Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 12 februari 2012

Månskensrabatten del 1


Jag fortsätter med månskensrabatten. Jag har suttit och ritat och planerat. Varit ute och mätt ut det vita rummet och rabatten utanför.  (se föregående inlägg) Jag märker att jag redan ändrat mej lite från skissen nedan, kanske beror det på att jag får mer känsla för bladformer när jag ritar upp växterna.


Jag har mätt upp och lagt in växter jag vill ha. Jag satsar på vanliga växter som inte är så krävande, jag vill ha ett frodigt intryck.
Det jag visar nu är första gruppen växter vid forsythia (busken i högre nedre kant och mot vänster.)

Det ska vara en upphöjd rabatt som är högre i bakre kanten (ca 30/50 cm) Detta för att växterna ska få synas mer och få mer sol. Men även för att ryggens ska trivas bättre. Vad kanten ska bestå av är inte klart ännu. Kanske timmer eller stenar och torv, vi får se. Läget är i väster med sol från ca kl 13.00

Jag tänker anpassa jorden efter de växter jag sätter.
Huvud delen av blomningen för perennerna kommer att vara från mitten juni detta tänker jag kompensera med mycket lökar och lite ettåringar som jag inte ännu ritat in.

---------

Delen mot forsythian (som ska få ett stöd så den inte lägger sig i landet)


Högst upp mot överliggaren och nätet vill jag ha en vit klätter ros. Den får gärna ha ljust gula inslag men ej nödvändigt. Inte nödvändigt att den remorterar men visst vore det bra. Bör klara zon 5 Kom gärna med förslag!
---------
Till höger om den vill jag ha en klätterväxt som kan klänga i forsythians bladverk på sommaren, Klematis? eller något annat vitt, vitgult, som klipps ner på hösten. Förslag på klättrare i forsythian mottages tacksamt! (:D
-----------


Gruppen under är Knutflox Phlox carolina 'Miss Lingard' lite ljusare blanka gröna blad och blommar redan från juli, 80 cm och verkar vara rätt stadig.


2 st vitt blågull eller Jacob stege, Polemonium caeruleum ' Album' 50 cm juni-juli är så himla fint i skuggan, bladverket är flikigt och vackert och kommer tidigt på våren

------------
En beställning på Solhatten Echinacea purpurea 'Kim's Mop Head' hade jag tänkt mej, den är inte högre än 30-40 cm och ska blomma fr juli-sept
När  jag googlat ser den inte ut att ha den där riktigt gröna mitten som jag hoppats men, men, vi får se hur det blir.
Under denna kommer en trädgren från en död gammal apel som ramlat ner i vinter ligga. Säkerligen kommer det att finnas plats för lite vår/försommar bloming framför solhatten.

Under grenen ska jag sätta tre stycken Hosta 'So Sweet' som lär få fina vita blommor. Den har även lite vita kanter på bladen, inte så stor ca 30 cm hög?
 Tre st och lite fuktighållande jord i botten ska nog göra susen. Hoppas det inte blir för soligt. Låga aklejor, snödroppar mm blir nog bra runt dem

Här kan ni gå in och kolla (en bit ner) Det finns mycket härliga idéer här så mingla runt när ni ändå är här (:D

http://gardencanadensis.ca/eusian/index.php/peren/hosta/

-----------


Mer väldränerat vill växterna framför hostorna ha (kanske får det bli en avdelare i jorden men jag tror det löser sig med lite grus i jorden där.

2 st vit blodnävor Geranium sanguineum 'Album' tänkte jag köpa in, 20 cm höga "bullar" med vita fina blommor i juli-aug och ev höstfärgade blad låter fint

http://www.rangedala-plantskola.se/Category.aspx?id=1&SubId=-1&SelectionId=7&SortId=52428&Search=

----------

och min mossflox Amazing Grace som står alldeles för skuggigt under Diablo just nu ska få trona i mitten. 15 cm höga barrliknande fint bladverk med blomning i maj-juni - ni ser lite vårblommor lyckas jag pricka in från början (:D


Jamen, det var nog det för denna gången... fortsättning följer (:D

Ha en härlig vecka!

10 kommentarer:

 1. Vad mycket spännande du har framför dig.
  Vet egentligen bara en vitblommande klättrare som inte blir särskilt stor och det är klätterklockan, codonopsis grey-wilsonii album ( den vita formen).
  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 2. Åh vilka härliga drömmar. En månskensrabatt! Tänk på att Vita Sackville även hade mycket grått i sin vita rabatt - grått bladverk förstärker det vita. I forsythian tycker jag absolut du ska välja en sensommarblommande klematis, det är nog vad busken tål om du vill ha blomning. Funkar honungsros hos dig? I så fall skulle jag satsa på Hybrida som jag tror är härdigast av dem. Annars är väl Polstjärnan den härdigaste vita klätterrosen. I multifloragruppen finns många fina, men de är ju inte så härdiga, bara zon 3 tror jag.
  Lycka till!
  Eva

  SvaraRadera
 3. Vitt är ju en favoritfärg här. Och jag måste säga att jag tycker du är väldigt duktig på att rita rabatter från sidan, just den delen har jag lite svårt för utan det blir oftast bara planteringsskisser... Snyggt kommer det att bli! Jag har en clematis som heter Maria Cornelia som är väldigt fin, finns även en liknande luxurians Alba eller liknande namn (viticellor).

  SvaraRadera
 4. Vad bra! Tack för alla förslag, ska googla och sen leka vidare med nästa del av rabatten (:D Vi hörs igen.
  Ha en bra dag! (:D

  SvaraRadera
 5. Vad fint det kommer att bli. Älskar dina ritningar. Jag har en honungsros som är helt underbar. Du kan se henne på http://blandrosorochbladloss.blogspot.com/2011/07/rosor-rosor-rosor.html och du hittar fakta här http://www.floralinnea.se/helenae-hybrida-honungsros.html. Ska bli jättespännande att följa din månskensrabatt.
  Ha en härlig söndagkväll!
  Kram Hélena

  SvaraRadera
 6. Det kommer bli riktigt fint! Jag är så dålig på planering, jag får nog ta tag i den biten. Ska bli spännande att se hur din rabatt växter fram!
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 7. Vad roligt att få följa dina planer. Kommer bli så snyggt. Fina växter du valt.
  Jag får inte riktigt till planeringen för mina nya rabatter, men det kommer säkert med våren:)).
  Önskar dig en bra vecka.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 8. Spännande att få följa fortsättningen!!
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 9. Vilka härliga planer! Och så fint du lyckas rita rabatten från sidan. Det lyckas jag aldrig med. När jag läser igenom växtförslagen du har, är det en hel del som verkar bli liknande den rabatt som jag tänker göra om, så det ska bli spännande att följa din och se hur det blev i verkligheten. Jag kanske snor din idé om en klättrare i forsythian som brukar vara lite halvtråkig i bakgrunden av rabatten.
  Vilken rolig solhatt förresten! Med en sambo som heter Kim borde jag ju nästan lägga till Kims mophead till min samling. ;-) Har aldrig sett den förut.

  SvaraRadera
 10. Så spännande med en månskenrabatt.Bra växter du valde.Som klätterrosen skulle Honungsrosen H hybrida fungera.det är härdigt och friskt,men har en enorm växtkraft.Lycka till med projektet.

  SvaraRadera