Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 22 januari 2012

Trädgårdsdagbok 2010-2011


Nu vill man snart att trädgårdstiderna ska börja ute, men det är en bit till. I helgen kom det snö igen, men måste medge att det är vackert att titta ut. Avslutningen av veckan blev en underbar resa tillsammans med dansvännerna i swingens tecken.


Det stora på trädgårdsfronten denna veckan att min Trädgårdsdagbok för 2010-2011 har ramlat ner i brevlådan. A4 format och 100 sidor med massor av bilder (över 300) och lite text. Ni som gjort en fotobok vet hur häftigt det känns att ha en egen bok, roligt att visa, kul att ha i efterhand när man kollar tillbaka över allt som blev och vilka tankar man hade då.


Jag stavar ju som en kråka och inte blir det bättre av att texen på en liten laptop är minimal när man ska läsa igenom det innan det är dax att skicka till tryck. Men vad gör det egentligen? så låt inte det hindra er att prova för att det slinker genom några fel, för vem bryr sig? Såg att det blivit 60 juli på ett ställe (i stället för 20110607) å vem skulle inte vilja ha 60 dagar per månad under sommaren, jag bara frågar (:D!!!


Jag har lite olika uppslag i boken, några sidor favoritväxter, kanske en djupare presentation och hur växten ser ut olika tider på året, följer olika rabatter över året och lite om vad som gjorts där under året. Olika utflykter får ofta avsluta boken.

För min del har det blivit ICA foto som fått göra de senaste två böckerna.
Fördelar är bra tryck och finat återgivna bilder (det är svårt att förmedla det när man fotar av så här i dåligt ljus) Man kan få till ett verkligt bra pris om man passar på att utnyttja de erbjudanden som kommer då och då.  Det går att ändra rätt mycket och flytta om bilderna på uppslaget. Leverans ca tre arbetsdagar efter att man gjort klart (+ någon dag för posten)
Nackdel tycker jag: lite svårt även med stor skärm att se hur texen blir och ibland blir det tokiga avstavningar som inte syns på skärmen. En annan nackdel är att man betalar först sen har man en viss tid på sig att göra klart boken, sen förfaller det (men det brukar gå att få lite förlängt)
Jag har också lite kom ihåg, till nästa år. För visst är det oftast så att man tänker: Vad var det nu igen som var så fint till denna växten eller hur var det nu då, behövde den här stöd eller inte?
Nu är det inte många dagar kvar av januari, känns skönt! Det brukar vara en lång månad både för att man längtar till våren och att ekonomin inte är så himla lysande även om man kanske inte borde klaga egentligen.

Ha en härlig vecka alla bloggvänner!
Kram Blomkärringen

 

26 kommentarer:

 1. Wow undrans om man skulle få till tillräckligt bra bilder. Hmm..kanske om några år;) Längtar erkligen tillsman kan dra igång (nya projektet). Under tiden kör jag hem härst skit i säckar. Måste liksom känna att man ändå är på gång på något vis. Kram/fia.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bara att fota, du kan absolut fixa en fotobok! Tänk vad roligt med alla före och efterbilder med alla dina projekt plus alla fina växter du har!
   Ja, visst längtar man, om någon månad kommer jag och kollar om det finns något "skit" över till mej (:D
   Vi hörs!

   Radera
 2. Din fotobok ser jättesnygg ut. Vad snyggt kant du har i berberisrabatten. Jag tycker att det är riktigt snyggt med svart bakgrund och ljus text. Prövade litet smått att göra en fotobok, men fick "svar" när jag laddade upp fotona att många av mina foton hade för låg upplösning....... Du hade inte det problemet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, ja, jag gillar kanterna med betongtegel, snyggt, bra att gräset inte kryper in så lätt och den lilla upphöjningen gör under för ryggen (:D Tydligen viktigt att det inte är lertegel för det fryser sönder.
   De foton som är helsidor är runt 3 MB, någon gång har jag fått en "röd gubbe" men då har jag minskat ner bilden något tills "han" är nöjd (:D Jag har laddat upp till ett album på ICAfoto från datorn. Kan du ha tagit bilderna från typ AoT albumen där bilderna kanske minskas automatiskt?
   Gud vilken fin fotobok du skulle kunna göra med alla underbara bilder du visat!
   Ha det gott!

   Radera
 3. Vilken rolig idé! Kanske vore nåt för uppbyggnaden av min nya trädgård och kanske renoveringen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Eva!
   Ja, det tycker jag, tänk vad kul att se tillbaka på efter några år.
   Just med trädgården så tänkte jag också så eftersom jag köpte huset för typ 4 år sedan. Det har blivit 3 fotoböcker och det är redan kul att se tillbaka!
   Ha det gott!

   Radera
 4. Åh, den ser så jättefin ut!
  Jag har ett jättebra program på min dator (tror jag) men jag tycker att mina bilder är för enformiga... men en dag så skall jag också göra en så snygg fotobok!

