Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

tisdag 15 maj 2012

Kombinationer nuvarande och kommande.

Ibland blir man väldigt glad över vissa kombinationer oavsett om de är gjorda med flit eller av en tillfällighet.


Det gulbladiga Löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis 'Golden Heart' fick en liten viol vid sina fötter nu i våras. Violen heter Viola cornuta 'Helen Mount' och blev riktigt söt ihop och förhoppningsvis kommer täcka ev hål efter löjtnantshjärtanet om det skulle vissna ner efter blomningen (den vissnade inte ner i höstas).

Kanske en blivande kombination blir till efter blomningen av Sippan, anemone nemorosa 'Blue Eyes' som nu finns i bakre kanten och lite i skymundan.


Jag skulle vilja ha något som tar upp det blå ögat och jag funderar på att sätta denna viol ihop med sippan. Violen hade ingen namnlapp men är väldigt lik en annan jag har som heter 'Lillemor'.


Höstsilverax Cimicifuga 'Pink Spike' mörka fina bladverk som bakgrund till min viva som ändrar färg. Den blir nästan självlysande.Det är väl lite rörigt här just nu, men på något sätt gillar jag kombinationen av den mörka revsugan som snart blommar, Rosenbräcka Saxifraga x arendsii 'Peter Pan' och tulpanen Peppermint Stick, Tulipa clusiana som lär vara en Italiensk tulpan som av misstag fått följa med till denna rabatten.

Minns ni att jag pratade om att sätta tulpanen 'Ballade' tillsammans med Söttörel, Euphorbia dulcis 'Chamelon' och min viva som ändrar färg. Vid sidan finns också två penseer i rosa som har stått still i växten. Nu har söttöreln börjat ändra färg och är inte längre lika rosa som tidigare men det känns ändå rätt bra.


Sist vill jag bara visa Tulpan 'Couleur Cardinal' Tulipa gesneriana, de är verkligen underbara så här i en stor grupp. Många säger att det är en "repris tulpan" dvs att den ofta blommar på nytt i fler år. Jag hoppas på det.

Ha en riktigt bra onsdag!

Blomkärringen


6 kommentarer:

 1. så många härliga kombos du har!!
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 2. Du har verkligen hittat kombinationer som fungerar! Det gulbladiga lötnantshjärtat var en ny bekantskap för mig, men namnet "Golden Heart" förknippar jag med en skön låt av Mark Knopfler ;)
  Vivan/ höstsilveraxet blev en favorit idag.
  Vitsippan med det blå ögat är ju bara för underbar!
  Trevlig helg!
  / maria

  SvaraRadera
 3. Som vanligt njuter jag i fulla drag av dina foton på alla dina vackra rabatter. Snart kanske jag får en egen täppa då vet jag vem jag ska kontakta för expertråd. Kram på dig!

  SvaraRadera
 4. Härliga bilder och kombinationer. Löjtnantshjärtats gula och röda "lyfts" verkligen av violerna. Den plantering du själv kallar rörig, tycker jag är lockande. Så mycket att se och upptäcka, men den mörka revsugan ger bra bas. Tror jag måste skaffa en sådan.. går den att ha i halvskugga?

  SvaraRadera
 5. Det ser helt underbart ut i din trädgård! Verkligen fina växt- och färgkombinationer.

  SvaraRadera
 6. Underbara färger! Måste komma och hälsa på dig för att få lite inspiration. Ha det gott

  SvaraRadera