Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

måndag 25 juli 2011

Högra kanten upp mot huset - nyplantering


Visst är det roligt när man just planterat en rabatt, ofta tankar som har funnits i huvudet ett tag, kombinationer man hittat. Inte blir allt som man tänkt sig men just då, just nyplanterat se man ljust på framtiden för rabatten (:D
Det ska blir en stenkant mot gräsmattan så småningom.Första gruppen består av Hakonegräs, Hakonechloa macra 'Aureola', detta underbara böljande gräs som inte alls vill sig i min zon.. grr.. tredje försöket denna gång med grus i botten och sand vid rothalsen. Ska få en ordentlig täckning också. Sen är det bara att hålla tummarna..
Ovanför en Alunrot Heuchera 'Rachel' med brunröda blad, få se hur det blir med den men något behövs för att bryta avHöstöga, Coreopsis verticillata 'Moonbeam' ljust gula blommor som dansar till synes utan stänglar, jo, de finns ju förstås men det var min tanke i allafall..

Bakom och över dessa har jag planterat Gulldbandsgräs, Spartina pectinata 'Aureomarginata' som har långa gröna blad med gula bladkanter,1,30 högt, tanken är att den ska ha sina vackra blad som en båge över höstögat, hoppas kan man ju..

Här slutar egentligen den "varma" sidan (dvs övervägande varma färger) för här ska vara en spalje med plommonträdets gren och en Clematis 'Ballett skirt' och Rosen 'Alchymist' på andra sidan. Bågen finns men det måste gjutas lite.

På andra sidan tänkta bågen är det rosa så det förslår


Jag hittade en underbar Astilbe 'Younique Silvery Pink' den har sådan fin ton allra helst när ljuset får spela i vipporna. Bredvid den hittade jag en ny röd-grön bladig kärleksört, Hylotelephium 'Xenox' (Sedum) som inte gick att motstå. Framför är vanlig liten kärleksört, Hylotelephium cauticola (Sedum). En höstgentiana, Gentiana  sinoornata, har jag velat ha länge. Den blommar så sent att det är bra att sätta den där man går dagligen.Astilbe 'Younique Silvery Pink' (ovan)

Vid sidan av astilben står två liljor från Odla, de är inte så höga och fina som de borde men det beror på mej som haft dem i kruka. På grund av att det visade sig att två av de rosa var illgula, ('Double magic star' skulle det varit) visserligen vackra men inte här.  Lilium Sweet Rosy var i allafall rosa och söt. Den brokbladiga phloxen i sidan är Phlox paniculata 'Rubymine', där får den stå och växa till sig tills liljorna får maka på sig lite till.Ännu lite längre upp står en minigrupp med ytterligare en liten astilbe. Hoppas att den klarar sig för den är jättefin och den har väldigt rödbruna blad när den kommer upp. Skulle tro att jag så småningom får höja upp den när alunroten Heuchera 'Shanghai' nedanför växter till sig. Bladen som sticker in i bilden är från Carex Ice Dance


Ja, sen är det väl inte så spännande. Längst upp i kanten har det fått bli strutbräken (tack för dem Calle), Hosta 'Wide Brim', blodalunrot och brokbladigt älggräs som jag haft på ett annat ställe. Det är rätt fint mot en mörkare bakgrund.Regnbågsbräken Athyrium niponicum 'Pictum' som har fått slippa ur pallkragarna och söta gammeldax gullvivor jag fått från Sunnies har också fått komma fram..

Ett nu slokande Gullrips, Ribes Aureum (oduratus) och en Häng sälg Salix 'Kilmarnock har jag där sedan innan men flyttat lite på

. Åhå, ja ja... det blir trångt som vanligt men perenner går ju att flytta eftersom (:D

Ursäkta allt uppräknande av växter men det är så himla bra att ha det nerskrivet någon stans... Minnet...

6 kommentarer:

 1. Vad roligt med en ny rabatt. Det ska bli skoj och se bilder något senare år igen, liksom få se hur det blev. Den där Astilben var ljuvlig.

  Ha det bra, Kerstin

  SvaraRadera
 2. Hej, det ser jättefint ut! Älskar Coreopsisen! :) Mia

  SvaraRadera
 3. Du får verkligen till det jättebra i dina rabatter! Så fina kombinationer du skapat. Höstögat hade en ljuvligt gul färg. Själv håller jag på att röja upp i djungeln som bilvit när tärdgården levt sitt eget liv i över två veckor:)).
  /Maria

  SvaraRadera
 4. Höstögat är verkligen fint. Så härligt med en ny rabatt - så mycket drömmar...

  SvaraRadera
 5. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 6. Kontakta mig; ann-kristin.losten@jonkopingsposten.se

  SvaraRadera