Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 19 februari 2012

Månskensrabatten del 3

Här är delen längst till vänster. Jag har dåligt med bilder på växterna eftersom de flesta är små och inköpta förra hösten eller är beställda i år.
I mitten av denna rabatt blir det en daglilja från Grill och gräv hos Anette på Boäng. Söt tycker jag och det ska bli skönt att den ska få en "riktig" placering nu.






När jag var inne på Odlas sommarlökar/knölar föll jag för Canna 'Puck' den var inte så  hög bara 50 cm och så vacker att den kan vara värd att krångla lite med till vintern. Jag har aldrig övervintrat Canna, är det svårt? Jag köpte två stycken som ska få växa på var sida om dagliljan ovan.

http://butik.odla.nu/produkter/2818

Kanske blir de ändå lite för "maffig" i förhållande till övriga men det är värt ett försök. De går ju lätt ersättas av någn annan växt och placeras i krukor om det skulle kännas så



Över dagliljan hade jag tänkt mej en vit riddarsporre,  från en växtbytarträff förra året fick jag en vit riddarsporre med svart mitt av Anna-Lena med bloggen Anna-Lenas Rum, jag tror att jag ska prova att ha den längst upp. De är jättefina. Skulle det inte funka i sammanhanget har jag köpt fröer till helvita. Hur är det med riddarsporrar, de brukar hålla sig gröna och fina ner till också väl? Kanske blir det för högt med riddarsporrar här men jag tycker det är värt ett försök för de är så fina! (:D

Vit klematis på vänster sidan (se del 2) och till höger funderar jag på att sätta en honungsros som jag har tillsammans med en senblommande klematis som täcker "storkbenen"  På denna sidan ska jag inte gå så det gör inte så mycket om den är taggig och det är bra om den klättrar upp i äppelträdet eftersom dess grenverk är lite glesare här (vill ju ha skugga inne i det vita rummet).



Nu går vi ner till nederkanten, på var sida om dagliljan ska jag ha två Praktvivor, Primula sieboldii "alba". Jag har den rosa sedan innan och gillar den jättemycket Det var inte länge sedan Berit skrev om den i sin blogg My rented garden,  kolla här: http://myrentedgarden.blogspot.com/2012/02/primula-sieboldii-alba-vit-praktviva.html

För att ta upp dagliljans stjärnform (jo, det finns ju dagliljor som har mer stjärnform men lite är det väl i allafall... (:D ) tänkte jag mej två Stjärnklocka 'E.H Frost' Campanula poscharskyana som jag köpte från Odla förra året.
http://butik.odla.nu/produkter/3452





Jag är lite tveksam men i mitten längst ner blir det nog en tovsippa, många säger att de förökar sig så väldigt men det har inte hänt hos mej. Kanske beror det på att jag marktäcker med gräsklipp och att fröplantorna inte har en chans att komma upp. De är i allafall väldigt vackra när solens sista strålar lyser på dem. Jag har en planta dubbel Tovsippa, Anemone sylvestris 'Elise Feldman' på tillväxt som jag köpte förra året, kanske faller jag för frestelsen att ta den i stället om den klarat sig fint.

Som jag sagt innan så sätter många av de perenna blommorna igång i juni/juli och framåt. Det tänker jag kompensera med många lökar, lite ettåringar och kanske lite sippor mm

Det här var allt från den östra sidan av månskensrabatten nästa del blir från runt kanten där ett kortare land blir mot söder men får lite skugga av buskar och träd som håller på att växa upp.

Ha en härligt söndag!
Blomkärringen





 

torsdag 16 februari 2012

Månskensrabatten del 2

Här kommer del två av rabatten. Den här sidan ska bestå av mest vita och gulvita blommor (del 1-3). Den har sol från ca kl 13 och är i österläge. Jag har lagt huvudblomningen av perenner från juni/juli. Detta ska jag kompensera med mycket vårlökar och ettåringar.


