Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

onsdag 11 maj 2011

Ameliarabatten - i år ska det planteras mer och göars klart!Rosen Amelia Renaissance (modern buskros) tronar i detta landet och
har fått ge namn åt rabatten.

Förra året började jag med en rabatt på den varma sidan av lunden (som mest ska bestå av växter med varma färger). Rabatt ligger på en del av min tomt som lutande rätt rejält. Pga av en ryggskada vill jag minska mängden land som ska grävas och gärna göra dem upphöjda för att lättare komma åt att rensa mm.

Undrar just vad grannar och förbipasserande tänker om alla mina högar med jordtorvor som ligger i formationer (:D förmodligen Tokkärring..
Men så småningom gör jag så här:Lägger upp grästuvor på varandra till rätt högd, tätt med tidningspapper över.
Åt de större perenner (här blev det rosor pion och dagliljor bla) som ska planteras från början görs gropar som också fodras med tidningspapper och fylls av fin jord. Över tidningarna läggs ett lager jord för utseendets skull.
Vid kanterna och över gång vid sidan la jag ut markväv (med tidningar under) Kanten ska stensättas med vanliga stenar. Nu kan träsettorverna under tidningarna få förmultna och bli till fin jord.
Så lång vår och sommar 2010 nu till våren 2011

Mellen stenarna på kanten satte jag div marktäckare, Rosenbräcka i vitt och rosa, ajuga valfredda och gullgröna. Nu i vår gör de sig fint!En del stenar har sjunkt ner och gången ska fixas med grus eller sten men visst blommar det fint i kanten! (:D

I överkanten satte jag i höstas ett gäng perenner och tulpanlökar
Tulpan 'Sonnet' som skulle haft gula kanter men fin ändå, bakom Höstsilveraxet, Actaea simplex 'Pink Spike' röda bladverk.
Bredvid kommer även några tulapaner som heter 'Black Parrot'


Det rödbladiga klippståndset, Ligularia dentata 'Desdemona' kommer upp med rödgröna fina blad och framför den en Gul bergnejlikrot Geum montanum 'Diana'Lite rödbruna penséer funkar fint också.

Men detta är ju bara ett litet hörn av rabatten, så kul det ska bli att proppa resten fullt av nya perenner! (:D

Idag har det varit tid att plantera om alla tomaterna och så har jag vattnat flera av rabatterna i hopp om att lite mer regn inatt ska förstärka effekten.

Ha det så bra!

5 kommentarer:

 1. Jag snubblar visst över orden Ameliarabatten - i år ska det planteras mer och göras klart!
  ska det ju förstås stå! (:D Men det tar jag inget extra för..

  SvaraRadera
 2. Det verkar vara en härlig rabatt med många godbitar:)
  Ha en underbar dag!

  SvaraRadera
 3. Härliga bilder med Tulpaner o annat. Härligt att göra iordning lite nya rabatter som ska fyllas ut med nya perenner:9 //helén

  SvaraRadera
 4. Hej Inger,
  Det är ett fantastiskt smart sätt du anlägger rabatter på! Måste visa maken detta:)

  Vet du vad den där lilla revsugan heter som jag fick av dig förra året? Hade med den i ett inlägg för några dagar sedan, men kom inte ihåg namnet...

  Kram!

  SvaraRadera
 5. En härlig rabatt.
  Har också börjat använda tjocka lager med tidningar när vi gör planteringar på landet.
  Fortsatt tevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera