Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

tisdag 29 maj 2012

Torvpartiet - Praktviva med kompisar

Just nu blommar en av primula favoriterna i torvpartiet. Det är Praktviva, Primula sieboldii, den här med rosa blommor med sitt sällskap runt omkring.
En mörk alunrot som heter Obsidan och en hosta i bakgrunden.


En bild till på blommorna på praktvivan


Ajuga 'Rosea' har fina rosa blommor som väller över kanten  vid sidan av praktvivan


Vid fötterna finns den söta låga Ajuga pyramidalis 'Metallica Crispa'.


Amerikanskt Hönsbäret,  Cornus canadensis, har själv letat sig ut till torvkanten. Till hösten får de röda höstfärger men just nu blommar den.



En liten tolvgudablomma, Dodecatheon meadia, har börjat blomma.
Tyvärr har den vita försvunnit.


En liten favorit till är Kantljung Cassiope edinburgh, söt som socker med sina
vita klockor. I år täckte jag kantljungen när vårsolen började lysa vilket den verkade gilla för den hade inte så många intorkade grenar.

Ha det fint!

Blomkärringen

måndag 28 maj 2012

Sköna maj, de sista tulpanerna mm

Vad fort tiden går! Snart är maj slut, en av de underbaraste månaderna på året.

Kanske är det för att solen äntligen börja värma på allvar och allt bara sprutar upp ur landen. Fast antagligen mest för att man har längtat så efter att trädgård säsongen ska börja.

Jag har inte riktigt hunnit med att blogga på några dagar så här kommer lite bilder från förra veckan, de flesta har nu börjat blomma över.
Alltså slutspurtet på tulpanbilderna (:D


Den gulröda tulpanen Tulpan 'Helmar'  som jag visade i förra inlägget blev vit med tiden å det gjorde ju inget. Fin till bakgrunden av alla rosenbräckor i full blom.


En söt viva framför dagliljans fina blad i varma kanten är primula veris 'Sunset Shades' Jag är glad att den verkar trivas fint efter flytten förra sommaren.



I Ameliarabatten har Tulpan 'Flamenco' fått ta över efter narsissen, hoppas denna franstulpan vill komma tillbaka nästa år.



En bit av mittenklövret, den här rabatten är egentligen lite rörig trots att jag flyttade om den förra året för att få den lite mer... hm..."ordentlig" men se det bloppar upp en och annan kvarglömd lök och just när denna bilden togs kännde jag mej ändå rätt nöjd.


Nu är jag tillbaka i Ameliarabatten igen, hur konstigt det än låter så funkar det med lite mörkrött och lila vitt i bakre kanten där de mörka bladen av bland annat Rödbladig klippstånds, Ligularia dentata 'Desdemona' som skickar upp sina fina blad. Här tillsammans med några Tulpaner 'Black Parrot' som kommer på nytt denna vår, känns som jag kan plantera några till...




..och här kommer de lilavita. När jag satte dem för två år sedan skulle de dock varit en gul kant men på något sätt funkar de ändå (:D i allfall för mej..


Ha det så gott alla vänner, hoppas hinna med ett inlägg till denna veckan och att se vad ni har hittat på (:D

Vi syns!

Hälsningar Blomkärringen




söndag 20 maj 2012

Fler tulpaner och lite annat..


Nu kommer det några tulpaner till, just nu är jag väldigt glad för alla tulpaner (:D


I vänster treklöver satte jag tre stora ruggar med 'Queen of night' i lite mörkare färg (de som knappt slagit ut ännu) och Purple Prince (triumph tulpan). Här är en av dem. Jag gillar denna färgen som även finns i mittenklövret. Tänkte att denna vårfärg skulle komma igen i alla tre så småningom.



Tulpanen 'Ballade' har jag nog visat innan här bredvid söttöreln.  Katten Moje som flyttade in för några år sedan har vägarna förbi (:D


Den här lilla tulpanen blommar för 3:e året och jag tror nog att det blivit några fler också, kul! De är inte stora men har söta fransiga kanter namnet är Tulpan 'Huis ten Bosch'.