Trebladspiran, Gillenia trifoliata, med sina fladdrande små fjärilar i form av vita blommor, visst är den underbar! Blomning i juli-aug och blir ca 80 cm hög. De rödaktiga stjälkarna är också fina. Den kan även få fina höstfärger.
Just nu står den inte alls bra inklämt och mörkt.

I månskensrabatten ska den få var i mitten högst upp. På var sin sida tänkte jag köpa två låga vita klematisar som heter Baby Star och som bara är 1,5 m hög och ska blomma i två omgångar maj-juni och juli-aug med rätt stora helvita stjärnor (4-8cm).






Under trebladspiran blir det en grupp solhattar igen. Denna gång den vanliga Echinacea 'Album' 100 cm (den är inte så hög hos mej dock)


Pga en bild från Påskall på AoT forumet fick jag inspirationen att sätta ihop tre olika vita- gulvita solhattar. Så förra året köpte jag 'Echinacea 'Sunrise' 75 cm som får blommor från ljust gult till vitt (alternativt bleknar i vitt). Den tredje och kortaste blir den lite rufsiga Echinacea 'Meringue' med stor mitt, den är bara 45 cm hög. Hos mej är inte alla de nya solhattarna riktigt härdiga, men jag hoppas att en väldränerad växtplats ska hjälpa till. Blomningen infaller i juli-aug.
På varsin sida av de höga solhattarna och lite högre upp, ska jag ha Strandirisen Iris sibirica 'Butter and Sugar' som blommar i juni-juli och blir ca 70 cm.  Kanske får jag göra någon slags minivåtbädd under i varje fall tills de rotat sig, vi får se. söta är de i allafall och jag gillar bladverket.

På var sida av den låga solhatten ska jag försöka ha en rejäl lökkorg som går att ta bort och ställa på mer undanskymnd plats. I varje fall i början kommer jag sätta dit en petunian million bells med vita blommor och gul mitt efter att lökarna gjort sitt. Tror det kommer bli fint och så blommar den ju under lång tid.



Längst ner får det till att börja med bli vitblommande ajuga, är det någon som har den och vill byta till sig något annat så skriv en rad  här nedan(:D På sidorna får det så länge bli hönsbär (lite torv i botten lär få den att trivas) fina höstfärger. Här är jag lite osäker, kanske byter ut mot något annat.
Jag har hittat den gulbadig veronica på nätet som jag tänkte köpa, kanske blir det att plantera emellan men det får vi se.

Det var allt för denna gången!
Ha det fint med era trädgårdsdrömmar och fortsätt vårda er inre trädgård.
Vackrare än den man har i huvudet kommer det förmodligen aldrig att bli (:D

Ha en fin kväll!

Kram Blomkärringen

tisdag 14 februari 2012

Ett hjärtligt tack till er som följer bloggen (:D

Anagrambräckans blad med höstfärg som vikt sig lite som ett hjärta

2009-10-14

Tack alla ni som följer min lilla blogg, ni är kryddan på moset, som gör det hela extra roligt att skriva och dokumentera vad som händer i trädgården.

Så jag vill bara säga tack för att ni tittar in här då och då och sätter ett litet avtryck bland kommentarerna (:D

Ha en riktigt fin alla hjärtans dag alla vänner!

Kram Blomkärringen

måndag 13 februari 2012

Vinterpyssel på senvintern

Isprinsessan dansar på!

 


Denna gång gick det inte att vänta till nästa gång pysselgänget träffades, det riktigt kliar i fingrarna. Jag vill hitta på något..

Det blev så tomt i fönstren när allt julpynt försvann. Måste man vänta tills det blir påsk??? Vad kan tänkas passa sådär på senvintern?



Jag bestämde mej för att göra små isprinsessor, det passar väl fint!?

Tallkotte, lite tyg från blomsterhandeln (typ nylon genomskinligt) ståltråd, trolldeg angoragarn och lite färg och lim.

