett par plantor

  SvaraRadera
 9. Beautiful photographs, it being interested in climates. I am greeting

  SvaraRadera