  SvaraRadera
 5. Vilken fin fotobok! Så roligt att ha och kunna gå tillbaka och kika i. Jag skulle också vilja göra en sådan:).
  Kram Maria

  SvaraRadera
 6. Åh, vilken rolig id´med fotoböcker. Härlig bok du gjort till dig själv:)//Helen

  SvaraRadera
 7. Anna-Lena Blomqvist23 januari 2012 04:40

  Vad roligt med en egenproducerad trädgårdsbok!

  SvaraRadera
 8. Jag är imponerad, en egen trädgårdsbok, grattis.

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 9. Tack! (:D Ja, det är jättekul. Nu tänker jag emellan varven på att just fota lite omväxlande just pga fotoboken. Att kanske ta några kort även på sen blaskig vinter och på när våren började kännas på allvar ifall jag skulle vilja ha med det i nästa bok.
  Gjorde en bok på kompisens barn och gav bort som en överraskning när jag hittade ett gratiserbjudande på fotobok. Det var inte så många sidor men det blev uppskattat. Vill man inte sitta och pilla så mycket själv med placering mm brukar det finnas en autofunktion och sen kan man justera om man vill + lägga till text. Jag har för mej att min bok skulle ha kostat ungefär 900:- men jag passade på vid rea och fick den för ca 340 + 50:- frakt. Det är inte så farligt tycker jag.
  Tyvärr har jag fortfarande problem med att kommentera i flera av bloggarna och minnet håller på att tryta i datorn så jag vågar inte lägga in Googel Chrome igen för sist höll det på att gå åt skogen. Men jag läser och hoppas kunna få ordning på det om någon månad eller så.
  Ha det gott!
  Blomkärringen

  SvaraRadera
 10. Så fin den ser ut din fotobok. Jag har funderat många gånger på att göra en egen men har liksom inte kommit till skott. Det får kanske bli en 2012 års fotobok för mig:)
  Må så gott!

  SvaraRadera
 11. Så fin den blev. Det är så härligt med all ny teknik som ger vem som helst möjlighet att bli författare. Man kanske skulle pröva.....

  SvaraRadera
 12. Vad fin den blev, din fotobok. Har ibland funderat på att göra en liknande men inte kommit till skott.
  Trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 13. Hej, vad kul att se vad någon tycker om en trädgårds(-dag)-bok på riktigt! :) Ser jättefin ut på det jag kan se! Grattis! Det kanske vore bra med en jämförelse med olika verktyg och system att publicera sina egna böcker? Ha en trevlig helg! :) Mia

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mia det vore kanon att höra lite om vad andra tycker om olika firmor som tillhandahåller fotoböcker, vad som är bra och dåligt, kvalite mm
   Ha det gott!

   Radera
 14. Kul med egen bok och det är bra av dig att se till att det blir av. Jag blir liksom inte färdig till det men en vacker dag skall jag samla allt till en bok.
  Ha en skön söndag
  Annika

  SvaraRadera
 15. Vilken toppenidé! Och så fantastiskt kul att ha kvar sen. Gör du en varje år?
  Kramar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första sommaren med trädgården var 2008 och då gjorde jag en liten fotobok, 2009 har jag en stor och så nu en för två år 2010-2011. Jag gissar att det kommer att bli jätteroligt att kolla tillbaka i dessa och se vad det blivit av trädgården (:D

   Radera
 16. Vad roligt med alla kommentarer! Jamen visst!tycker ni ska ta er tid och samla era bilder i en bok. Varför inte se det som en säkerhetskopiering av era mest älskade bilder?
  Det där med att få det att bli av känner jag igen... (:D Att det faktiskt blivit av i mitt fall är nog att man på Ica foto betalar innan och sen har man ex antal månader innan allt förfaller och man blir av med pengarna (fast det går att få lite förlängt) Snål Smålänning som man är vill man ju inte kasta pengarna i sjön..... men ni kan ge er på att det blivit stressigt på slutet framför allt om man har en super seg uppkoppling som jag har (:D
  Ha det bra!

  SvaraRadera
 17. Jättefin fotobok! har funderat på det själv men det är det där med tiden som aldrig vill räcka till. Gjorde en fotobok till barnbarnet innan jul och det var trevligt att välja ut o pyssla med bilderna men inte blev det så billigt precis till slut.

  SvaraRadera
 18. Vilken jättefin idé! Jag har gjort sådana böcker över våra sista två semesterresor och blev helnöjd. Hm, detta är kanske något att fundera över...
  Kram!

  SvaraRadera
 19. Vilken fin fotobok och verkligen trevligt att minnas i bokform!
  Jag gjorde en för par år sen och kanske det borde bli läge för en uppdatering :)
  Ha en fin dag! /Bea

  SvaraRadera
 20. Men vilken underbar idé. Det måste jag göra, helt underbart att ha sin egen trädgårdsbok i bokhyllan. Tack för tipset!
  Ha en underbar dag!
  Hélena

  SvaraRadera
 21. Ja, det är jättekul att ha sin egen bok, berätta gärna hur det går och vilka för och nackdelar olika ställen har. (:D

  SvaraRadera