Jag tycker att de är lite söta där i fönstret hängande i en vitmålad gren..


Om man pillar till dem lite så tråden snurrar sig så dansar de så fint en stund (:D

Får sällskap av lite glas-is-tappar och lite blommor av bokollon, blev riktigt söta och det får nog bli att göra några fler på pysseldagen vi ska ha, kanske lite mer i buketter den gången.



Dessa är betydlig lättare att göra, jag målade kanten med vitt och gjorde lite sträck från mitten, en ståltråd med pärlor och lite superlim, fixat och klart!
 Vad sa ni? Aha, om ni kan få se hela grenen och det som hänger däri... Inte en chans just nu säger jag bara!!! Har ni sett hur fönstrena ser ut när solen skiner in (ja, i allafall gör mina det, ruskiga är ordet...) Inte förän de är putsade och känner jag mej själv rätt så blir det närmare påsk... Jag håller ju på att planera månskensrabatten... mycket viktigt (eller framför allt, mycket roligare...)


Om mina pysselvänner går in och kollar tror jag de undrar om jag tänker göra något när vi syns igen eller har jag redan pysslat färdigt? Nädå, mer hängen enl ovan har jag tänkt, sen måste jag skaffa fjädrar till den här som också sa hänga, sitta od på grenen. Hoppas få tag i fjädrar i vitt och kanske pärlhönans fläckiga, vi får se vad det blir av det.

Jag fick tag på ursnygga servetter med röda rosor som ska pryda lite burkar til köket. Så det blir det säkert också.

Jaha, nu har jag tjatat på, jag hoppas ni får en underbar dag och lika soligt och fint som det är hos mej just nu.

Kram på er!
Blomkärringen


söndag 12 februari 2012

Månskensrabatten del 1


Jag fortsätter med månskensrabatten. Jag har suttit och ritat och planerat. Varit ute och mätt ut det vita rummet och rabatten utanför.  (se föregående inlägg) Jag märker att jag redan ändrat mej lite från skissen nedan, kanske beror det på att jag får mer känsla för bladformer när jag ritar upp växterna.


Jag har mätt upp och lagt in växter jag vill ha. Jag satsar på vanliga växter som inte är så krävande, jag vill ha ett frodigt intryck.
Det jag visar nu är första gruppen växter vid forsythia (busken i högre nedre kant och mot vänster.)

Det ska vara en upphöjd rabatt som är högre i bakre kanten (ca 30/50 cm) Detta för att växterna ska få synas mer och få mer sol. Men även för att ryggens ska trivas bättre. Vad kanten ska bestå av är inte klart ännu. Kanske timmer eller stenar och torv, vi får se. Läget är i väster med sol från ca kl 13.00

Jag tänker anpassa jorden efter de växter jag sätter.
Huvud delen av blomningen för perennerna kommer att vara från mitten juni detta tänker jag kompensera med mycket lökar och lite ettåringar som jag inte ännu ritat in.

---------

Delen mot forsythian (som ska få ett stöd så den inte lägger sig i landet)


Högst upp mot överliggaren och nätet vill jag ha en vit klätter ros. Den får gärna ha ljust gula inslag men ej nödvändigt. Inte nödvändigt att den remorterar men visst vore det bra. Bör klara zon 5 Kom gärna med förslag!
---------
Till höger om den vill jag ha en klätterväxt som kan klänga i forsythians bladverk på sommaren, Klematis? eller något annat vitt, vitgult, som klipps ner på hösten. Förslag på klättrare i forsythian mottages tacksamt! (:D
-----------


Gruppen under är Knutflox Phlox carolina 'Miss Lingard' lite ljusare blanka gröna blad och blommar redan från juli, 80 cm och verkar vara rätt stadig.


