Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 8 juli 2012

Lunden i början av juli


Lunden kallar jag det område där jag planterat träd och buskar. Ännu är de inte så stora att det redan är en lund, men det blir så jobbigt att skriva blivande lunden varje gång. Jag har satsat mycket på bladformer och marktäckare, jag vill ha en vild känsla fast med perenner.

I lunden är det rätt lummigt och fint nu. Min lila alunrot, Heuchera, har fått en frisering av blommorna som i detta fallet inte tillför något.

Mitten "Rondellen" är rätt nyplanterad så den är lite gles ännu, men ska nog bli fint så småningom. Nu är det stjärnklocka, Campanula poscharskyana och jungfrunäva, Geranium sanguineum var stritatum som blommar. Även Italiensk klocka är satt i andra kanten, som stjärnklocka fast mindre blommor.

Bakom Smällspirean 'Diablo' har jag gjort om lite. Jag har flyttat lite växter som krävt mer soligt läge. Nu finns några grönvita hostor som inte syns på bilden och två ruggar med silverfryle, Luzula nivea, som jag haft på baksidan. Den får fina "blommor", som fluffiga moln! (:D


I kanten på Schersminrabatten blommar fortfarande blodnävan, Geranium sanguineum  'Max Frei', den gammeldax vita violer och penseer från vårkorgen.


Om man ser schersminrabatten från andra hållet ser det ut så här, mest gröna bladkombinationer. Men jag gillar det väldigt mycket.
De sista blommorna av Strandirisen, Iris sibirica 'Silver Edge' lyser dock blått i mitten.

Kanten på andra sidan är omplanterad förra hösten och har ännu inte växt till sig. Däremot den delen som jag lät vara, den under kornellen är ett av favorit ställena just nu. Jag älskar denna samplantering i alla tillstånd men nu när backnejlikan, Dianthus deltoides 'Leuchtfunk' och penningbladet, Penningblad Lysimachia nummularia, blommar är det kanske som finast.  Den lilla kärleksörten, Hylotelephium 'Bertram Anderson' (sedum) , har sådan fin färg på bladen.


 Svartlök, Allium Nigrum, blommar även den i kanten. Jag tycker inte bladen vissnar på så tidigt stadium på denna, hoppas den förökar sig fint.


Garageuppfarten, på andra sidan kantlandet är en riktig skamvrå (en av flera)
Men just nu blommar blåelden som ni såg skymta i blått på bakgrunden av svartlöken. Jag kan inte låta bli att älska denna blå växt som så gärna sprider sig i gruset. Det finns fler än jag som älskar den dessutom, det är ett väldigt surrande där borta nu. Här kommer en av dem för inflygning (:D

Ha en riktigt fin vecka!

Kram Blomkärringen
10 kommentarer:

 1. Vilka underbara rabatter du visar bilder på.

  Ha en riktigt bra inledning på veckan, Kerstin

  SvaraRadera
 2. Tänk jag trodde inte att blåelden trivdes här hos oss annars ser man den mest på Öland. Vacker är den i alla fall.

  SvaraRadera
 3. Superfin bild på blåelden med Humlan? som gått in för landning! Trevlig blogg oxå! Jag kommer att hänga här ibland :)

  //Veronica

  SvaraRadera
 4. Kerstin, jag kan nästan känna doften från din rosenfyllda framsida på huset ända hit! härligt

  Jo, blåelden trivs fint på min grusiga (eller gräs-liga) garaguppfart. Så det är tydligen idealet att växa, måste rädda lite för den är så fin ihop med prästkragar. Rötterna är dock så djupa att de är svåra att flytta (och 2 åriga tror jag) så det får bli fröer och kanske går det att flytta lite av småplantorna innan grävskopan kommer!

  Veronica, så kul att du tittade in här! Välkommen!

  SvaraRadera
 5. Blåeld är något av det vackraste som finns! För mig är det Gotland i kubik. Ska i år strö ut fröer på vår uppfart och framför muren i gruset för att se om det tar sig. Vill inte vara utan blåelden.
  Ha det bäst!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Underbara bilder. Igen. Den där kärleksörten... vet precis var jag behöver den =oP
  Bilden på humlan... OJ!
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 7. Åhh... här var det vackert i rabatterna! Njuter och blir lite avis på lunden...!
  Kram /Bea

  SvaraRadera
 8. Vackert! Det är en härlig tid just nu trots allt regn.
  Ha det gott
  Birgitta

  SvaraRadera
 9. Tack för fika i din underbara trädgård. Det är så fantastiskt att se hur den formas allt mer till det du drömmer om. Kram på dig.

  SvaraRadera