Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

lördag 2 juli 2011

Är gult ful?

                   
Ja det är frågan, är gult, orange och rött fult?Och dessutom en berberis!!! Bara stickigt och besvärligt!!!

Men visst är den lite fin ändå? och inte så hög.
Min Berberis thunbergii 'Admiration'  med sina orangeröda blad med ljusa kanter som verkar komma när bladen blir lite äldre. Just nu står den i rabatten vid brevlådan men snart ska få flytta till kanten i varma rabatten.


Röllika Achillea millefolium 'Terracotta' gillar jag och den passar jättefint ihop med den svart-lila anisisopen 'Agastache 'Black Adder' som står bredvid.Den Kinesisk smörboll Trollius chinensis 'Golden Queen' kan vara lite i "stickigaste" laget men när den sticker upp bakom röllekan ovan verkar den funka bra.

Förra året växte den i en lila-rosa rabatt, grrr, jag irriterade mej på den och i höstas tog jag upp den. ... och glömde den kvar på gräsmattan.... Så denna kämpe är väl värd att spara tänkte jag när jag ångerfull fick se den i våras och blev så förvånad när det kom upp små skott jordklumpen. (den blev lite lägre i växten i år men annars frisk som en nötkärna..)


Och erkänn, visst är den lite av en dröm när man tar en närmare titt?

I samma rabatt fast i framkanten hittar vi en favoritros, med riktigt oranga knoppar och blommor som sakta bleknar i gul-aprikos
Det är den kanadensisk rosen 'Morden Sunrise' som hittat sin plats och börjar slå ut med sina fina blommor.

Rabattkanten är inte klar och det finns ytterligare några meter att gräva innan jag kan planera den helt och hållet men just nu har jag orange ölandstok, finsk (vitgul) kärleksört, saffransfingerört, olika nävor och anisisopar i lila,
brun-röda alunrötter samt amerikansk järnek och julrosor.
Det är ett spännande äventyr att plantera en rabatt! (:D

Lite annat i varma toner hos mej..Långt ner kommer den första blomman av klätterrosen Alkemist, börjar i gul-aprikos och slutar som lite varmrosa. De nya skotten är långa och ska få växa upp i en båge...bara jag hinner få upp den...
Den söta pionen Coral Sunset, aprikos-rosa i färgen, planterades förra året och det blev en knopp redan i år. Jag såg att den hade tappat sina blomblad nu ikväll men visst är den fin så här i motljuset?Ny köpt i torsdags, helt förälskad, inga "mesfärger" här inte men den verkar funka bra ändå. Får jag presentera Kaprifol Lonicera 'Dropmore Scarlet' (:D

Men vänta, rött har vi ju inte haft med... hmmm..något annat än rosor..
Alltså, det här tomteröda... jo jag kommer nog på något att sätta ihop det med i någon rabatt... men just nu får den fina studentnejlikan stå i pallkragarna längst ut mot ödetomten och visst är det fint tillsammans med gullris? och kerskålens vita blommor.

De lyser som brandfacklor mot den mörka bakgrunden.

Ok... är ni fortfarande inte övertygade om att dessa färger är fina?

 Då får jag väl ta till tjuv trixen..
och kom inte å säg att den inte är söt!!!???


Joho! Jag sa inget om blommor och fjärilen är allt orange och SÖT eller hur? (:D

Ha en bra kväll!
6 kommentarer:

 1. Jag älskar gula, oranga o röda blommor...så de är absolut inte fula. Har osså den Kinesiska Smörbollen och den blommar så fantastiskt nu. Har planterat mörklila Toppklockor bredvid och tror det kommer att passa som handen i handken.//helen

  SvaraRadera
 2. Hej där......
  De e klart att gult inte e fult :)
  Hoppas helgen e bra
  å missa inte

  S
  A
  T
  U
  R
  D
  A
  Y

  S
  H
  O
  W

  O
  F
  F

  VÄLKOMMEN :)
  Håkan

  SvaraRadera
 3. Jag älskar allt i den orange färgskalan. Däremot kan jag ibland bli lite trött på gult, eftersom det är en så dominerande färg bland växter emellanåt... Men inte är det fult inte:-)

  kramkram H.

  SvaraRadera
 4. Hallå där! Jag tycker verkligen inte gult är fult. Trodde det tidigare men det har jag omvärderat totalt. :) Ursnygga bilder!
  Må så gott!
  Anna-Karin

  SvaraRadera
 5. Nej, gult är inte fult och rött är inte sött. Jag gillar de milda nyanserna av gult och orange, skall vi kalla dem månskensgula och aprikos. Sen har jag ju förstås en röd vallmo som jag försökt slå ihjäl i drygt 20 år..... Fina foton har du på din blogg! Ha en bra vecka.

  SvaraRadera
 6. Så underbart härligt. Och du vet ju att jag kört fast i det orange-murrigt-härliga hållet.
  Här har städats rötter och delats Astillbe. Inte rättan tid jag vet men när den är insnärjd helt i kirskål och den rabatten ska bort så fanns ingen utväg. Och av en Astillbe blev det hela 15 ny-krukade plantor. My god och jag som har en till. Så härligt. Synd att alla är med rosa blommor jag som skulle köpa vit;)Men klart jag hittar en plats åt dom så småningom. Har gjort 3 nya fina ytor att förvara alla väntande plantor på. Titta in hos mig får du se.Ska precis sätta mig och göra det inlägget och visa.

  SvaraRadera