Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

måndag 30 juli 2012

Jag blir alldeles varm inombords...

28 juli Rosa Linnaeus (denna bilden är softad och har fått vinjetterade kanter)

Ameliarabatten (döpt efter rosen Amelia som dock passerat till växternas himmel) består i juli mest av varma toner. Men vi börjar väl i början av månaden.

3 juli Pion Paeonia 'Coral Sunset'
(P. Lactiflora "Minnie Shaylor" x P. Peregrina "Otto Froebel")
Pionen 'Coral Sunset' glädjer mej med lite varmrosa blommor i början av månaden.

6 juli Digitalis grandiflora
 Den gula fingerborgsblomman, Digitalis grandiflora, flyttade jag till Ameliarabatten hösten 2011. Den ser ut att gilla läget och har kommit med flera stjälkar i år. Digitalis grandiflora är en perenn fingerborgsblomma.

Pelargonium 'Angeleyes orange' och  Lantana camara 9 juli
Pelargonen 'Angeleyes orange' har också den lite varmrosa-orange toner och växer här med den ettåriga Eldkrona

Lonicera brownii 'Dropmore Scarlet' 9 juli
Eldkaprifolen som jag köpte förra året stendog under vintern som var men blir ett nytt försök med nyköpt planta. Jag tycker inte att färgen är lika stark på årets inköp, hoppas det blir snö i vinter så den får ett skyddande täcke. (funderar på att lägga den ner och täcka också)

Ligularia dentata 'Desdemona' och Berberis thunbergii 'Admiration' 18 juli
I slutet av juni flyttade jag Dvärgberberis 'Admiration' till fötterna av Klippståndsen den tog sig fint och pryder sin plats. Hur hög den blir återstår väl att se men någonstans mellan 30-50 cm ska den bli.

Ligularia dentata 'Desdemona' och Actaea simplex 'Pink Spike' 21 juli
Fina blad på Klippståndset 'Desdemona' och Höstsilveraxet 'Pink Spike' (innan hette höstsilverax Cimicifuga men numera Actaea) dessa två har ett underbart bladverk hela året.


Sedum kamtschaticum 'Variegatum' 21 juli
Det brokbladiga Kamtjatkafetblad växer på flera ställen runt fötterna på de lite högre perennerna. Från de brokbladiga bladen till de nästan aprikosfärgade knopparna som sen slår ut som gula blommor har de nu förvandlats mot röda fröställningar. Så här långt är de helt underbara, men snart kommer de se lite trötta och bleka ut. Klipp då ner dem för det kommer frächa blad från botten!

 
Rosa Linnaeus 28 juli
Nu till rabattens lilla prinsessa, det är rosen 'Linnaeus' en Cottage ros (torpar ros) med lite marktäckande växtsätt. Knopparna är alldeles oranga när de kommer fram.

Rosa Linnaeus och Geranium wallichianum hybrid 'Shocking Blue'  28 juli
Blommorna är inte så stora och de slår ut i orangegult med aprikos en ton. Här tillsammans med nävan 'Shocking Blue' som ska vara en  Geranium wallichianum hybrid (parnäva). Färgen är lite åt syrenlila och fin till rosens färger.

Rosa Linnaeus 28 juli
När sedan blommorna åldras övergår de till rosa-aprikos, snygga då också!

Hylotelephium hybr. 'Lajos' 24 juli
Den brokbladiga kärleksörten lyser upp trots att den inte blommar. Kärleksörten 'Lajos' har verkligen skött sig fint medan den brokbladiga på andra sidan ('Elsie's Gold') verkar växa bakåt.

Phlox paniculata 'Blue Paradise' 28 juli
Höstfloxet 'Blue Paradise' har precis börjat blomma. De kommer att förgylla hösten med sin underbara färg, doft och underbar blommor en lång tid framöver. Ett måste i rabatten, inte konstigt att jag köpte en omgång till att ha på andra sidan Ameliarabatten!! (:D Även denna växt förgyller tillvaron med sina blad hela säsongen.


Hemerocallis (ej sortnamn)
En daglilja från Grill och gräv hos Anette på Boäng 2010, har just slagit ut. Den är helt underbar i blomningen (det finns ytterligare en rugge med nästan likadana blommor strax bredvid) Tyvärr är många av bladen fula, vet ej om det är sniglarna eller om det är något annat som gått på dem.
Anette brukar sälja sina fröplantor som hon inte tänker förädla vidare vid en jättetrevlig träff där man just grillar, pratar växter och får plantorna man pekar på uppgrävda. Gå gärna in på denna länken och kolla mer http://daylily-potager.blogspot.se/2012/07/grill-och-grav.html

Nej nu får det vara bra med bilder från denna gång. I morgon blir det till att fortsätta att gräva.
Inga helbilder på trädgården är tänkbara på någon månad eftersom jag har haft lyckan att ha en grävare här. Just nu väldigt rörigt men å vad fint det kommer att bli på lite längre sikt! (:D

Ha en riktigt fin vecka!
Blomkärringen


9 kommentarer:

 1. Åh, så tjusigt! Vem skulle inte bli varm om hjärtat efter denna visning!Jag älskar själv dessa varma toner och de väljer mig jämt när jag är ute för att investera i nya skönheter till mitt paradis. Liannaeus har jag med i kruka dock därför att jag vill ha en ros i min gGula Rabatt och då är den säkrast att odla i kruka annars kan perennerna kväva den./Anja

  SvaraRadera
 2. Åh så vackert. Återigen förförande och inspirerande bilder. Tack!
  Lycka till med grävningen!
  /Katarina

  SvaraRadera
 3. Varmt och gosigt - det ser så "mjukt" ut där i Ameliarabatten. Många vackra kombinationer du har och rosen Linneus var en riktig liten sötnos!

  Kram

  SvaraRadera
 4. Wow, vilken rabatt!!! Helg underbar ut. Så fint du förklarar och beskriver, härligt att läsa! Många fina växttips också.
  Ha det gott.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 5. Vilka underbara bilder du visar Inger. Det är sådana som värmer och gör mig glad.

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 6. Så underbart. Jag kommer bort någon dag. Har skickat sms om fönster men vet inte om du fått dom. Har 3 kvar. Kram/Fia.

  SvaraRadera
 7. Vilka fantastiska bilder!
  Du är duktig på att 'fånga' blommorna på bild.
  Även jag blir varm inombords :=)

  Ha det bäst!

  SvaraRadera
 8. Jeg kom bare lige forbi din blog.
  Tak for de mange gode billeder af dine smukke blomster.
  Ha´ en dejlig aften.

  SvaraRadera
 9. Mycket fint att se på!!
  Har också den där Floxet den blommar så fint och länge.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera