Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

torsdag 16 februari 2012

Månskensrabatten del 2

Här kommer del två av rabatten. Den här sidan ska bestå av mest vita och gulvita blommor (del 1-3). Den har sol från ca kl 13 och är i österläge. Jag har lagt huvudblomningen av perenner från juni/juli. Detta ska jag kompensera med mycket vårlökar och ettåringar.


Trebladspiran, Gillenia trifoliata, med sina fladdrande små fjärilar i form av vita blommor, visst är den underbar! Blomning i juli-aug och blir ca 80 cm hög. De rödaktiga stjälkarna är också fina. Den kan även få fina höstfärger.
Just nu står den inte alls bra inklämt och mörkt.

I månskensrabatten ska den få var i mitten högst upp. På var sin sida tänkte jag köpa två låga vita klematisar som heter Baby Star och som bara är 1,5 m hög och ska blomma i två omgångar maj-juni och juli-aug med rätt stora helvita stjärnor (4-8cm).


Under trebladspiran blir det en grupp solhattar igen. Denna gång den vanliga Echinacea 'Album' 100 cm (den är inte så hög hos mej dock)


Pga en bild från Påskall på AoT forumet fick jag inspirationen att sätta ihop tre olika vita- gulvita solhattar. Så förra året köpte jag 'Echinacea 'Sunrise' 75 cm som får blommor från ljust gult till vitt (alternativt bleknar i vitt). Den tredje och kortaste blir den lite rufsiga Echinacea 'Meringue' med stor mitt, den är bara 45 cm hög. Hos mej är inte alla de nya solhattarna riktigt härdiga, men jag hoppas att en väldränerad växtplats ska hjälpa till. Blomningen infaller i juli-aug.
På varsin sida av de höga solhattarna och lite högre upp, ska jag ha Strandirisen Iris sibirica 'Butter and Sugar' som blommar i juni-juli och blir ca 70 cm.  Kanske får jag göra någon slags minivåtbädd under i varje fall tills de rotat sig, vi får se. söta är de i allafall och jag gillar bladverket.

På var sida av den låga solhatten ska jag försöka ha en rejäl lökkorg som går att ta bort och ställa på mer undanskymnd plats. I varje fall i början kommer jag sätta dit en petunian million bells med vita blommor och gul mitt efter att lökarna gjort sitt. Tror det kommer bli fint och så blommar den ju under lång tid.Längst ner får det till att börja med bli vitblommande ajuga, är det någon som har den och vill byta till sig något annat så skriv en rad  här nedan(:D På sidorna får det så länge bli hönsbär (lite torv i botten lär få den att trivas) fina höstfärger. Här är jag lite osäker, kanske byter ut mot något annat.
Jag har hittat den gulbadig veronica på nätet som jag tänkte köpa, kanske blir det att plantera emellan men det får vi se.

Det var allt för denna gången!
Ha det fint med era trädgårdsdrömmar och fortsätt vårda er inre trädgård.
Vackrare än den man har i huvudet kommer det förmodligen aldrig att bli (:D

Ha en fin kväll!

Kram Blomkärringen

8 kommentarer:

 1. Så fint det kommer bli! Gillar att läsa om dina funderingar och planering.
  Gillenia har jag på inköpslistan för våren. Så fin. Spännade att få se hur din vita månskensrabatt kommer bli. jag är sugen på en själv också.
  Kram Maria

  SvaraRadera
 2. "Vackrare än den man har i huvudet kommer det förmodligen aldrig att bli."
  Exakt så är det ju. Själv brukar jag säga att min trädgård är aldrig så vacker som den är i min fantasi en mörk novemberkväll :)

  SvaraRadera
 3. Spännande! jag har varken Ajuga eller Hönsbär så dom vet jag inte mycket om.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera
 4. Men vad strukturerad du är! Kom hit och hjälp mig planera ;-)
  /evab

  SvaraRadera
 5. Tack, vad snälla ni är!

  Välkommen hit Tor, trevligt att du lämnar ett avtryck på bloggen, det är så sant, i tanken är trädgården som allra finast!

  SvaraRadera
 6. så fin den kommer att bli!! Clematis Baby Star lät intressant:)
  Ha en alldeles underbar helg!!

  SvaraRadera
 7. Åh, låter som det kommer att bli superfint med alla de prunkande blommorna:)//Helen

  SvaraRadera
 8. Tack för kommentarerna! (:D Vi har pratat lite på AoT forumet och det är flera som undrar om Baby Star verklige klarar zon 4-5 med tanke på dess ursprung. Så jag avvaktar och väljer en annan klematis. Ja, det är spännande att planera en rabatt, längtar så!
  Ha det gott!

  SvaraRadera