Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

måndag 24 oktober 2011

Kalla kanten av lunden del 1 (maj-juni)


Ja nu kommer ett sånt där inlägg igen över ett land, bra för egna minnet att samla ihop intrycket och kanske något av det kan vara intressant för er också (:D


Kalla kanten lunden är till höger på bilden den 28 juli 2011

Kalla kanten av lunden är en rabatt längs vägen ner mot uthuslängan och parkeringen. Tanken är att det så småningom ska bli en lund av denna sidan på huset. Att den kallas kalla kanten är för att den till övervägande del ska bestå av kalla färger i lila, silver, rosa och blått. Men jag är inte den som är 
den... här finns lite annat också (:D


April-Maj här gör inte kalla sidan så mycket väsen av sig..



24 april 2011

Men vi börjar väl på våren. Jag konstaterade att jag har alldeles för lite lökar! För visst längtar man nåt vansinnigt efter minsta lilla blomknopp så där i april! Men man får vara glad för det som kommer upp tidigt, lammöron, stormhatt, gräs, fingerborgsblommor och mossflox är några som är grönt i rabatten och förgyller i april. Tidigare på våren ser det mest ut som en upp plöjd åker...



4 maj 2011


Stormhatten i bakre kanten är perfekt att gömma bladen från de tidigaste tulpanerna. Här är en liten välbehövlig färgklick, tulpanerna  Appeldorf Elit och Gold. Det är år 2 de kommer upp, lite mindre men fler i antalet så det verkar vara en bra "repris tulpan" Några fler tulpaner finns i rabatten Gavato, tarda i nerkanten och den vackra Tulpan Tulipa 'Carnaval de Nice' 


6 maj 2011

I det här läget kan man ju starkt ifrågasätta valet av namn, kalla kanten av lunden... Nåja, det är bara en liten stund nu på våren och då behöver man varma färger för att tina upp! Den japanska spirean får helt underbara färger på bladen. Den sista delen är också uppgrävd runt spirean. Återstår bara kanten bakom mot torvpartiet. Det får bli till våren 2012


22 maj 2011

En till tulpan som förgyller maj är den sena Tulpan Tulipa 'Carnaval de Nice'.  de flammande bladen bakom är Fingerborgshatt, Penstemon digitalis "Husker Red" blad som flammar i samma form. Ibland har man tur.

Det märks tydligt på bilderna att maj inte är en månad då denna rabatten gör något väsen av sig. Kanske jag borde plocka in något som klarar av att bli överväxt senare på säsongen... Men det här med lökar har jag gjort något åt nu i höst. Massor av riktigt tidiga lökar är satta här och där så håll tummarna för att de snällt kommer upp och att jag är ensam om att tycka om dem (rådjur, harar mm)



30 april 2011

En annan ljusglimt vid den här tiden är nytillväxten på ajuga reptans 'Burgundy Glow', nästan väl bra!  (:D 


22 maj 2011

Lite senare är den i full blom och framför den är en härlig grön tillväxt av dagliljan, Hemerocallis 'Crimson Pirate'




22 maj 2011
En söt liten pense har också fått plats




23 maj 2011

Och rosenginsten, Cytisus purpureus (tror jag den heter) 
tycker jag också är ett fint sällskap till ajugan.


Juni-juli det är nu det växer så det knakar överallt



3 juni 2011


Det är inga speciella växter mej jag gillar verkligen lammöron och förjätmigej vid den här tiden, mossflox och alunrot i bakgrunden lite rörig men det här är sommar känsla över bilden för mej.


2 juni 2011


Här finns även den lilla späda och söta Violen, Viola cornuta 'Victoria's Blush' Den känns nästan självlysande. Trots att jag trodde den var död (eller näst in till död) förra året kom den åter och blommade fint,.Men samma sak hände igen, den trivs inte alls framåt sommaren, måste nog flytta den men vart? vad vill den ha... hm.. får fundera över det




12 juni 2011
Det är fortfarande mest former och bladkombinationer. Här lammöron , japansk krypmalört. kranssalvia Salvia verticillata 'Purple Rain'  Ops! vart tog sjärnögat vägen?? tydligen en låg sort för nu syns knappt ens blommorna bakom lammöronen (:D



13 juni 22011


Förra året tänkte jag inte på blommorna på den rödbladiga smällspirean, Physocarpus opulifolius Diabolo, men visst är de helt underbara!




25 juni 2011

Ros 'Aïcha'  blommar med sin första omgång nu i bakre kanten mellan stormhatten. Jag fick några larver på bladen på alla rosor, trist, påverkade inte blomningen men bladen blev som papper och väldigt skräpiga.




26 juni 2011


När den mesta blomningen kommer i juli månad är räddningen ettåringar som förgyller tillvaron, Stjärnöga, även den väl kort men går fint ihop med min lila alunrot i nederkanten av kalla kanten. 




26 juni 2011


För övrigt blommar Nejlikan (i framkant) som fanns här och timjan. Nävan Geranium pratense 'Double Jewel' är också i blom längst ner.

Mycket knoppar är på gång men det får vi ta i del 2



*****


Ha en riktigt härlig dag!

Hälsningar Blomkärringen













4 kommentarer:

  1. Inspirerande text och bild för en som tänkt skapa en lund sommaren som gick.....livet ville annorlunda. Får ta nya tag till våren.
    Ser fram emot knoppar och din del 2.
    Må så gott!

    SvaraRadera
  2. Jag läser och njuter av dina långa utförliga inlägg! Spännande växter och bra information. Och därtill så fina bilder! Kan det bli bättre??:)).
    Kram på dig

    SvaraRadera
  3. Så underbart vackert. Är det den dagliljan som flyttade till mig? Eller vilken rabatt flyttade den ifrån? Ska följa min sortimentsrabatt med kameran. Smart att göra så.Kram Fia.

    SvaraRadera
  4. Billan, så spännande! Härligt med en lund även om det tar några år innan träden växt upp. Här är träden inte så stora Sammetssyren, syrenhortensia, ginnalalönn, purpurapel än så länge (hade plommonträd innan på den sidan men de dog i år..grrr.
    Maria, Tack! alltid kul att följa din blogg också!
    Fia, Ja, det är ingen dum idé att samla minnen av rabatter i kameran. Man glömmer så lätt när växter kommer upp på våren och när man satt dem mm. Dagliljan du fick är nästan lika den på bilden (i del 2) bara lite mer gult i mitten på din.
    Ha det bra!

    SvaraRadera