Vid Gullrips, Ribes Aureum (oduratus) satte jag några tulpaner de är ljusgula (mer än vad bilden visar) med röda flammor.  Det ska vara Tulpan 'Helmar' men på bilden var den mörkare röda flammor, men vad gör det!


Ja ni har ju sett det förut men nu blommar rosenbräckan i kanten på Ameliarabatten när narsisserna blommat färdigt här ovan ska den komma en franstulpan som heter 'Flamenco' som också är gul och röd. Blir spännande!


Förresten, ni minns den italienska tulpanen Tulipa clusiana 'Peppermint Stick'  från innan, nu har den rosa-vita tulpanen slagit ut. Bilden blev lite ljus men de är fina.


Purpurapeln 'Hopa' har börjat blomma, den är riktigt fin i år. Den står mellan de båda torvpartiet. På hösten blir det orangröda frukter.

Nej, nu måste jag ta en vända ute i trädgården igen, det är härligt väder idag!

Ha det gott, hoppas kunna titta in till er i veckan och se vad kul ni hittar på! (:D


Blomkärringen



tisdag 15 maj 2012

Kombinationer nuvarande och kommande.

Ibland blir man väldigt glad över vissa kombinationer oavsett om de är gjorda med flit eller av en tillfällighet.


Det gulbladiga Löjtnantshjärta, Dicentra spectabilis 'Golden Heart' fick en liten viol vid sina fötter nu i våras. Violen heter Viola cornuta 'Helen Mount' och blev riktigt söt ihop och förhoppningsvis kommer täcka ev hål efter löjtnantshjärtanet om det skulle vissna ner efter blomningen (den vissnade inte ner i höstas).

Kanske en blivande kombination blir till efter blomningen av Sippan, anemone nemorosa 'Blue Eyes' som nu finns i bakre kanten och lite i skymundan.


Jag skulle vilja ha något som tar upp det blå ögat och jag funderar på att sätta denna viol ihop med sippan. Violen hade ingen namnlapp men är väldigt lik en annan jag har som heter 'Lillemor'.


Höstsilverax Cimicifuga 'Pink Spike' mörka fina bladverk som bakgrund till min viva som ändrar färg. Den blir nästan självlysande.



Det är väl lite rörigt här just nu, men på något sätt gillar jag kombinationen av den mörka revsugan som snart blommar, Rosenbräcka Saxifraga x arendsii 'Peter Pan' och tulpanen Peppermint Stick, Tulipa clusiana som lär vara en Italiensk tulpan som av misstag fått följa med till denna rabatten.

Minns ni att jag pratade om att sätta tulpanen 'Ballade' tillsammans med Söttörel, Euphorbia dulcis 'Chamelon' och min viva som ändrar färg. Vid sidan finns också två penseer i rosa som har stått still i växten. Nu har söttöreln börjat ändra färg och är inte längre lika rosa som tidigare men det känns ändå rätt bra.


Sist vill jag bara visa Tulpan 'Couleur Cardinal' Tulipa gesneriana, de är verkligen underbara så här i en stor grupp. Många säger att det är en "repris tulpan" dvs att den ofta blommar på nytt i fler år. Jag hoppas på det.

Ha en riktigt bra onsdag!

Blomkärringen


söndag 13 maj 2012

Gott och blandat från den blivande lunden

Idag har det varit soligt men inte så varmt. Dagen har gått åt till att plantera om småplantor, köpta lökar och en massa annat. Inser attt jag inte kommer att sitta på mitt trädäck ännu på ett tag...


Igår gick jag en runda och i ena kanten på Berberisrabatten har Rosenbräckan troligen 'Peter Pan' vågar jag gissa utan att kollat efter. Den är lite lägre och blommorna ändrar sig mot ljusrosa i slutet av blomningen. (färgerna är lite för blå så här i kvällsljuset)
 

Här är en närbild av samma sort på andra sidan om Berberisrabatten. Visst är de söta!


Den lilla tardatulpanen förökar sig gärna och är himla fin när solen tittar fram. Här tillsammans med min röd-lila alunrot... jo då, den finns där under (:D
Jag har kantat hela "rondellen" i lunden med denna alunrot och däribland planterat tarda så det blir vårfint medan alunroten får sina fina nya blad.

