Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

torsdag 8 september 2011

kärleksört, små, brokbladig och vita mm

Nu tar vi några kärleksörter till, vi börjar med några små.En stor favorit hos mej är Hylotelephium 'Bertram Anderson' en favorit. Den har växt lite i skugga under bladen på den brokbladiga kornellen på försommaren. Hade den varit mer i sol skulle jag tro att bladen varit lite mer rött i.
Här växer den tillsammans med penningört och en nejlika Dianthus deltoides 'Leuchtfunk' Bilden tagen 4 juli.
Nu blommar den för fullt och visst är den lite fin! (:D De växer på en kant som jag inte riktigt vet vad jag ska göra med. Men en sak är säker, denna kombinationen kommer att finnas kvar.


Hylotelephium cauticola 'Lidakense', liten kärleksört, är rätt lik den ovan men hos mej lite mer kompakt och bladen mer åt det blågrådaggiga. Här växer den över kanten på berberisrabatten som har betongtegel kant. Den har inte slagit ut ännu.
Brokbladiga växter gillar jag ju, kärleksört är inget undantag (:D så här såg Hylotelephium 'Lajos' ut 11-07-17 (kallas också  'Autumn Charm') Ev är denna också gulare i sina vita delar på våren, blir spännande att se.Så här ser knopparna ut nu, blommorna är bleka i början men ska mörkna till magenta framåt senhösten.
En annan jag har är den kinesiska kärleksörten Hylotelephium spectabile 'Elsie's Gold'. Hos mej har den växt långsamt och är mycket mindre än 'Lajos', vi får väl se om den hinner ikapp (ska bli 50 cm) När den kommer upp på våren har den gulgröna blad som senare bleknar i cream vit. Blommorna ska mörkna till magenta.

De brokbladiga är troligen lite mindre härdiga så jag ska täcka dem till vintern.
Väldränerat är en förutsättning.Vita blommor och "vanliga" blad har i allafall den kinesiska kärleksörten Hylotelephium spectabile 'Stardust'. Den är så vacker med sina gröna blad och de vita stjärnbeströdda blommorna. Ska bli fin i månskensrabatten så småningom.


Gula kärleksörter då? jo, jag har en. Finsk kärleksört, Hylotelephium telephium ssp. ruprechtii. Gulare i början men går sen lite åt rosa, den är lite, tja, spretig hos mej. Kanske inte tillräckligt med sol eller så har den bara sånt växtsätt. I år blev den uppäten av någon larv också stackaren. Jag får nog ge den en bättre plats att bo på.
Nå, hur var det nu igen med kärleken? På odla.nu hittade jag denna förklaring.
Nedan Hylotelephium 'José Aubergine' (:DBra för kärleken?

Enligt folktron ska kärleksörten fungerat i kärleksdrycker men användes mest till spådom. Traditionen är att hänga upp två plantor och se hur de böjer sig. Om de dras till varandra, böjer sig från varandra eller om bara den ena tyr sig mot den andra, ska visa hur känslorna kommer att utvecklas. Man försökte också spå vilket väderstreck en friare skulle komma ifrån.

Så ser ni en massa hängande kärleksörter eller får något konstigt te så är jag väl förmodligen kärlekskrank... Men jag tror jag håller mej till att odla dess (:D'Postmans pride'

Så vill jag bara skicka lite kära hälsningar till er alla som läser och bloggar här!
Ha en riktigt bra helg!

Hälsningar Blomkärringen

8 kommentarer:

 1. Så många olika kärleksört det finns. Bertram Anderson är supersnygg! Du är så duktig med kameran.
  Kram från Maria

  SvaraRadera
 2. Gillar också Bertramen. Den saknas i min trädgård men det måste jag nog göra någonting åt, tack för tips!

  SvaraRadera
 3. Väldigt trevligt blogginlägg om kärleksörter! Har en hel radda olika sorter från åren i plantskola, men en del finns inget namn på, borde väl ge dem en roligare placering, kanske! Dessutom är de lättförökade! ha en skön helg! :) Mia

  SvaraRadera
 4. Nu är det kärleksörtens tid,de är underbara.Du har så många olika.Har en del själv,gillar postmans pride,den vill jag ha mer av.Den lilla kinesiska hade jag glömd att jag hade.Den är så söt.
  Ha en fortsatt skön helg
  Renate

  SvaraRadera
 5. Känner bestämt att jag måste skaffa fler kärleksörter....dina är så fina!
  I morgon ska jag hänga upp mina "kärlekar" så får vi se vad som händer:)
  Hoppas du fått tag på härdiga solhattar, det är en underbar höstblomma.....
  Må så gott!

  SvaraRadera
 6. Tack så mycket! Ja, jag har lite passion för kärleksört! (:D Betram är tacksam, lite kul eftersom den nästan slingrar sig och hänger ner över stenarna.
  Postmans pride är så mörk i bladen, fint tycker jag!
  Lycka till med upphängningen Billan (:D Ja nu har jag fått hem några solhattar till, hoppas de klarar sig i vinter, får täcka lite extra!

  SvaraRadera
 7. Det blir definitivt fler kärleksörter för mig efter att sett alla dina fina sorter. Det får bli till nästa år:))

  SvaraRadera
 8. Oj vad många olika du har! hos mej finns det fem vad jag vet men kan tyvär inte namnen på dom.
  En underskattad växt tycker jag.
  Ha de bra
  Mariana

  SvaraRadera