2 st vitt blågull eller Jacob stege, Polemonium caeruleum ' Album' 50 cm juni-juli är så himla fint i skuggan, bladverket är flikigt och vackert och kommer tidigt på våren

------------
En beställning på Solhatten Echinacea purpurea 'Kim's Mop Head' hade jag tänkt mej, den är inte högre än 30-40 cm och ska blomma fr juli-sept
När  jag googlat ser den inte ut att ha den där riktigt gröna mitten som jag hoppats men, men, vi får se hur det blir.
Under denna kommer en trädgren från en död gammal apel som ramlat ner i vinter ligga. Säkerligen kommer det att finnas plats för lite vår/försommar bloming framför solhatten.

Under grenen ska jag sätta tre stycken Hosta 'So Sweet' som lär få fina vita blommor. Den har även lite vita kanter på bladen, inte så stor ca 30 cm hög?
 Tre st och lite fuktighållande jord i botten ska nog göra susen. Hoppas det inte blir för soligt. Låga aklejor, snödroppar mm blir nog bra runt dem

Här kan ni gå in och kolla (en bit ner) Det finns mycket härliga idéer här så mingla runt när ni ändå är här (:D

http://gardencanadensis.ca/eusian/index.php/peren/hosta/

-----------


Mer väldränerat vill växterna framför hostorna ha (kanske får det bli en avdelare i jorden men jag tror det löser sig med lite grus i jorden där.

2 st vit blodnävor Geranium sanguineum 'Album' tänkte jag köpa in, 20 cm höga "bullar" med vita fina blommor i juli-aug och ev höstfärgade blad låter fint

http://www.rangedala-plantskola.se/Category.aspx?id=1&SubId=-1&SelectionId=7&SortId=52428&Search=

----------

och min mossflox Amazing Grace som står alldeles för skuggigt under Diablo just nu ska få trona i mitten. 15 cm höga barrliknande fint bladverk med blomning i maj-juni - ni ser lite vårblommor lyckas jag pricka in från början (:D


Jamen, det var nog det för denna gången... fortsättning följer (:D

Ha en härlig vecka!

tisdag 7 februari 2012

Vita funderingar - D'vita rummet och månskensrabatten

Har ni också tänkt på att rabatterna är så stora och att det får plats så mycket på vintern när man funderar över vad man ska plantera?!!



Det är under ett gammalt äppelträd jag har tänkt att "skapa" D'vita rummet. En sittplats i skugga, en plats att gömma sig lite undan världens ögon, en plats för vila och funderingar men också för lite mingel.


Men det lär bli rätt mycket jobb... denna delen har ofta blivit bortglömd... och trädet har nog inte blivit klippt på evigheter. Det får bli det första att ta tag i år. Det är vinteräppel och ger faktiskt rätt riklig och god frukt om man bara kommer ihåg att ta in det.


Ytterligare ett problem är att det hålls ihop av ett spännband.. eller rättare sagt en av grenarna gör det, inte så snyggt. Tanken är att bygga upp "väggar" en bit upp typ en oval inramning med "fönster" och spaljeer emellan vilket kan ge denna gren lite stöd.

Utanför, runt om, ska det bli en månskensrabatt, med huvudsakligen vitt, vitgult, blått och silver som ska lysa upp fint sena kvällar i fullmånens sken (kan ni höra hur jag ylar vid tanken...)




Här är en vår bild "bakifrån" mot framsidan där man ser lite bättre. D'vita rummet - ovalen, ska vara på höger sida om stammen. Det är ett gräsligt hallonsnår jag måste ta tag i men det ska bli så roligt!! Lite längre till höger ska ett litet växthus som jag fått av en god vän komma upp, Jippie! äntligen ett växthus. Tack snälla Monica! (:D

Inga fina bilder denna gång. Jag tänker med jämna mellanrum samla lite tankar med kombinationer och växtval till månskensrabatten. Bra sätt att komma ihåg när det längre fram är dax att börja plantera (:D

Ha en härlig onsdag!
Kram Blomkärringen