Välkomna till min Trädgårdsdagbok!

En trädgårdsdagbok som stöd för minnet och en plats att möta gamla och nya trädgårdsvänner. Välkommen hit!

onsdag 19 oktober 2011

Klöverblad ett av tre - Mitten klövret

Mittenklövret är ett av tre tänkta land som bildar ett 3 klöverblad, emellan "bladen" är det gångar ut åt olika håll. Det började med täckning och lite plantering över den för att förra hösten bli ett kantat land (se tidigare inlägg http://blomkarringen.blogspot.com/2011/04/ett-klover-att-se-fram-emot.html)

2010-08-24 
Här kommer en liten "årsredovisning" hur det blev och vad jag gjort under 2011 (kanske mest intressant för mej själv och flera bilder har ni nog sett innan).


2011-05-03
Jag var inte riktigt nöjd med utseendet på våren, ni vet, man tror att det ska bli så många tulpaner som ett hav från Holland ungefär, dessutom var färgen lite blek på Tulpanen 'Blushing Lady' och jag hade förstås förträngt att Jättealliumens blad skulle bli fula så fort. 

Men efter tips på AoT forum klippte jag bort alliumens blad innan de vissnat ner hos flera hade de klarat sig bra ändå. Vi får se nästa år om det gjort någon skada. Den inre ringen består av mer sandblandad jord för att behaga lökarna.



2011-04-21
Men tidigare hade även en påsklilja blommat i 4 grupper som jag blev mycket förtjust i Narsiss 'Ice King' som är mer gul i kråset från början men som bleknar till vackert vitgul. En del är enkla men det gör inget. Nu i höst blev det fler planterade i samma grupper (hoppas jag...)


2011-05-10
När väl tulpanerna slagit ut ordentligt och de lila tulpanen 'Magic Lavendel' börjat slå ut också (de är aningen senare) kändes det ändå rätt ok. Nu är också allium bladen nerklippta. Nu i höstas blev det många fler 'Magic Lavendel'  satta både runt om och ibland 'Blushing Lady' i mitten. 
Det blir spännande att se hur det ser ut till våren.


2011-05-22
Purpuraplen (jag har inget namn på den) i mitten är rätt tanigt och glest men det verkar som om den börjar växa till sig under detta året. Det blommar inte så rikligt som jag skulle hoppas men blommorna är söta och äpplena rätt stora och svartröda senare på året.


2011-05-30
Tanken är ju att jätte alliumen 'Gladiator' skulle blomma som ett hav under apeln men just nu är det mer i apeln... nåja, trädet blir ju större och de nedersta grenarna kan kanske tas bort om några år.. (:D


2011-04-24
Lundvivan,primula elatior,började blomma och den var en trevlig överraskning, den höll i med blommor länge och en verklig källa till glädje den här tiden. Får nog bli lite delning av den nästa år. Över huvudet taget skulle jag vilja ha mer primula i detta landet. Men hur överväxta klarar primula att bli framåt sommaren? vilka är era erfarenheter?


2011-05-14
Mossflox Phlox 'Purple Beauty' och krypflox Phlox stolonifera 'Purpurea' (närmast) som var en ny bekantskap förgyllde kanten på landet. Den verkar sprida sig rätt rejält men ändå, jag gillar den och det blev inköp av en sort till till hösten med namnet 'Blue Ridge' så nu växer de på alla fyra kanterna (har jag för mej..)


2011-06-10
Utanför den inre cirkeln tänkte jag att flocknävan 'Bevan's Variety' (har jag för mej) skulle täcka tulpanbladen när de vissnade ner. De gav också en fin kontrast (lite ljusare gröna blad) längre framåt sommaren. Så till hösten fick cirkeln med flocknäva växa runt hela i stället som nu i fyra ruggar. Den är inte marktäckare för inte, dvs tar för sig rejält, men om man bara håller efter den tycker jag inte det är så farligt.


2011-06-30
Innercirkeln har jättedaggkåpan som bladtäckare (tillsammans med alunrot 'Meltin Fire' och vit brunnäva) Det verkar funka rätt bra. Brunnävan har dock blivit utbytt mot Praktbetonika, Stachys grandiflora som blommar lite senare




2011-06-21
I mitten av sommaren är det andra som fått ta över bland andra Violen  Viola  'Belmont Blue' (hette tidigare 'Boughton Blue' enl SKUD) som för den delen blommat sedan länge här tillsammans med praktveronican, Veronica teucrium 'Knallblau'.


2011-06-13
Nävan, Geranium 'Sirak' är en trevlig bekantskap som snällt blommade på nytt framåt senhösten.


2011-06-12
Kungsnäva Geranium × magnificum 'Rosemoor' (första plantan var felmärkt men det blev en till på samma ställe och då fick jag rätt namn)


2011-06-06
En annan trevlig bekantskap är Grönlands fingerört 'Nuuk', Potentilla tridentata, en marktäckare som jag dels fått flera plantor från Annika i Uppsala (AoT forum) och dels köpt från Odla. Den har fina blad söta små blommor och får lite höstfärger på bladen. Om jag minns rätt var den vintergrön men helt säker är jag inte. (jag är inte helt säker på att jag inte flyttade alla till bättre ställen i höstas, gillar den skarpt så den får säkert delas många gånger till).