Under den brokbladiga kornellen växer vitsippan Anemone nemorosa 'Vestal' med sitt dubbla inre, så söt och verkar trivas bra här. Det tackar jag för, hon får gärna ta för sig mer!


I bakre kanten av Schersminrabatten har jag planterat en hel hög med Narsissen 'Pepit' men de flesta saknar den vita trumpeten så helt sortlik är den inte. Fin i allafall!

Nä, nu ska jag gå ut och fixa lite till innan solen går ner för idag!
Ha en fin kväll!

Blomkärringen

fredag 11 maj 2012

Fler lökar visar sitt sköna inre! (:D

Några varma nätter och lite regn, ja, nu grönskar det i alla hörn!

Tulpanerna i den varma kanten har även slagit ut i bakre delen. Lökarna blommar fint även i år. Ballerina är den starkt orangeröda liljetulpanen och Prinsess Irine den flerfärgade lägre.



Sen måste jag rätt mej själv, det här är tulpanen Tulipa kaufmanniana 'City Flower'! Jag hade ju bara planterat den i övre delen, hå, hå ja ja, inte lätt att hålla reda på allt (:D Snygg är den i allafall men verkar blomma över snabbt i år.

Det var Tulpan 'Corona' Kaufmannianatulpan som jag tog fel på i tidigare inlägg, de är allt lite lika får jag ursäkta mej med. Den är överblommad nu men i slutet på april såg den ut såhär.


En för mej ny narciss för året är Narcissus 'Tahiti' måste säga att jag blir glad bara jag ser den! Hoppas, hoppas att den vill återkomma år från år.. någon som har erfarenhet av den?



Som ni ser växer gräset också, gisses! snart högre än tulpanerna i landet så det var skönt att hinna med en klippning av det mesta på framsidan idag innan regnet kom.

Ha en riktigt fin helg allihop!

Blomkärringen

tisdag 1 maj 2012

Torvpartiet börjar komma igång

Växterna i torvpartiet brukar alltid komma sent upp hos mej men i år tycker jag att det hänger med riktigt bra, kanske beror det på att vintern inte varit så kall och att den därför tinade upp tidigare än vanligt.

Även här är vivorna först ut, en favorit är jordvivan Primula vulgaris Belarina 'Cobolt Blue' köpt som tidig krukväxt för några år sedan men har klarat sig fint i trädgården. När den först slår ut på våren är knopparna nästan jeans färgade så där ljust blekblått men efterhand får den dessa riktigt blå blommorna som jag verkligen älskar. Hoppas den vill bo länge hos mej (:D
Även Belarina 'Cream, som är blekgul är otroligt tacksam att blomma.



Även här har jag lite bollvivor, jo, jag gillar dem verkligen så här kommer ännu fler bilder (:D


Denna lila heter Primula denticulata 'Lilac' och visst ser de snirkliga skotten frilands adiantumen härliga ut (:D



Den vita kommer nog att få flytta till månskensrabatten för den gör sig så fint så här i skymningen. I kanten blommar några sorters vårjlung.


Den lilla men naggande goda Fransklockan, Shortia uniflora, har bestämt sig för att överleva. Den är planterad precis invid torvblockskanten. Jag skulle vilja ha fler av denna lilla fina växt.


Snart börjar Ajugorna blomma, här i torvpartiets kant är det Ajuga pyramidalis 'Rosea' som är på gång. Det är något med bladen och mossan som jag gillar redan innan de ljusrosa blommorna kommer.

Hundtandsliljan, Erythronium 'Pagoda', är på gång upp och jag skulle vilja ha en stor rugge av dem för att inte tala om den vita 'White Beauty'  som skulle sitta fint i månskensrabatten. Nåja, det blir några fler varje år av den gula så så småningom så kanske..

Det har varit en fin dag här idag också. Gjorde sällskap med Fia på bloggen Livsnjutaren och hämtade 100 stora 5 liters plastkrukor och så passade vi på å kolla in lite plantor också. Men makalöst stolt över att jag inte kom hem med massor av kassar idag... Men det fanns absolut växter att komma tillbaka till...

Ha det så gott!
Hälsningar Blomkärringen