Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 22 januari 2012

Trädgårdsdagbok 2010-2011


Nu vill man snart att trädgårdstiderna ska börja ute, men det är en bit till. I helgen kom det snö igen, men måste medge att det är vackert att titta ut. Avslutningen av veckan blev en underbar resa tillsammans med dansvännerna i swingens tecken.


Det stora på trädgårdsfronten denna veckan att min Trädgårdsdagbok för 2010-2011 har ramlat ner i brevlådan. A4 format och 100 sidor med massor av bilder (över 300) och lite text. Ni som gjort en fotobok vet hur häftigt det känns att ha en egen bok, roligt att visa, kul att ha i efterhand när man kollar tillbaka över allt som blev och vilka tankar man hade då.


Jag stavar ju som en kråka och inte blir det bättre av att texen på en liten laptop är minimal när man ska läsa igenom det innan det är dax att skicka till tryck. Men vad gör det egentligen? så låt inte det hindra er att prova för att det slinker genom några fel, för vem bryr sig? Såg att det blivit 60 juli på ett ställe (i stället för 20110607) å vem skulle inte vilja ha 60 dagar per månad under sommaren, jag bara frågar (:D!!!


Jag har lite olika uppslag i boken, några sidor favoritväxter, kanske en djupare presentation och hur växten ser ut olika tider på året, följer olika rabatter över året och lite om vad som gjorts där under året. Olika utflykter får ofta avsluta boken.

För min del har det blivit ICA foto som fått göra de senaste två böckerna.
Fördelar är bra tryck och finat återgivna bilder (det är svårt att förmedla det när man fotar av så här i dåligt ljus) Man kan få till ett verkligt bra pris om man passar på att utnyttja de erbjudanden som kommer då och då.  Det går att ändra rätt mycket och flytta om bilderna på uppslaget. Leverans ca tre arbetsdagar efter att man gjort klart (+ någon dag för posten)
Nackdel tycker jag: lite svårt även med stor skärm att se hur texen blir och ibland blir det tokiga avstavningar som inte syns på skärmen. En annan nackdel är att man betalar först sen har man en viss tid på sig att göra klart boken, sen förfaller det (men det brukar gå att få lite förlängt)




Jag har också lite kom ihåg, till nästa år. För visst är det oftast så att man tänker: Vad var det nu igen som var så fint till denna växten eller hur var det nu då, behövde den här stöd eller inte?
Nu är det inte många dagar kvar av januari, känns skönt! Det brukar vara en lång månad både för att man längtar till våren och att ekonomin inte är så himla lysande även om man kanske inte borde klaga egentligen.

Ha en härlig vecka alla bloggvänner!
Kram Blomkärringen

 

fredag 13 januari 2012

Längtar till tulpantider!

Idag lyser solen och det är någon minusgrad, snön täcker knappt gräset men det är ändå en härlig känsla av vacker vinterdag. Man känner att det ändå är på rätt sida av jul. Någonstans i fjärran, börjar man ana att det snart är dax för första frösådden, plantera om pelargoner ja, ni vet.. Det väcker hopp! (:D


Vintern är för mej trädgårdsböckernas tid, det har blivit en hel del denna vinter. Både nya och begagnade böcker.

Igår ramlade en ny bok ner i brevlådan, Stora tulpanboken av Susanna Rosén, å vad den satte igång längtan till våren.!

En verkligt lättläst uppslagsbok med massor av härliga bilder. Egenskaper och härkomst på de olika grupperna och beskrivningar av många tulpaner inom grupperna. Det finns även avsnitt om hur tulpanen kom hit, historik, sjukdommar och om olika entusiaster mm

Det är verkligen en bok jag inte vill vara utan. Är det vårlängtan som talar?
Ja, säkert till viss del men jag tror att detta kommer vara en favorit många år framåt.




Amaryllis är lite vinter/julfavoriter men varför bara ha dem till jul? Borde det inte gå att få dem att blomma på sommaren om de sköts om? Jag har för mej att jag sett det i något trädgårdsreportage.

Det är förstås den vita rabatten jag funderar vidare på. Jag hittade en liten dubbel Amaryllis 'Alfresco' från Hadeco Den verkar inte bli mer än 40-45 cm hög och löken är liten i förhållande till de vanliga höga amaryllisarna.


Jag tror att den skulle kunna bli jättefin och ett utropstecken i rabatten. Jag var iväg och köpte 5 till på rea så jag kan ha två grupper av tre per grupp i landet. De nyköpta har fortfarande blommor att njuta av ett tag till.

Nåja, vi får se hur det går. I sommar får de stå ute och få gott om näring och sen in på fönsterbrädan ett tag. Så 2013 kanske vi vet om löken och jag kommit överens (:D

Ha det riktigt härligt!

Kram Blomkärringen

torsdag 5 januari 2012

Sommarblommor

Svenska trädgårdsbloggar har just nu lite tips på kombinationer av sommarblommor.
Själv är jag dålig på frösådd så det blir oftast att köpa plantor. Hoppas att jag hinner så några av favoriterna i år.


Perenner i sommarkorgarna

2008 var första sommaren i eget hus. Ekonomin var inte på topp efter dubbelt boende och mycket måsten att köpa in. Då är det bra att ta delade perenner från trädgården (i mitt fall medflyttade växter i pallkragar) att dryga ut sommarens krukor och lådor med.


Första varianten 2008 ovan blev med inköpta påskliljor och en pense tillsammans med en uppgrävd rugge blåsippor (trädgårdsvarianten), gul fetknopp och en alunrot.


Lite senare flyttade jag tillbaka blåsippan och påskliljorna och satte dit min primula som ändrar färg från gult till rosa, en lungört och en vintergröna som råkat hänga med. Lite taklök har visst fått komma till också. Kvar är fetknoppen och alunroten som är lite inklämd på baksidan den stackaren.

Jo, det hade ju kunnat vara lite mildare färg på pensén men eftersom vivan skiftar från gult till rosa med gul mitt tyckte jag att det fick gå. Är det ebb i kassan så är det... (:D



Sista omvandlingen 2008 blev att sätta till en Heliotrop och en afrikansk prästkrage (kallas något annat nu... stjärnöga?) Nu gick det inte längre med orange pense så en vit fick fylla ut. Kunde nog satt något annat där som inte lyser så men ändå. Några förjätmigej fick fylla upp i bakkant tills det växt till sig. Kvar sedan innan är fetknoppen och alunroten resten hamnade i landen igen.


Min favorit blandning 2010

2010 års sommar låda (trälåda som målats vit) är nog hitills favis kombination. Bara ettåringar denna gången. Det blev så fina färger av lobelian, petunian och den afrikanska prästkragen, lite gräs lyckades jag få in i bakkanten. Får nog försöka få till något liknande i år.


Jag gillar att ha krukor och lådor i trädgården. I år ska jag försöka använda perenner som bas igen, gillar tanken på återanvändning (:D

Ha det gott!
Kram Blomkärringen