2011-07-16
Rosen Summerwind är en favorit, den har inte varit så nöjd med vintrarna men  de flesta av plantorna har klarat sig och blommar efter omständigheterna fint. I bakgrunden den vita praktbrunörten Prunella grandiflora 'Alba och i framkanten violen ovan 'Belmont Blue'.




2011-07-22
Så här ser rabatten ut i slutet av juli, jag är rätt nöjd även om det just nu mycket består av bladfärger och former nävorna har blommat över och är nerklippta, de kaukasiska förgätmigejerna (3 st) livar upp med sina fantastiska blad. I kanterna är det mycket mossflox, kryptimjan, nejlikor (tack Pyrola) mm Tanken har varit att ha en rätt vintergrön kant alt tidig blomning.


2011-07-22
En lite ovanligare blåklocka växer mitt i till höger, det är en Campanula zangezura (skud) synonym Symphyandra zangezura, svårfotad som attan och vill inte riktigt stå för sig själv. En tunn men stadig spiraltråd att växa igenom kanske. Attan också, på tal om denna växt måste jag plantera den på något annat ställe, den står i kruka fortfarande efter om möbleringen i detta land, hm... var...?


2011-07-30
Nu närmar vi oss slutet på sommaren, då tar temyntan över i bakkanten här är det Temyntan Monarda 'Aquarius'.


2011-07-26
Jag tror denna heter stor Drakblomma, den lär också vara lite ogräsartad men attan vad den pryder sin plats! Jag har fått den av Marie i Hattsjöhult.


2011-08-12
Den sista i denna trio av blommor som pryder rabatten så här mot slutet av sommaren är den röda solhatten Echinacea purpurea 'Magnus' här i fint ljus.


Det är lite dåligt med den riktigt, riktigt sena blomningen men det är ju svårt att få plats med allt. I stället blev det lite omplanteringar här på hösten. Några plantor som blivit placerade för att ha någonstans att bo över förra vintern försvann. De sista som blommar här ovan var också mer på en kant så de har fått jämnare fördelning. Nedan kommer lite bilder efter omplanteringen, mest för att jag ska komma ihåg hur jag har det...
Bilderna är tagna efter omplanteringen i början av september.






Spetsen mot huset

*******


Spets mot höger klöverblad

******


Spetsen mot vägen

*******


Spetsen mot vänster klöverblad

*******


Mittcirkeln i mittersta klöverbaldet

*******

Oj, oj, oj det blev ett långt inlägg, tog nästan halva dagen men det visade sig att regnet tänkte ösa ner ändå ute... brrr...

Ha det riktigt gott nu så hörs vi någon annan gång! (:D

8 kommentarer:

  1. Jätteintressant inlägg tycker jag! Du är så duktig på rabatter. Spännande att få följa din projekt. Jag borde ändrat om lite i min gavelrabatt, men det har inte blivit av i höst. Smart att skriva på bilden vad det är för växter.
    Kram Maria

    SvaraRadera
  2. Oj så otroligt väl genomtänkt och snyggt kombinerat det blev! En rabatt som är fin precis hela säsongen, det har du verkligen fått till bra!

    (Jag vet presis var du kan plantera zangezuran... på Centralgatan! Ha ha!)

    Kram, Monica

    SvaraRadera
  3. Maria, tack, det tar alltid några år när en rabatt är ny innan man flyttat färdigt växter (sen är det delning som gäller (:D ) Ja, det är inte så dumt att skriva på bilden, det blir så tydligt var plantan är och mellan vilka växter.

    Monica, det är inte alls omöjligt att du får ta plantan å så får vi ta några sticklingar till mej i stället. Vete tusan var jag ska ha den, den ser ut att kunna funka bra i din fina medelhavsrabatt! (:D

    SvaraRadera
  4. Härligt,härligt. Vad du har jobbat på. smart att skriva in på fotot. Jag har gjort ritningar med papper och penna. Inte lika teknisk;)
    Nu är "bok"-sidan uppskissad nästan i skala. Så nu kan jag sitta och rita hur jag vill ha det under vintern. Började fixa med mina fröer idag.Fått hem perfekta små påsar på posten. Jag tyckte inte jag hade så mycket frö....får fortsätta imorn. Har så jag ska knåpa ihop ett koncept i min blogg.Nu ska jag nana. Kram Fia.

    SvaraRadera
  5. Gud va bra du visar din rabatt.Att skriva på bilden så där har jag aldrigt tänkt på att man kan.Dina växtkombinationer ser så vackra ut.

    SvaraRadera
  6. Roligt att få en säsongsvisning av rabatten. Snygga växtkombos tycker jag.

    Kram Anna Vattenkanna

    SvaraRadera
  7. Så mycket fina växter du har fått plats med i klöverbladet! Grönlandsfingerörten kallas också tretandsfingerört 'tridentata'. Jag har ett 60-tal uppkrukade, som ska säljas på växtmarknad till våren. Hoppas att de klarar vintern. De är vintergröna.
    Ha det gott!
    Kram
    Christina

    SvaraRadera
  8. Tackar, ja det är rätt bra men lite pilligt att skriva på bilden.
    Christina vad bra, Tretandsfingerört hade jag inte hört innan men det hörs ju på det latinask när man tänker efter. Det ska bli kul att se hur snart de växer ihop till tät matta. Lite kul med sina röda skaft också och vintergröna växter tycker jag är ett jätteplus (hm.. om man får se dem under vintern vill säga...) (:D

    SvaraRadera