Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

söndag 31 juli 2011

Välkommen Herr Amiral!

Än har inte baby boomen bland nässlorna gett någon märkbar effekt men det dröjer kanske någon vecka till.

Men Amiralfjärilen dök upp idag, vacker  som vanligt är den omöjlig att sluta beundra. Det brukar inte vara så många här, mycket fler av påfågelöga när de väl kommer fram.

Det verkar som om Agastache 'Black Adder' är favoriten för dagen hos Amiralfjärilen.Den är större än nässelfjärilen och visar här glatt upp sig


Birgitta i Hensmåla har i Allt om trädgårds forum lärt oss att baksidan av fjärilar är viktig när man ska artbestämma, även om jag inte tror att det är något problem just med denna. Intressant faktiskt, visst är baksidan lite häftig! Jag hoppas verkligen att hennes bok om nyttodjur i trädgården mm snart kommer ut. Helt underbara trådar har hon gjort där vi lärt oss massor!
En bok om alla dessa små och stora vänner vore toppen!


Men visst är vår vanliga nässelfjäril också fin, jag älskar dessa små djur och bränner mej ofta på alla nässlor jag sparar för att de och många andra fjärilar ska ha något till sina larver. Men vad gör man inte för att få se dem! Naturligtvis inga bekämpningsmedel och bara naturlig gödning får komma in i trädgården.
Agastache 'Blue Fortune' är valet just nu för nässelfjärilen nedan. Liknar 'Black Adder' men är inte så mörk i färgen mellan blommorna, dessutom är den lägre hos mej, i bakgrunden är det stormhatt som färgar den i blått.


En annan favorit för dagens fjärilar är Origanum vulgare 'Compactum', Kungsmynta/Oregano. Det blev en rad som sattes i den blivande bär och kryddhörnan. Det är jag glad för idag, vacker som rabattväxt är den också!


Å så tar vi lite baksida på nässelfjärilen också!


Annars är det väl den vanliga men tacksamma röda solhatten, Echinacea purpurea 'Magnus' som gläder.
 och den fina Temyntan Monarda 'Aquarius' med de röda bladen från purpurapeln och drakmyntans blå toner i bakgrunden är fortfarande en favorit. Båda dessa är fina fjärilsväxterVill ni veta mer om fjärilsväxter så gå in och titta på naturskyddsföreningens sida här finns många bra tips:

http://www.naturskyddsforeningen.se/kretsar-lan/orebro/karlskoga/fjarilar-m-m-sidan-utvecklas-just-nu/fjarilsvaxter/

Ha en riktigt bra dag, här skiner solen och jag ska gå ut och göra lite nytta nu!

Blomkärringen/Gullvivan

11 kommentarer:

 1. Vilka underbara bilder..
  Att du inte signerar dina bilder..
  Ha en bra dag

  Veronica

  SvaraRadera
 2. Så fina bilder!
  Fjärilsfladder är det bästa jag vet!

  SvaraRadera
 3. Tack! (:D
  Ja, visst är det härligt med fjärilar, jag hittade ytterligare en matnyttig sida med värdväxter för fjärilslarver. Passar ju perfekt om man vill ha hit fler fjärilar. Det blir nog ingen klickbar länk men det går ju att kopiera.

  http://privat.bahnhof.se/wb114455/locka_fjarilar/fjarilar.htm

  Ha det gott!

  SvaraRadera
 4. Vilka underbara bilder du lyckats ta på fjärilarna. Jag är otroligt imponerad. :)

  Ha det bra, Kerstin

  SvaraRadera
 5. Tack för fina fjärilsbilder. Själv ser jag nästan bara nässelfjärilar hemma men ska hålla utkik efter snygge Herr Amiral

  SvaraRadera
 6. Amiralen är tjusig, fint fångad på bilderna av dig. Här har aldrig varit så många som iår.
  /Anette

  SvaraRadera
 7. Hm, konstig tidsangivelse, igår 22:10 då sov jag. Nu är klockan 7:10 onsdag morgon, solen har vaknat och det ser ut att bli ännu en fin dag!
  /Anette

  SvaraRadera
 8. Hej på er och tack för snälla kommentarer! (:D Idag har det börjat komma lite nya fjärilar så jag hoppas att det är alla larver jag såg tidigare som kommer ur sina puppor! Härligt!
  Anette, det är nog min dators fel, den krånglar och går tillbaka till något gammalt läge och så fort jag stänger av datorn återgår den till fel tid, orkar inte ändra tillbaka varje gång. Så du kan vara lugn, du har inte gått i sömnen! (:D
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 9. Underbara bilder :) Kram Suss

  SvaraRadera
 10. Tack för din fina kommentar i min blogg!Din blogg är fantastisk och vilket hästjobb du gjort med trädgården och det på bara några få år!(tänker på inlägget före detta med alla före och efter bilder) Det ger mig hopp för min trädgård där det mesta är nyplanterat och litet och ynkligt än sålänge hihi

  SvaraRadera
 11. kontakta mig: ann-kristin.losten@jonkopingsposten.se

  SvaraRadera