Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

fredag 22 april 2011

Så spännande! Är det verkligen....!!

Igår fick jag en verkligt fin påskpresent! .. men det dröjde tills jag satt framför datorn... då såg jag det!!! Visst är det???Ja banne mej, det är knoppar på den kinesiska trädpionen!
Eller purpurfläckig buskpion, Gansu-gruppen, som väl är mer korekt.
 'Hei xuan feng' heter den i allafall och ska ha mörkröda blommor.
Blir spännande att se om de är så. Jag hittade ytterligare 2 knoppar längre ner idag. Håll tummarna för att inte frost eller annat förstör min förväntan.

Den inhandlades på Malmömässan 2009 och hamnade i en kruka under äppelträdet. Den såg slokig ut och jag vattnade, det blev en regnperiod och framåt sensommaren förstod jag varför. Mitt dumhuvud, jag hade missat att göra hål i krukan så där hade den badat i vatten ett bra tag!!

Slängde ut den ur krukan och den fick ligga på gräsmattan ett tag innan den åkte ner i gräsmattan i en grop med jord och torv. Aldrig trodde jag väl att den skulle överleva men så här 2011 är det alltså knoppar! JIPPI!

De röda tulpaneran (ja de skulle varit röda..Tulpan Greigii Rotkäppchen knallröda blommor m strimliga gröna blad..) visade sig ju vara rosa med gröna blad. Men de passa ju riktigt fint in med knoppar och stjälkar på pionen.
Ibland har man tur..Extra fina på utsidan där vissa blad nästan är grårosa medan insidan är lite blek med strimmor i rosa som går in mot den röda mitten..Visst är det lustigt att ibland när man är ute och fotograferar får men syn på en liten detalj som man inte lagt märke till innan. Precis som om man satte på sig andra glasögon när man har kameran i handen, här är ett sånt tillfälle:Inget märkvärdigt alls men det känns bra för ögat, rödbladig revsuga och porslinsbräcka toppat med lite alunrot.

På tal om rödbladigt, jag väldigt glad över det Rödbladiga klippståndset Ligularia dentata 'Desdemona' Hoppas nu bara att jag kan hålla den tillräcklig fuktig i sommar...och ni vet den där vivan för något inlägg sedan, blå knoppar och "blekta jeans blommor". Nu varierar den vilt och det verkar inte ha med blommans ålder. I like!  (:DEn riktigt GLAD PÅSK på er alla!

4 kommentarer:

 1. Glad Påsk till dig också! Jag är lika spänd som dig på att få se blommorna på din trädpion. Det måste vara en exceptionell planta som har utstått den behandlingen :-)

  SvaraRadera
 2. Hm, glömde skriva under, det är Monica som kommenterade.

  SvaraRadera
 3. Hejsan!
  Så här, oss blomkärringar emellan, så är buskpionens blomning något magiskt! I Kina firade man denna blomning med en särskild fest.
  Jag har också en som brukar blomma med 30-40 blommor...men, för 12 år sedan såg jag också de första tre knopparna som gjorde mig alldeles överlycklig!/Anja

  SvaraRadera
 4. Anja, woow 30-40 blommor låter helt underbart! Bra tradition, får göra en liten indiandans på baksidan när blommorna slår ut (:D

  SvaraRadera