Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

måndag 12 september 2011

Än blommar det allt lite i rabatterna, här år några av blommorna..

Så här snart mitt inne i september börjar man inse att det snart är slut på årets trädgårssäsong för denna gång. Men än blommar det lite i trädgården.Helianthus 'Lemon Queen' reser sig högt upp mot himlen med sina små söta blommor, varje höst är jag lika glad för dem.
Kaprifolen Lonicera 'Dropmore Scarlet' är nyköpt för året och har blommat hela tiden, sånt uppskattas! Nu är blommorna lite mindre och något mindre intensiva men de pryder sin plats. Nästa år ska jag skaffa en fin klätterställning till den. Vid fötterna har den Eldkrona som går i samma färger, det får det nog bli nästa år också.I det vänstra treklövret (ett av tre land som bildar ett klöverblad) satte jag
bl a dahliorna i år. Det är egentligen fortfarande en kompost med upp och nervända grästuvor och diverse klipp från trädgården sedan förra året och i våras.
I år planterade jag i gropar med jord som var fodrade med tidningspapper. Nästa år ska det bli ett kantat land av det. Solrosorna som tar uppmärksamheten kom från skräpet under fågelbordet.Solhattarna börjar avta lite men Magnus och Echinacea 'Ruby Giant' (bilden ovan) är fortfarande i full gång.


Några av nävorna t ex Geranium 'Shocking Blue' håller igång och blommar för fullt. Den är köpt på Odla och skulle vara rätt blå, nja, det kanske den inte var men den passar in fint så det gör inget.

Spirståndsen, Ligularia przewalskii har ju blommat över men nu börjar bladen anta höstfärger. Särskilt så här när solen lyser igenom bladen är de jättevackra!


Ett av nytillskotten från Hortogreen

Sen blev det en fotorunda för att dokumentera lite rabatter, vad ska göras och flyttas i höst? (före-efter bilder). Även lite bilder på kommande projekt som t ex höger treklöver som ska bli en spännande rabatt för både stora och små tänkte jag. Ja och så förstås lite bilder på nytillskott i planteringskön, jag tar alltid en bild på plantan och etiketten för att komma ihåg när jag köpte plantan mm jättepraktiskt för en fotonörd. (:D

Annars har förmiddagen gått åt att ta hand om lite äppel, göra äppeldricka igen (ett sånt där ursmidigt recept som när man gör som typ fläderdricka) och lite äppelchips i ugnen.


Ha en riktigt bra dag och njut av solen när den dyker upp!

10 kommentarer:

 1. Dendär solhatten ser allt bra spännande ut. Det är tur att det finns lite som blommar fortfarande.

  SvaraRadera
 2. Ja nu är det bäst att passa på att njuta av färgerna i trädgården.....rätt vad det går allt i nyanserna brunt och grått! Och därefter i snövitt:(
  Smart tips att fota etiketterna och plantorna. Det ska jag börja med, jag kommer aldrig ihåg sortnamnen....
  Må så gott!

  SvaraRadera
 3. Vilken bra idé att fotografera växt + etikett, datum har man ju på bilden. Du har fortfarande mycket som blommar.
  Ha det gott!
  Kram
  Christina

  SvaraRadera
 4. Hej Inger,
  Har du recept på äppeldricka och äppelchips? Låter ju jättegott!

  Den där Meringue-solhatten såg ju helt underbar ut!!! DEN skulle jag också vilja ha:)

  Kram!

  SvaraRadera
 5. Äppeldrickan är lätt som attan att göra och så gott!
  6 l sköljda äpple delade i 4 delar och sen på mitten (skal och kärnhus kvar men ev dåliga delar tas bort)
  6 l vatten
  1 msk citronsyra
  1 tsk natriumbensoat

  Blanda allt i vattnet och häll i äpplena. Lägg ett lock över som håller ner äpplena i vattnet. rör en gång var dag i 4 dygn. (jag har haft ytterligare några dygn ska gärna stå svalt)
  Sila upp och rör i honung eller socker efter behag. Det blir mer dricka än saft dvs jag späder inte med så mkt vatten.
  Hållbarheten är nog inte så lång (brukar ta slut innan) för jag fryser in och ta upp efterhand.

  Chipsen är enkelt (men önskar jag hade en varmluftsugn) Skiva med osthyveln, doppa i citron och honungsvatten lägg på bakplåtspapper och låt torka 50 grader tills de är lagom torra eller sega om man föredrar det. 4 timmar tror jag det stod med luckan lite på glänt.
  Lycka till!

  SvaraRadera
 6. Mycket blommor du har fortfarande. Låter väldigt gott med 'smidig' äppeldricka och äppelchips.
  Kanske kan du viska i mitt öra hur du gör dem?Anja

  SvaraRadera
 7. Göttans, jag har så lite äpple så det räcker bara till en paj.Men den hoppas jag blir god;)

  SvaraRadera
 8. Tusen tack för recepten. Ska genast prova båda:)
  Kram!

  SvaraRadera
 9. Vilken härlig solhatt. Liknar lite en jag köpte för något år sedan 'coconut lime' Den har bara blommat med någon enstaka blomma än så länge. Ska bli spännade att se hur det går för din Meringue.

  SvaraRadera
 10. Hoppas ni kommer att gilla receptet, det är jättegott och känns friskt att dricka tycker jag. Hittat det någonstans på nätet men kom inte ihåg var. Äppelkaka är mumsigt värre! (:D
  Ja Coconut Lime och Meringue är lika, valde mellan dessa. Ska sätta ihop det som Påskalla i AoT forumet inspirerat till med en stor rugge av vit solhatt, 'Sunrice' och Meringue. Den kombinationen föll jag för direkt. (:D frågan är var.....

  SvaraRadera