Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

onsdag 21 september 2011

Höst här också, men rätt fint ändå på sina ställen
Jo nu känns det att hösten har kommit, regnigt och mulet. Men en tur med kameran fick det bli. Här är berberisrabatten som mest består av olika gröna färger men här och där lite blommor. Den inre halvan är nyplanterad i år och jag får väl så småningom ta bort lite växter. Tanken var att hinna göra land runt hela busken men tiden räckte inte till.


Jag är så glad för att jag hann se Actaea simplex 'Pink Spike'  blomma.
Det planterades i ameliarabatten förra året och har jättefina mörka blad.
Det är inte alltid som silveraxet hinner blomma innan frosten men den här plantan står soligt och har nu börjat slå ut. På lite avstånd ser den vit ut men så här lite närmare ser man att den har lite rosa i sig. Den doftar underbart, lite åt hägg hållet tycker jag.

I samma rabatt finns det brokbladiga kamtjatkafetblad, Phedimus kamtschaticus 'Variegatus'. Den blommade i juli och när den började se skräpig ut i slutet av juli klippte jag ner den. Redan då fanns nya skott på väg upp och även de hann att blomma. Lite udda/rolig färgförvandling: aprikosa knoppar, gula blommor och röda fröställnngar... Kan vålla problem för den färgkänslige men jag gillar den skarpt!En söt näva som jag tror är rätt ny och heter Geranium wallichianum 'Crystal Lake', den har blommat sedan mitten av sommaren. Här är blomman lite närmare, visst är den lite söt?


På tal om långblommare, den är visserligen nyköpt i år men  Viola (Cornuta-Gruppen)  'Icy but Spicy' bara blommar på, i bakgrunden har den purpurviolens mörka blad.


Jo, hösten är här och cyklamen är fortfarande ok trots att det varit frost men lite skydd över så var det ok.
Men visst finns det de som inte vill inse att det är höst... Mossfloxet i kanten av mittenklövret Phlox subulata 'Purple Beauty' har bestämt sig för att hoppa över vintern och börja blomma nu.. önsketänkande..

Höstfärgernas tid är här men jag väntar lite med de fotona, vill sega ut lite innan det är dax... Jag ska smita ut en stund och plantera lökar om det blir lite uppehåll.

Ha det gott!

8 kommentarer:

 1. Det är alltid så fint hos dig! Den nävan ska jag hålla utkik efter, har hamnat lite i 'nävaträsket':)). Mitt 'Pink Spike' blommar inte ännu, hoppas det hinner....
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 2. Vilket fint silverax. Mitt har inte riktigt slagit ut ännu.Den vita Riddarsporren från plantbytarträffen heter 'Percival' Ha det gott!

  SvaraRadera
 3. lyckliga dig som fått se det mörkbladiga silveraxet blomma:)
  Paket på väg...

  Ha det gott!!

  SvaraRadera
 4. Underbara höstbilder. Den första bilden med tegelpannorna tyckte jag om, verkligen snyggt kantad rabatt.

  Ha det gott, Kerstin

  SvaraRadera
 5. Tack så mycket, det är ju dock bara de fina delarna som man fotograferar. Det finns många skräphörnor, ofärdiga projekt och rent igenväxta ställen. Men så får det vara tills jag kommmer dit (:D Ja, jag är glad att höstsilveraxet hann att blomma, solig placering och lite tur verkar vara receptet.
  Berit, så spännande! Hoppas carexen kom fram som den skulle.
  Anna-Lena, tack för namnet, den var är så fin när den blommar, måste tänka ut idag var den ska planteras.
  Kerstin, ja jag gillar lite upphöjda rabatter, den där lilla biten gör under för ryggen. Tänk bara på att det måste vara betongtegel, lertegel lär frysa sönder.

  Ha det gott, idag skiner solen!

  SvaraRadera
 6. Härliga bilder!!! Visst är det fint på hösten, synd att man inte nyttjar trädgården som på sommaren bara. //Helen

  SvaraRadera
 7. 'Icy but Spicy' skriver jag direkt i min önskelista!
  Jag tycker mycket om hösten om den är lite solig och tillåter mig att trippa i gräset utan stövlar och regnställ!/Anja

  SvaraRadera
 8. Du visar många härliga bilder på vackra växter.
  Hos mig hinner aldrig någon av de mörkbladiga Silveraxen slå ut sina blommor. Får njuta av att se bilder från andras.
  Önskar dig en toppendag!

  SvaraRadera